- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak przyprawić pieczone warzywa?
Gomez - specjalista Tipy.pl
Oliwa z oliwek. Jest to bardzo popularny olej używany bardzo często właśnie po to aby nadać potrawom smaku. Tak samo jest z pieczonymi warzywami. Oliwa dodatkowo pomaga im się odpowiednio wysmażyć. Oliwa grubo pokryje warzywa, niejako uszczelniając je, co nie pozwoli ich zdrowym sokom wydostać się na zewnątrz i zmarnować.
Czosnek. Idealny do nadania odpowiedniego smaku warzywom. Podczas jego pieczenia uwalnia się charakterystyczny smak, którym przechodzą warzywa. Czosnek jest oczywiście taką przyprawą, którą nie każdy lubi, zwłaszcza w nadmiarze. Trzeba więc być bardzo ostrożnym.
Przyprawy w proszkach. Generalnie, większość przypraw w proszkach sprawdza się w połączeniu z warzywami. Są to na przykład cayenne, papryka słodka, chilli czy curry. W zależności od tego co lubimy, możemy poeksperymentować z każdą z tych przypraw.
Zioła. Wśród nich prym wiedzie oregano, bazylia, koper, kolendra czy pietruszka. Każde z ziół nada warzywom innego posmaku. Jeśli nie umiesz się zdecydować, wypróbuj każde po kolei i sama zdecyduj, które najlepiej Ci smakują. Możesz też miksować ze sobą zioła i inne przyprawy. Jest to nawet zalecane. Ważne, żeby nie przedobrzyć.
Cytrusy. Dodają warzywom powiewu świeżości i potrafią całkowicie odmienić ich smak. Jednym ze sposobów nadania warzywom cytrusowego posmaku jest wrzucenie na patelnię kilku kawałków cytryny, limonki czy pomarańczy i razem z nimi podsmażyć warzywa.