Omlet z serem na śmietanie

Jak zrobić omlet z serem na śmietanie?

AnetaZ - specjalista Tipy.pl

Omlet ze śmietaną jest łatwym śniadaniem dla dwojga (lub więcej). Omlet doprawiony startym serem, posiekanym koperkiem i z zieloną cebulką smakuje wyśmienicie. Możesz go również zrobić z innymi dodatkami. W przepisie tym nie stosuje się mąki (czyli omlet jest bezglutenowy, a ilość śmietany i zielonej cebulki dodajemy tyle na ile mamy ochotę, w zależności od smaku).

P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 3 jajka,
* 2 łyżki stołowe śmietany,
* 1-2 łyżki stołowe startego sera,
* Pęczek zielonej cebulki,
* Kilka listków świeżego koperku,
* Sól do smaku,
* Masło.

1
Składniki na omlet

Przygotuj składniki: podana ilość jest wystarczająca dla przygotowania omletu dla dwóch osób, jeśli potrzebujesz mniej lub więcej, dostosuj ilość produktów. Jeśli gotujesz dla więcej niż dwóch osób, będziesz potrzebować większej patelni.

2
Jajka ze śmietaną i solą
Jajka rozbij do miski, dodaj śmietanę i dopraw solą.
3
Ubite jajka
Ubijaj jajka ze śmietaną, aż dobrze się ze sobą połączą.
4
Jajka z zieloną cebulką i koperkiem
Umyj i posiekaj zielona cebulkę i koperek, dodaj do miski i wymieszaj.
5
Omlet na patelni

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. wysmaruj patelnię masłem (możesz użyć albo tortownicy, albo patelni z odczepianą rączką), wlej miksturę z jaj na patelnię.

6
Omlet z serem
Posyp startym serem.
7
Gotowy omlet
I włóż do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut (albo do momentu kiedy będzie gotowy).
8
Omlet z serem
Omlet podziel na dwie części i podawaj na ciepło, sam lub z dodatkami.

Powiązane porady

omlet tamago
Nieświeże jajko
Jajka sadzone z boczkiem i pomidorami

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Dżoana
23.11.2013
Szczerze mówiąc zawsze robię omlety na patelni, ze względu na szybsze wykonanie, ale ten przepis bardzo mi się podoba i wykonam go na pewno dokładnie wg przepisu.