miód manuka

Jak stosować miód manuka?

Nowozelandzki miód manuka nie jest jeszcze u nas tak popularny, jak na przykład w UK. Szkoda, gdyż jest bardzo skutecznym elementem naturalnych metod leczenia. Oto krótki poradnik dotyczący stosowania tego miodu.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
miód Manuka - do kupienia w dobrych sklepach zielarskich lub w internecie (np. tutaj)

1
Kluczowym składnikiem jest Methylglyoxal, wykazujący działanie antybakteryjne. To od stopnia jego zawartości zależą właściwości miodu. Na tej podstawie określa się czynnik MGO, o którym informacja jest zawarta na opakowaniu.
2
Nie ma sztywnych wytycznych, jak należy spożywać ten miód, ponieważ nie jest on lekarstwem, a środkiem spożywczym. Optymalną ilością jest jednak 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie, na pół godziny przed posiłkiem. Można go rozpuścić w odrobinie letniej wody – nie zmniejszy to jego skuteczności. Dawkowanie takie jest na tyle uniwersalne, że powinno się sprawdzić w każdym przypadku, jednak jeżeli chcesz go stosować ze względu na konkretne schorzenie, najlepiej będzie, jeżeli zasięgniesz porady lekarza.
3
Miód manuka MGO 100+ to miód o średnim stężeniu Methylglyoxalu. Ten oraz nieco silniejszy, manuka 250+, stosuje się w celu ogólnej poprawy odporności oraz samopoczucia. Najniższy, manuka 30+, spożywa się właściwie tylko dla smaku (miody te mają charakterystyczny smak, inny, niż nasze polskie miody).
4
Jeżeli chcesz spożywać miód manuka z myślą o wyleczeniu lub złagodzeniu objawów konkretnej dolegliwości, bardziej polecane są silniejsze wersje: manuka 400+ oraz manuka 550+. Są one pomocne w leczeniu wrzodów żołądka, bakterii Helicobacter, a także innych bakterii układu pokarmowego oraz bakterii gronkowca.
5
Bardzo ważne, że działanie tych miodów jest potwierdzone wieloma badaniami. Jeżeli od dłuższego czasu zmagasz się z dolegliwościami i chorobami układu pokarmowego, z pewnością zażyłeś już całą masę leków, które niekoniecznie pomogły lub pomogły tylko na jakiś czas, dając przy tym liczne skutki uboczne. Miód manuka jest produktem całkowicie naturalnym i warto spróbować. Nie zaszkodzi z całą pewnością, a bardzo możliwe, że przyniesie ulgę.
6
Miód ten, przy swoim niebywale silnym działaniu antybakteryjnym, stymuluje rozwój tzw. „dobrych bakterii” w jelitach. Złagodzi również dolegliwości reumatyczne.
7
Miód manuka można stosować również zewnętrznie, robiąc opatrunki na trudno gojące się rany. Z reguły opatrunek taki zmienia się 1-2 razy dziennie. Do takich zabiegów przeznaczone są najsilniejsze miody, 400+ i 550+. Aby zastosować je w wojnie z trądzikiem, nałóż punktowo i zaklej plasterkiem. Miód ten jest wskazany także w leczeniu ran cukrzycowych, a nawet wyjątkowo paskudnej w leczeniu bakterii, jaką jest gronkowiec złocisty. Pomaga również w innych schorzeniach dermatologicznych.
8
Miodu manuka, tak jak i innych miodów, nie należy rozpuszczać w gorącej wodzie, gdyż zbyt wysoka temperatura całkowicie niszczy jego właściwości.
9
Na efekty należy trochę poczekać. W przypadku stosowania na skórę powinien dosyć szybko pomóc, ale jeżeli stosujesz go np. ze względu na zespół jelita drażliwego, wyraźną poprawę możesz odczuć np. po 2 miesiącach. Nie zniechęcaj się więc, nie widząc natychmiastowych skutków – twoje ciało nie jest maszyną.
10
Miodu manuka, tak jak zresztą żadnych miodów, nie można podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Bądź jednak ostrożny, jeżeli cierpisz na cukrzycę. Najlepiej skonsultuj się w tej sprawie z lekarzem. Zrezygnuj z miodu manuka, jeżeli jesteś uczulony na produkty pochodzenia pszczelego.
Strona 1 z 3

Powiązane porady

Siemię lniane z kefirem na oczyszczanie jelit
Mapa Egiptu
zgaga

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

danka
04.04.2011
Przydatne informacje. Dobrze, że coraz więcej pisze się o tym miodzie. Miód jest pyszny i bardzo zasmakował dzieciakom. Rzeczywiście pomaga w gojeniu ran, także tych trądzikowych.