- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak przygotować fasolkę szparagową?
AnetaZ - specjalista Tipy.pl
Przepis ten jest chyba najprostszym sposobem gotowania fasolki szparagowej; wystarczy ją ugotować, odcedzić i smażyć, aż będzie gotowa; otrzymasz zdrowe i niskokaloryczne danie, które może być również doskonałym dodatkiem do dań głównych. Przygotowanie fasolki zajmuje mniej niż 20 minut i możesz podzielić je na dwa kroki; najpierw ugotuj fasolkę i usmaż ją zaraz przed podaniem na stół, aby była świeża i ciepła. Fasolka szparagowa smakuje wyśmienicie podawana zarówno z daniami mięsnymi np. z stekami, kotletami, sznyclami czy bitkami, jak również z daniami wegetariańskimi.
Rzeczy, których potrzebujesz
* Około 45 dkg świeżej fasolki szparagowej,
* 1-2 łyżki stołowe masła,
* Sól do smaku.

Do dużego garnka nalej wody, dopraw solą i doprowadź do gotowania. Usuń ogonki z fasolki (możesz kupić już fasolkę bez ogonków, więc oczywiście pomiń ten krok); włóż fasolkę do gotującej się wody i gotuj przez 3-5 minut. Czas gotowania fasolki zależy od rodzaju i jakości fasolki np. aby ugotować fasolkę francuską wystarczy około 3 minut, bardzo cienką fasolkę wystarczy gotować 2 lub nawet jedną minutę. Tak więc sprawdzaj fasolkę od czasu do czasu, powinna być nieco chrupiąca przy ugryzieniu, a nie zbyt miękka.