Pomidory w szklarni

Jak uprawiać pomidory w szklarni?

Sooonia - specjalista Tipy.pl
Zdobycie informacji jak uprawiać pomidory w szklarni może się okazać bardzo owocne. Twój własny, ekologiczny produkt zawsze będzie smakować lepiej, niż ten zakupiony w sklepie. Do szklarni wybieraj gatunki pomidorów, które są odporne na pęknięcia. Nie tylko lepiej sprawdzą się w szklarni, ale będą też podstawą wyśmienitych przecierów i sosów.
1
Na początek przygotuj dobrą mieszankę ziemi. Użyj standardowej mieszanki gleby, która zazwyczaj składa się w równych częściach z perlitu, wermikulitu i torfu sphagnam oraz jest dostosowywana do prawidłowego pH poprzez dodanie 1 łyżeczki wapna hydratyzowanego na każde 4 litry gleby. Wapno jest dobrym źródłem wapnia, które zapobiega późniejszemu gniciu końcówek pomidorów. Zwilżaj mieszankę stopniowo przy użyciu czystej wody. Będzie gotowa, kiedy ściskając jej garść wyciśniesz z niej kilka kropel wody (ale tylko kilka). Jeśli mix jest nazbyt mokry, wystarczy dodać trochę suchego wermikulitu i ponownie wymieszać.
2
Zacznij sadzenie od wypełnienia zwykłej tacy mieszanką gleby. Nasiona pomidora powinny być sadzone na głębokości 7mm, około 8 nasion na 2,5 cm. Możesz je nakryć na kilka pierwszych dni, aby zapobiec ich wyschnięciu. Nasiona pomidora kiełkują najlepiej w temperaturze 25-27 stopni, powinno im to zająć około 5 do 12 dni. Możesz usunąć ich przykrycie, kiedy tylko zaczną kiełkować. Świeże kiełki pomidora powinny być przechowywane w odległości od 10 do 15 cm od światła lamp. Lampka powinna być włączona na 18 do 24 godzin na dobę. Gdy sadzonki osiągną wzrost ok. 4 cm, starannie przeszczep je do osobnych 15-centymetrowych pojemników.
3
Przechowuj pomidory pod 2 lub 3 świetlówkami przez 18-24 godzin na dobę. Idealna temperatura do uprawy pomidorów to 21-24 stopni w ciągu dnia i 18-20 stopni w nocy. Gdy rośliny osiągną wysokość 30 cm lub więcej, mogą potrzebować przesadzenia do 4-litrowych pojemników. Po upływie 6 lub 8 tygodni rośliny powinny już rozpocząć owocowanie.
4
Zapoznaj się z metodami mającymi na celu wymuszenie kwitnienia roślin. Niektóre pomidory zaczynają kwitnąć w ciągu 60 dni, a u innych trwa to nawet do 80 dni licząc od momentu, kiedy zaczniesz wymuszać kwitnienie. Gdy rozpoczniesz ten proces, powinnaś podjąć ostateczne działania mające na celu przeszczepienie roślin do 11 litrowych pojemników. Przez pierwsze dwa tygodnie musisz odżywiać je silnym nawozem. Za każdym razem, gdy będą potrzebowały wody, dawaj im również składniki odżywcze.
5
Zapylaj kwiaty codziennie, gdy jest ciepło i wilgotno. Najlepszy stopień wilgotności to 65 do 70 procent. Plantatorzy cieplarniani zwykle robią to między godziną 11:30 i 12:30 (w zasadzie w południe), czyli w czasie, gdy w przyrodzie panują optymalne warunki. Zapylanie wcześniej i później w ciągu dnia często nie przynosi odpowiednich rezultatów. Kwiat pomidora składa się z dwóch części. Męskie pylniki wypuszczą pyłek. Żeńskie owocolistki łapią pyłek. Większość męskich pylników produkuje pyłek na zewnętrznej stronie pylników, co ułatwia uwolnienie pyłku na wietrze w celu zapylenia. Jednak w przypadku pomidorów pyłek jest wytwarzany wewnątrz, jakby był uwięziony w słomce. Jest to największy problem w zapylaniu pomidorów. Roślina potrzebuje drgań o właściwej częstotliwości, takich jak brzęczenie pszczelich skrzydełek, aby uwolnić pyłek. Użyj elektrycznej szczoteczki przy każdej łodydze i gałązce. Im więcej pyłku, tym więcej nasion będzie wytwarzanych w owocach. W przypadku większych upraw pomidorów powinno się rozważyć użycie pszczół do zapylania.
?

Wskazówki

  • Kwitnące rośliny potrzebują silniejszego światła do prawidłowego rozwoju tworzących się owoców. Dowiedz się więcej o naświetlaniu wysokoprężnymi lampami sodowymi. Ponadto należy zawsze dodawać trochę wapna do gleby, aby zapobiec gniciu końców kwiatów. Należy też usuwać boczne pędy, które zabierają składniki odżywcze, dzięki którym mogłyby powstać zdrowe owoce.

!

Uwaga!

  • Zawsze miej oko na niechciane szkodniki. Ziemia okrzemkowa pomoże w walce z mszycami i mączlikami.

Strona 1 z 2

Powiązane porady

Kapusta
Ziemniaki
Seler

Podobne porady

Komentarze (5)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Teresa
03.10.2016
Jak uprawić glebę w szklarni pod pomidory, mam możliwość nawożenia obornikiem końskim, tylko nie wiem kiedy to zrobić, teraz czy na wiosnę ? wtrh
Adam
30.06.2014
A co ze szkłem szklarniowym. Czy może być całkowicie przeźroczyste? Widziałem szklarnie częściowo zakryte lub z pomalowanymi wapnem szybami. Kidy stosujemy takie zabiegi?
Amarant
10.04.2014
AIRAM463: z tego co wiem, to pomidory nie zimują, nawet w szklarni. Szklarnia służy tylko po to, aby zoptymalizować warunki do ich rozwoju (wysoka wilgoć, temperatura, brak wiatru). Jak już sezon na pomidory się kończy to się bierze jednego dojrzałego pomidora, wydobywa z niego nasionka i je suszy. Nasionka wysiewa się na wiosnę do pojemników, pikuje i gotowe sadzonki znów sadzi w szklarni.
poler
10.04.2014
mam pytanie dot.szklarni.Co robic? jesli zasadze pomidory tego lata w szklarni,to co robić w okresie zimowym żeby w przyszłym roku nie starcic pomodorów.
anatolis
11.03.2013
Pierwsza bzdura to art. dotyczący uprawy szklarniowej i jednocześnie aby trzymać się temp 21-24c? w szklarni nawet w letni dzień nie jest to w ogóle możliwe. średnia to prawie 30c a pełne słońce to i 40c bez problemu osiągają. Trzeba zwiększać wilgotność do nawet 90% aby pomidor nie został uszkodzony. U mnie temp. w amatorskiej szklarni przydomowej i nie na południową stronę skierowaną
temp. w dzień (kwiecień) 22c w czerwcu to już 30c i więcej. Pytałem profesjonalnych growerów pomidorów i każdy mówi że te śmieszne zalecane temp. można sobie między bajki schować. Korzeń pomidora najlepiej czuje się w 23c optymalne przyswajanie subs. odżywczych i rozwój mikoryzy. A część zielona może znosić nawet 2x krotność temp. korzenia. A wy piszecie o temp. 24c! w lecie na wolnym powietrzu to chyba tylko w cieniu... bzdurny art nie poparty praktyką. O glebie nie wspomnę z wapnem to żeście pojechali mieszać kupną ziemię i stabilizować ph! jak już to delikatnie dolomitem i finito . To gotowe zamknięte mieszanki