Ryba w cieście

Jak zrobić rybę w cieście?

AnetaZ - specjalista Tipy.pl
Ryba w cieście
1 z 7
Do podanego poniżej przepisu, wykorzystaliśmy dorsza, ale w zasadzie większość świeżych ryb nada się doskonale. Upewnij się tylko, że dokładnie wyczyściłeś rybę z łusek i pokroiłeś ją w kawałki odpowiednie do smażenia. Taką smażoną rybę w cieście możesz podawać z różnymi dodatkami. Dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami, ale będzie też dobra z frytkami czy ryżem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Około 1 kg filetu z dorsza,
* 3-4 jajka,
* 2 szklanki mąki,
* Olej,
* Sól i pieprz do smaku.
*

1
Ryba przygotowana do smażenia
Rybę dokładnie umyj pod zimną wodą i pokrój w odpowiednie porcje.
2
Jajka
Jajka rozbij do miseczki dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Do drugiej miseczki wysyp mąkę.
3
Obtaczanie ryby w mące
Każdy kawałek dorsza posól z każdej strony i obtocz w mące.
4
Obtaczanie ryby w jajku
Połóż patelnię na średnim ogniu i rozgrzej na niej olej. Kiedy olej jest już rozgrzany, obtocz kawałek ryby w jajku i połóż na patelnię.
5
Smażenie ryby
Smaż każdy kawałek dorsza z każdej strony, do momentu, aż ryba będzie gotowa. W zależności od wielkości porcji, może zająć to od 5 do 10 minut.
6
Smażona ryba
Smażone ryby dobrze smakują chlebem, z tłuczonymi ziemniakami, z frytkami czy ryżem. Smacznego.
Strona 1 z 7

Powiązane porady

Zioła do ryby
Łosoś z piekarnika
Łosoś z piekarnika

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie