zapiekanka z makaronu, szpinaku i sera

Jak zrobić zapiekankę z makaronu, szpinaku i sera?

Szukasz pomysłu na szybki i łatwy obiad? Wypróbuj zapiekankę z makaronu, szpinaku i sera. Zobacz, że można jednocześnie najeść się szybko, zdrowo i tanio.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* makaron (najlepiej świderki),
* żółty ser w kostce,
* mrożony szpinak,
* odrobina mleka,
* oliwa,
* ulubione zioła,
* 2 ząbki czosnku,
* mała cebulka,
* sól i pieprz,
* 2 garnki oraz naczynie żaroodporne.

1
Gotujemy makaron al dente. Do garnka dodajemy ziół i oliwy, dzięki temu makaron będzie bardziej aromatyczny i smaczny.
2
Na osobnej patelni rozmrażamy szpinak. Dolewamy odrobinę oliwy. Wyciskamy czosnek oraz drobno posiekaną cebulkę.
3
Ser trzemy na tarce, możliwie jak najdrobniej.
4
Do masy szpinakowej dodajemy trochę startego sera oraz mleka. Mamy uzyskać nieco wodnisty farsz. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
5
Odsączamy makaron, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy farsz szpinakowy. Mieszamy razem. Całość posypujemy grubą warstwą startego sera.
6
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni na 35-40 minut. Smacznego :)

Powiązane porady

zapiekany makaron z serem
Spaghetti z mięsem mielonym
Makaron z tuńczykiem

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie