Sos majonezowo ketchupowy

Jak zrobić sos majonezowo ketchupowy?

AnetaZ - specjalista Tipy.pl

Jest to prosty przepis na pyszny sos, który stanowi świetny dodatek do gotowanych krewetek, smażonego mięsa czy kurczaka. Możesz go również podawać jako dodatek do chipsów czy innych przystawek. Ilość składników możesz mieszać w zależności od swoich upodobań; jeśli chcesz, aby smak był bardziej pomidorowy to dodaj mniej majonezu; dodaj więcej czosnku jeśli chcesz, aby sos był bardziej ostry, a świeżą natkę pietruszki możesz zastąpić świeżą kolendrą.

P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 szklanka ketchupu,
* 1/2 szklanki majonezu,
* 2 ząbki czosnku,
* Około 3 łyżek stołowych posiekanej natki pietruszki,
* Sól i czarny pieprz do smaku.

1
Składniki na sos
Do miski wlej ketchup, a pietruszkę umyj.
2
Majonez z ketchupem
Dodaj majonez do tej samej miseczki co ketchup.
3
Majonez z ketchupem, solą i pieprzem
Dopraw solą i pieprzem.
4
Wyciskanie czosnku
Obierz i wyciśnij czosnek.
5
Mieszaknie sosu
Dobrze wymieszaj.
6
Sos z pietruszką
Posiekaj świeżą pietruszkę i dodaj do miski.
7
Mieszanie sosu
Znowu dobrze wymieszaj.
8
Sos ketchupowo musztardowy

Sos ten podawaj jako dodatek do dan głównych lub przystawek takich jak chipsy, frytki, potrawy z grilla czy smażone lub gotowane krewetki. Smacznego!

Powiązane porady

sos marinara
sos żurawinowy
Pesto

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie