Gyros z kurczaka

Jak zrobić gyros z kurczaka?

AnetaZ - specjalista Tipy.pl
Gyros jest potrawą grecką i może być przygotowany nie tylko z kurczaka, ale również z wołowiny czy baraniny. Tradycyjnie mięso jest pieczone na rożnie, ale oczywiście może być też usmażone na patelni.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Około 1 kg piersi z kurczaka bez kości,
* 1-2 cebule,
* Około 1 szklanki oliwy z oliwek,
* Sól do smaku.
* ----Zioła----
* 1 łyżka Oregano,
* 1 łyżka czarnego pieprzu,
* 1 łyżka zmielonych nasion kolendry,
* 1 łyżka zmielonego kminku,
* 1 łyżka majeranku,
* 0.5 łyżki chili.

1
Składniki na gyrosa

Przygotuj składniki: wszystkie zioła wymieszaj w jednej miseczce. Piersi kurczaka umyj w zimnej wodzie.

2
Pokrojony kurczak

Mięso z kurczaka pokrój w paseczki.

3
Pokrojona cebula

Obierz cebule i pokrój je w półksiężyce.

4
Cebula z przyprawami i mięsem w misce

Wszystkie składniki (mięso, zioła i cebule) włóż do dużej miski.

5
Dodawanie oliwy do składników na gyrosa

Zalej oliwą z oliwek.

6
Mięso na gyrosa w marynacie

Wszystko dokładnie wymieszaj, zawiń miskę przeźroczystą folią kuchenną i włóż do lodówki. Pozostaw, aż mięso się dobrze zamarynuje czyli przez około 12 godzin.

7
Smażenie mięsa na gyros

Po 12 godzinach marynowania wyciągnij miskę z lodówki. Dużą patelnię postaw na ogniu i rozgrzej do wysokiej temperatury. Całą zawartość miski wrzuć na rozgrzaną patelnię.

8
Gyros z kurczaka

Kurczaka z przyprawami i cebulą smaż, aż będą gotowe czyli przez około 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu i pod koniec smażenia dopraw solą do smaku.

9
Gyros z kurczaka z ryżem

Podawaj z dodatkami które lubisz. Tradycyjnie powinno się gyros podawać w bułce picie z kilkoma plastrami pomidora i sałatą oraz z sosem tzatziki, jeśli jednak wolisz możesz z ryżem lub innymi dodatkami. Smacznego!

Powiązane porady

Tajskie zielone curry
Pilaw z kurczaka
Kurczak w miodzie po chińsku

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie