Gulasz wołowy

Jak zrobić gulasz wołowy?

AnetaZ - specjalista Tipy.pl
Gulasz wołowy jest pysznym daniem głównym, pełnym warzyw. Spędzisz trochę czasu na jego przygotowaniu, ale rezultat na pewno Cię nie zawiedzie. Co może smakować lepiej niż uduszone warzywa i soczysta wołowina?
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Około 1 kg wołowiny,
* 2-3 pomidory lub 1-2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego,
* 2-3 średnie marchewki,
* 1 duża cebula,
* 1 czerwona papryka,
* Papryka słodka w proszku (1/2 łyżeczki),
* 4-5 liści laurowych,
* Olej,
* 2/3 szklanki przegotowanej wody,
* Sól do smaku.

1
Mięso wołowe
Mięso pokrój na kostki wielkości około 1 cm.
2
Smażenie mięsa

Na patelni rozgrzej około 2-3 łyżki oleju. Następnie wrzuć mięso na dobrze rozgrzany olej. Bardzo ważne jest, aby na patelni była tylko jedna warstwa mięsa, więc jeśli Twoja patelnia jest zbyt mała podziel mięso na dwie porcje i usmaż po kolei.

3
Smażenie wołowiny

Mięso wołowe usmaż dokładnie z każdej strony na wysokim ogniu.

4
Usmażona wołowina z liśćmi laurowymi

Kiedy mięso jest już usmażone z każdej strony na brązowy kolor przełóż do garnka. Następnie dodaj do wołowiny 2/3 szklanki przegotowanej wody, liście laurowe i dopraw wszystko solą.

5
Pokrojona cebula

Przykryj garnek przykrywką i postaw na małym ogniu. Woda nie powinna się gwałtownie gotować, a jedynie wrzeć. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce.

6
Smażenie cebuli

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć do niej cebulę i smaż na małym ogniu, aż uzyska złoty kolor (około 10-15 minut).

7
Ścieranie marchewki na tarce

W międzyczasie, kiedy smażysz cebulę, umyj i obierz marchewkę. Następnie zetrzyj ja na największych oczkach tarki.

8
Podsmażanie marchewki z cebulą

Startą marchewkę dodaj do cebuli i duś wszystko razem przez kolejne 5 minut.

9
Smażenie pomidorów z marchewką i cebulą

Umyj i pokrój pomidory, następnie dodaj je do reszty składników na patelni. Jeśli używasz koncentratu pomidorowego, rozpuść 2 łyżki w 1/2 szklanki wody. Wymieszaj dokładnie i wlej na patelnię. Dodaj sól i paprykę w proszku i duś wszystko przez 5 minut.

10
Smażenie pomidorów z marchewką, papryką i cebulą

Umyj czerwoną paprykę i usuń z niej gniazda nasienne. Pokrój ją w paseczki i dodaj do reszty smażonych składników. Duś wszystko przez kolejne 2 minuty i ściągnij patelnię z palnika.

11
Duszenie gulaszu

Całą zawartość patelni przełóż do garnka z duszoną wołowiną, ale nie mieszaj. Przykryj garnek przykrywką i duś wszystko do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie (przez mniej więcej 15-20 minut). Spróbuj sos i jeśli jest taka potrzeba dodaj więcej soli.

12
Gulasz wołowy

Tak przygotowany gulasz z wołowiny i warzyw podawaj z wybranymi dodatkami. Smacznego!

Strona 1 z 2

Powiązane porady

kiełbasa
Gołąbki
Gulasz wołowy z warzywami

Podobne porady

Komentarze (6)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Janusz
24.02.2017
Tego mięsa się nie SOLIIIIII!!!!!
Tomasz
26.09.2016
Super wlaśnie wcinam genialne pozdrawiam
sielaaaas
31.08.2016
totalna kaszana!! chcecie zepsuć kawałek dobrego mięsa na nic nie wartą potrawę to trafiliście we właściwe miejsce. TEGO MIĘSA SIĘ NIE SOLI bo będzie twarde... po za tym nie ma kluczowych wskazówek jak np ile to dziadostwo gotować... najgorszy przepis internetowy. gorąco NIE POLECAM !!!!
Byu
08.07.2016
Właśnie zjadłem. Świetny przepis, prosto i smacznie.
Mikolaj
24.09.2014
Pierwszy raz zrobilem gulasz wyszedl super dziekuje
papojka
09.04.2014
dobrze napisane krok po kroku!:) ja sie nauczylam na przepisie babci grypoodpornej z marchewkami cebula czosnkiem i inne :)