Desery
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność

Jak zrobić mus z białej czekolady?
Switty - specjalista Tipy.pl

Mus czekoladowy jest prawdziwą frajdą dla naszego podniebienia. Ale czy robiłaś kiedyś mus z białej czekolady? Ma zupełnie inny smak niż ten z czekolady mlecznej czy gorzkiej. Jego dodatkowym atutem jest to, że możesz tym smakiem dodatkowo manipulować i zmieniać go w zależności od dodatków. Gorąco polecam.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 szklanki pokruszonej białej czekolady,
* 2 szklanki niskotłuszczowej śmietanki,
* 1/2 szklanki cukru (lub do smaku),
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
* cytryna lub skórka z pomarańczy.
1
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj cukier, aby się rozpuścił razem z nią.
2
Zdejmij czekoladę z pary i pozostaw do przestudzenia. Powinna mieć temperaturę pokojową.
3
W tym czasie ubij śmietankę z wanilią na puszysto.
4
Dodaj ubitą śmietankę do czekolady i przemieszaj już nie mikserem, ale drewnianą łyżką na jednolitą masę. Na tym etapie dodaj sok z cytryny lub skórkę z pomarańczy.
5
Gotowy mus przelej do kieliszków do wina i wstaw do lodówki na godzinę, aby się schłodził.
6
Podawaj udekorowane owocami, na przykład malinami, borówkami, truskawkami czy kiwi. Smacznego.