Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Dania Główne > Szybkie i proste dania > Jak zdrowo smażyć?

Jak zdrowo smażyć?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.7/5 (3 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Smażone potrawy wydają się bardzo niezdrowe, ale możemy temu zaradzić i wyczarować na patelni znacznie zdrowsze jedzenie. I do tego – jakie smaczne! Jak to zrobić? Przeczytaj poniżej.
1
Jeżeli smażysz na smalcu, już tego nie rób. Znacznie zdrowiej będzie, jeżeli zamienisz go na olej roślinny.
2
Zwróć uwagę na skład oleju, bowiem olej olejowi nierówny. Zdrowiej będzie, jeżeli będzie on zawierał więcej kwasów jednonienasyconych, niż wielonienasyconych, najlepiej, jeżeli tych pierwszych będzie dwukrotnie więcej, niż drugich. W smaku nie będzie żadnej różnicy, za to wyjdzie ci na zdrowie.
3
Na patelnię lepszy będzie olej tłoczony na ciepło oraz rafinowany, gdyż później zacznie dymić.
4
Ważne jest, byś stosowała olej tłoczony w naturalny sposób, bez użycia chemii.
5
Na patelnie lej tak mało tłuszczu, jak to tylko możliwe (o ile nie zamierzasz smażyć w głębokim tłuszczu). Dobrze, jeżeli zwykłą patelnię zastąpisz patelnią z nieprzywierającą powłoką, np. teflonową lub ceramiczną.
6
Samo smażenie powinno trwać jak najkrócej. W tym celu zawsze czekaj, aż olej odpowiednio się nagrzeje – aby to sprawdzić, wrzuć na patelnię mały kawałek jedzenia. Jeżeli zacznie skwierczeć i się smażyć, tłuszcz jest już wystarczająco gorący. Jedzenie usmaży się nie tylko szybciej, ale i wchłonie mniej tłuszczu, gdyż będzie krócej przebywać na patelni. Co więcej, jeżeli smażysz mięso, pierwsza warstwa się zetnie i tłuszcz nie będzie przez nią przenikał tak, jak przy smażeniu na niedogrzanym oleju.
Jak smażyć ryby?
Jak blanszować warzywa?
Jak gotować warzywa w mikrofalówce?
Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?
7
Niewłaściwie przygotowana panierka potrafi znacznie zwiększyć ilość wchłanianego tłuszczu. Z tego względu lepiej jest używać do panierowania produktów bezglutenowych, jak np. skrobia kukurydziana, a zrezygnować z mąki.
8
Resztki panierki mają to do siebie, że lubią zostawać na dnie patelni, szybko się przypalać i nadawać olejowi mało przyjemnego aromatu. Co kilka minut zbierz je z dna, jeszcze zanim się spalą.
9
Tłuszcz jest produktem jednorazowym. Naśladowanie praktyk stosowanych w smażalniach i wykorzystywanie tego samego tłuszczu kilkakrotnie, drastycznie obniża jego jakość. Nie dość, że po prostu śmierdzi, to jeszcze jest szkodliwy i grozi sensacjami żołądkowymi.
10
Usmażone jedzenie odsącz na papierowym ręczniku przez jakieś 2 minuty.
11
Posiłek nie powinien zawierać więcej, niż jeden składnik smażony, gdyż nawet najzdrowiej usmażone potrawy, zjedzone w nadmiarze, zaszkodzą. Nie podawaj więc obiadu składającego się z kotleta, frytek i smażonych warzyw. Zamiast frytek podaj ziemniaki gotowane, pieczone, kaszę, ryż, a smażone warzywa zastąp sałatką – masz nieskończone możliwości kombinacji. Smażenina nie powinna też być spożywana codziennie.
Przeczytaj teraz: Jak smażyć rybę - porady
 3.7/5 (3 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (0)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Nie wiem jak u was, ale w moim przypadku, kiedy powietrze robi się nieco chłodniejsze, włosy stają się całkowicie...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Dla wielu osób smażenie na głębokim oleju kojarzy się jednoznacznie z niebotyczną ilością kalorii i daniami...
Jak smażyć na głębokim oleju?
Dla wielu osób smażenie na głębokim oleju kojarzy...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.