ażurowe ozdoby z czekolady

Jak zrobić ażurowe ozdoby z czekolady?

SwittySwitty - specjalista Tipy.pl
Szukasz nietuzinkowego pomysłu na ozdobienie deserów? Chcesz, aby Twój deser lodowy wyglądał jak z kawiarni? Nie ma problemu. Dzięki tej prostej sztuczce zrobisz ażurowe ozdoby z czekolady, które zachwycą gości nie tyle smakiem, co przede wszystkim wyglądem . A ty zaskoczysz wszystkich pomysłowością.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Czekolada mleczna lub deserowa,
* Szpryca do polewy,
* Papier woskowy,
* Mikrofalówka.

1
Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Roztop ją w mikrofalówce. W tym celu włóż czekoladę do mikrofalówki na 20 sekund, przy dość wysokiej temperaturze, ale nie najwyższej, ponieważ czekolada łatwo się przypala. Musisz więc zachować ostrożność.
2
Następnie wyjmij czekoladę, przemieszaj i włóż ponownie do mikrofalówki na 10 sekund.
3
Powtarzaj krok drugi do momentu, aż czekolada się roztopi.
4
Wlej roztopioną czekoladę do szprycy.
5
ażurowe ozdoby z czekolady
Rozłóż papier woskowy na płaskiej blasze. Wyciskaj czekoladę ze szprycy tworząc abstrakcyjne wzory.
6
Gdy skończysz włóż blachę do lodówki na co najmniej dwie godziny.
7
Gdy czekolada stwardnieje odczep ją od papieru woskowego za pomocą szpatułki uważając, by czekolada się nie połamała.
8
Gotową czekoladą ozdób swój deser.

Powiązane porady

sorbet cytrynowy
lody z masła orzechowego
nutella przepisy

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Kryśka
17.01.2012
o jezu ale super , piekny deserek mniam mniam