wyposażenie kuchni

Jak wyposażyć kuchnię? Podstawowe wyposażenie kuchenne

Komplet garnków składający się ze 100 elementów, 150 noży, każdy do czegoś innego, 10 rodzajów patelni i milion innych narzędzi kuchennych nie uczynią z nikogo wspaniałego kucharza. Prawda jest taka, że do gotowania na domowym poziomie potrzeba niewiele, a dzięki temu oszczędzimy bardzo dużo miejsca w naszej kuchni i nie będziemy musieli przebijać się do blatu przez stos naczyń.
1
Noże: maksymalnie potrzebne są nam trzy: mały do obierania (warzywniak), z cienkim i długim ostrzem, duży z szerokim ostrzem. Warto na nie wydać większe pieniądze, ale jeśli trafimy na naprawdę dobre i ładnie układające się w ręce, nie pożałujemy zakupu i będziemy używać ich przez lata.
2
Tarka – najlepsza jest najzwyklejsza, metalowa, czterokątna tarka. Rozdrobnimy na niej właściwie wszystko.
3
Młynek do pieprzu, na pierwszy rzut oka może to wyglądać na małą fanaberię, ale cena młynka jest naprawdę bardzo niewielka w stosunku do różnicy w smaku pieprzu świeżo mielonego i już kupionego jako mielony.
4
Trzepaczka, podobnie jak przy tarce, najlepsza jest najprostsza, ważne aby była wygodna w użyciu i łatwo wpasowywała się w rękę.
5
Deska do krojenia ma być prosta, duża i solidna! W zasadzie to wszystko czego od niej wymagamy. Materiał, z którego ma być wykonana zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań. Pamiętajmy jedynie o tym, że deska z drewna musi być szczególnie dokładnie pielęgnowana.
6
Durszlak i sito, oba powinny być duże i pojemne. Sitka w zasadzie przydadzą się dwa: jedno duże i jedno małe. Pamiętajmy, że durszlak musi pomieścić np. ilość makaronu potrzebną na 6 osób.
7
Prosta szklanka - 0,25 litra, bardzo ułatwia stosowanie miar i proporcji.
8
Garnki – znów potrzebne są trzy główne rozmiary, duży gar, średni garnek i mały rondelek. Jest to absolutna podstawa.
9
Naczynie żaroodporne jest niezastąpione w kuchni, przy przygotowywaniu różnych zapiekanek lub nawet mięsa w piekarniku. Jeśli lubimy takie potrawy, możemy pokusić się o dwa takie naczynia: małe i duże.
10
Patelnia teflonowa – może być jedna lub nawet dwie, ale najważniejsze żeby była naprawdę dobra. Nie oszczędzajmy na grubej teflonowej patelni, a nie będziemy mieć nigdy problemów z przywierającym jedzeniem lub nadmiarem tłuszczu.
11
Druga patelnia powinna być żeliwna – jest to jeden z tych przedmiotów, które kupuje się raz na całe życie. Dobra żeliwna patelnia jest niezastąpiona.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

smakoszka
17.10.2016
W kuchni to najważniejsze sa garnki i patelnie. Nie wyobrażam sobie zebym miała byle jakie, które zrobione sa z nie wiadomo czego bo balabym sie, że bede truła swoja rodzine. Ja mam takie z najwyższej jakości stali nierdzewnej z dożywotnia gwarancja.