Omlet pieczony

Jak zrobić omlet w piekarniku?

AnetaZ - specjalista Tipy.pl

Omlet z jajek i szynki, czy boczku i warzyw jest pożywnym i smacznym śniadaniem. Przygotowanie takiego omletu trwa więcej niż godzinę, ale naprawdę warto jest poświecić tyle czasu. W porównaniu z omletami które z reguły robi się na patelni, ten przygotowujemy w piekarniku. Trudno dokładnie określić dokładny czas przygotowania tej potrawy, ponieważ dużo zależy od rozmiaru naczynia żaroodpornego w którym go pieczemy i ilości używanych składników; dobrym sposobem na określenie czy omlet jest gotowy jest wbicie w niego drewnianej wykałaczki - jeśli wykałaczka po wyciągnięciu jest czysta to znaczy, że pieczony omlet jest już gotowy.

P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 4 jajka,
* 1-2 pomidory,
* 1/2 papryki,
* 1 szalotka,
* 15 dkg boczku lub szynki,
* 1 szklanka mleka,
* 2 łyżki stołowe mąki,
* Olej lub oliwa,
* Sól i czarny pieprz do smaku.

1
Smażenie cebuli

Szalotkę obierz i posiekaj; w rondelku rozgrzej olej i smaż szalotkę na małym ogniu, aż będzie miękka i nabierze złocistego koloru.

2
Smażenie szynki

Pokrój szynkę lub boczek (w zależności czego używasz), jeśli ma twardą skórkę to usuń ją. Dodaj do cebuli i smaż razem, mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut.

3
Szynka z cebulką
Przełóż usmażona szynkę i cebulę do naczynia żaroodpornego.
4
Doprawianie jaj na omlet

Piekarnik nastaw na 190 stopni C. Rozbij jajka do miski i dopraw je solą i pieprzem.

5
Ubijanie jaj

Jaka ubij za pomocą miksera ręcznego (będzie to znacznie szybsze niż ubijanie za pomocą trzepaczki).

6
Jajka z mąką

Do ubitych jajek dodaj około 2 łyżek mąki (jeśli lubisz omlet bardziej sztywny dodaj więcej mąki).

7
Jajka z mąką i mlekiem
Dodaj mleko.
8
Ubijanie jaja na omlet
Kontynuuj ubijanie, aż wszystkie składniki się dobrze ze sobą połączą.
9
Papryka pokrojona

Usuń nasiona z papryki i pokrój ja w drobna kostkę; szynkę i cebulę pokryj warstwą pokrojonej papryki.

10
Pokrojone pomidory

Pomidory przekrój na pól i usuń z nich zielone, twarde części i następnie pokrój w kostkę i połóż równa warstwą na paprykę.

11
Warzywa z jajkiem na omlet
Na warzywa wylej wcześniej przygotowane ciasto.
12
Pieczenie omleta w piekarniku
Włóż naczynie do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 35-55 minut.
13
Gotowy omlet

Czas pieczenia omletu uzależniony jest od ilości użytych składników oraz wielkości naczynia - im wyższy jest poziom ciasta w naczyniu - tym dłuższy będzie czas pieczenia. Kiedy omlet jest już gotowy, wyciągnij go z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.

14

Pokrój omlet na kawałki i ostrożnie przenieś na talerz. Podawaj go ciepły na śniadanie lub obiad. Smacznego!

Strona 1 z 2

Powiązane porady

Jajko sadzone z boczkiem
Nieświeże jajko
Omlet z serem na śmietanie

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie