Ubijanie białka

Jak ubić białko bez miksera?

AnetaZ - specjalista Tipy.pl

Ubijanie jajek może być wykonywane ręcznie lub za pomocą miksera elektrycznego. Zazwyczaj do ubijania białek lub żółtek używamy ubijaczki w kształcie balona. Używanie miksera polecane jest kiedy ubijasz białka jaj do ciast takich jak babki czy biszkopty.

1
Ubijanie jajek 1
Przygotuj jajka, najlepiej ubijają się te które mają temperaturę pokojową pomiędzy 18-23 ºC.
2
Ubijanie jajek 2

Do ubijania jajek przygotuj względnie głęboką miskę, najlepiej wykonaną z ceramiki lub szkła. Upewnij się, aby miska była dokładnie sucha i czysta, jeśli jest w niej ślad wody lub tłuszczu jajka nie ubiją się na właściwą konsystencję. Rozbij jajko o krawędź miski.

3
Ubijanie jajek 3

Użyj kciuków do rozerwania jajka na pół uważając, aby żółtko pozostało w jednej z połówek skorupki. Uważaj, aby żółtko nie pękło i nie dostało się do miski z białkami- tłuszcz w żółtkach spowoduje, że białka nie ubiją się dokładnie.

4
Ubite białko
Za pomocą trzepaczki, białka ubij na sztywną pianę.

Powiązane porady

Pesto
szparagi
Stek w marynacie

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie