pisanki marmurkowe

Jak zrobić jajka marmurkowe?

MalwinaMalwina - specjalista Tipy.pl
pisanki marmurkowe
1 z 6
Oto metoda na zrobienie pięknych kolorowych marmurkowych pisanek. Takie kolorowe pisanki barwione barwnikami do żywności, są w stu procentach jadalne. Także nie dość, że pięknie będą się prezentowały na stole, dodatkowo można będzie je ze smakiem zjeść.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* jajka,
* barwniki do żywności,
* kubki (po jednym na każdy kolor),
* łyżeczka.

1
jajka marmurkowe - krok 2
Ugotuj jajka na a twardo i pozostaw je do wystygnięcia. Nie zdejmuj skorupki. W tym czasie do każdego kubeczka dodaj barwik i dopełnij kubek do ¾ wodą. Wymieszaj. Nie dodawaj octu, chyba, że chcesz zamarynować jajka.
2
jajka marmurkowe - krok 3
Potłucz skorupkę jajka, ale bardzo ostrożnie. Weź łyżeczkę i uderzaj jajko jej wypukłą częścią. Możesz też rolować jajka w dłoniach. Uważaj, żeby skorupka nie odpadła od jajka. Musi się trzymać.

Takie potłuczone jajko włóż do kubka z barwnikiem. Po jednym do każdego kubeczka. Włóż kubki do lodówki na 3-6 godzin. W każdym razie 3 godziny minimum. Wszystko zależy od tego, jak Twoje jajka łapią kolor.
3
jajka marmurkowe - krok 7
Po tym czasie wyjmij kubeczki z lodówki i jajka z kubeczków. Obierz je. Twoim oczom ukarze się piękna marmurkowa mozaika.
4
jajka marmurkowe - krok 8
A oto gotowe, kolorowe jajka.
5
jajka marmurkowe - krok 9
Również skorupki pięknie się prezentują, prawda?
Strona 1 z 6

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie