Zupa rybna

Jak zrobić zupę rybną po rosyjsku?

AnetaZ - specjalista Tipy.pl
Jedzenie ryby przynajmniej raz w tygodniu jest ważne, aby pozostać zdrowym. Zupa rybna po rosyjsku, zwana również zupą uha - nazwa pochodzi od staro rosyjskiego słowa juha oznaczającego wywar. Tradycyjnie jest to zupa zawiesista, gotowana z rybich głów. Jednak do tego przepisu możesz użyć w zasadzie każdego rodzaju ryby, które znajdziesz w swoim sklepie.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1.5 kg surowej ryby (najlepiej 3 rodzaje),
* Włoszczyzna (seler, marchewka, korzeń pietruszki, por),
* 3 cebule,
* 400-500 g ziemniaków,
* Ziele angielskie, liść laurowy,
* 3 ziarenka czarnego pieprzu,
* 1/2 cytryny,
* 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
* Świeża natka pietruszki.

1
Ryba
Przygotuj rybę. Obierz ją z ości i pokrój na kawałki.
2
Pokrojone warzywa
Ryby wyczyść z ości (im więcej rodzajów ryb tym zupa będzie smaczniejsza) i pokrój je w kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3
Gotowanie wywaru z warzyw
Jak woda zacznie się gotować dodaj soli oraz pokrojone warzywa.
4
Gotująca się zupa
Gotuj wywar aż ziemniaki będą miękkie (w zależności od wielkości kawałków ziemniaków może to potrwać od 8-12 min). Dodaj liście laurowe oraz czarny pieprz.
5
Zupa rybna
Gotuj zupę przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj do garnka rybę i gotuj 7-8 min.
6
Koperek
Umyj i drobno posiekaj koperek i dodaj do zupy. Spróbuj zupę i jeśli jest taka potrzeba to dodaj więcej soli. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty i wyłącz ogień.
7
Cytryna
Dodaj plasterki cytryny i dolej wytrawne białe wino, delikatnie podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia.
8
Zupa rybna
Gorąca zupę podawaj posypaną świeżą natką pietruszki. Zupę podawaj z pieczywem.
Smacznego!

Powiązane porady

Żurek
zupa

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie