Jak zrobić pączki z ziemniakami?

Piekarz - specjalista Tipy.pl
Tłusty Czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami, zatem najwyższa pora by smażyć pączki. Nadziewane budyniem, czekoladą i marmoladą z lukrową polewą wręcz ustawiają się w kolejce do zjedzenia. Nikt im się nie oprze bo niemal same rozpływają się na podniebieniu. Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubi pączków, bo przecież jak głosi staropolska tradycja: pączek zjedzony, rok szczęściem wypełniony. Poniżej znajdziecie doskonały przepis na pączki ziemniaczane (ilość porcji: 25).
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* mąka pszenna 400 g
* ziemniak 500 g
* drożdże 50 g
* masło roślinne 130 g
* cukier 2,5 łyżeczki stołowe
* cukier waniliowy 10 g
* wódka 20 mililitrów
* dżem/marmolada owocowa 250 g
* olej 0,5 l

1
Ziemniaki ugotować i dobrze odcedzić. Dodać masło i rozgnieść tłuczkiem.
2
Do ziemniaków dodać drożdże utarte z łyżką cukru, mąkę, alkohol i resztę cukru.
3
Dobrze wyrobić ciasto. Formować pączki wielkości piłeczki.
4
Układać na ściereczce, pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
5
Smażyć z obu stron w głębokim oleju (ok 4 cm) aż do uzyskania złotego koloru. Smażyć zaczynamy gdy olej zacznie skwierczeć.
6
Nadziewanie pączków
Gdy ostygną i ociekną z tłuszczu, nadziać za pomocą szprycy kuchennej lub strzykawki (najlepiej od góry lub z boku) i posypać cukrem pudrem.
?

Wskazówki
* Olej do smażenia pączków nie może być zbyt gorący ani zbyt zimny. Jeśli będzie za zimny wówczas pączki wchłoną dużo tłuszczu. Jeśli będzie zbyt gorący wówczas pączki spieką się z zewnątrz a w środku będą surowe. Dobra temperatura oleju jest wówczas gdy olej zaczyna skwierczeć.
* Spirytus dodaje się do ciasta po to, aby pączki nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Zamiast spirytusu można dodać ocet.
* Aby olej zbytnio nie pryskał podczas smażenia włóż do niego ćwiartkę obranego ziemniaka.

Powiązane porady

nadziewanie pączków
pączki z czekoladowym sosem
pączki ziemniaczane

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

martakali2889
04.02.2013
Chyba nigdy takich nie jadłam. Dobre? jadł ktoś?
zigitrn
04.02.2013
masakra jakaś, pączki z ziemniakami 8)