barszcz czerwony z uszkami

Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?

NowaNowa - specjalista Tipy.pl
Wigilia bez pysznego barszczu czerwonego z uszkami to jak święta Bożego Narodzenia bez choinki. Po prostu musi być. O ile większość potraw wigilijnych różni się nieco w zależności od regionu, to barszcz czerwony jest taki sam wszędzie i od wielu, wielu lat. Już w średniowieczu polskie gospodynie przyrządzały aromatyczny barszcz czerwony z buraków. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na barszcz czerwony z uszkami (porcja dla 4 osób).
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 kg buraków ćwikłowych
* 7 dag suszonych grzybów
* 2 średniej wielkości cebule
* 2 ziarenka ziela angielskiego
* liść laurowy
* świeży sok z cytryny
* cukier
* pieprz
* sól
* koperek

1
Składniki na uszka:
Ciasto:

* 20 dag mąki
* łyżka oleju
* sól

Nadzienie:

* grzyby z wywaru
* łyżka tartej bułki
* łyżka masła
* cebula
* jajo
* pieprz
* sól
2
Grzyby umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody i moczyć około 3 godz.
3
Namoczone grzyby gotować w tej samej wodzie, odcedzić i zachować wywar.
4
Buraki obrać i bardzo drobno pokroić (najlepiej zetrzeć na tarce o większych otworach), po czym wrzucić do garnka.
5
Pokroić cebulę i dodać ją wraz z przyprawami do posiekanych buraków.
6
Wlać 3 litry zimnej wody i gotować, tak długo aż buraki zrobią się miękkie.
7
Gdy buraki wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów po czym zagotować i przyprawić cukrem, pieprzem, solą oraz świeżym sokiem z cytryny.
8
Podczas gotowania buraków, zrobić uszka.
Cebulę należy zeszklić na maśle do uzyskania złocistego koloru po czym dodać drobno posiekane grzyby i bułkę tartą. Wymieszać.
9
Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać, przyprawić pieprzem i solą.
10
Mąkę i szczyptę soli wymieszać wraz z kilkoma łyżkami gorącej wody i olejem. Zagnieść ciasto po czym cienko je rozwałkować i pokroić na nieduże kwadraciki.
11
Na każdym kwadracie, po środku ułożyć porcję farszu, złożyć ciasto po przekątnej, połączyć i zlepić, zaciskając brzegi powstałych trójkątów.
12
Włożyć uszka do lekko posolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną. Odcedzić je, rozdzielić do głębokich talerzy.
13
Uszka zalać gorącym barszczem i posypać koperkiem.
14
SMACZNEGO!
Strona 1 z 2

Powiązane porady

sałatka ze szpinakiem i granatem
Ryba w cieście
Ćwikła

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

topielica
27.11.2013
U mnie uszka jemy osobno na talerzyku polane cebulką ,natomiast barszczykiem się popija -każdy robi jak woli-ale polecam ten sposób.Ponadto do barszczu dodaję czosnek który podkreśla rewelacyjnie smak barszczu.