Papryka zielona

Jak sadzić paprykę?

Sooonia - specjalista Tipy.pl
Papryka jest twardym warzywem, rosnącym ciepłych porach roku. Roślina ta wymaga nieco wyższych temperatur, dojrzewa znacznie wolniej i jest mniejsza niż większość roślin pomidora. Jaskrawo kolorowe, słodkie odmiany papryki wdarły się niedawno na rynek. Szeroka gama innych papryk ogrodowych (pimiento, tabasco, chili) mogą być uprawiane w celu wykorzystania ich do jedzenia, zrobienia z nich przypraw lub można ich użyć jako ozdób np. kuchennych. Odmiany papryki słodkiej, zwłaszcza te w kształcie dzwonków, są jak do tej pory zdecydowanie najbardziej popularnym rodzajem papryki. Są one spożywane na surowo i używane do robienia sałatek, farszów, zup, gulaszów oraz przetworów. Nowe osiągnięcia w uzyskiwaniu koloru i kształtu nie zdołały osłabić popularności słodkiej papryki. Ostre odmiany papryki, ostatnio również przeszły odrodzenie popularności, głównie z powodu różnych kuchni etnicznych, które wykorzystują ich niepowtarzalny smak i ostrość smaku.
1
Kiedy sadzić.

Hodowlę papryki najlepiej rozpocząć z nasion w pomieszczeniach, pod koniec zimy, a następnie przenieść rośliny do ogrodu, kiedy już gleba i powietrze się ogrzeją. Rośliny nie tolerują mrozu i nie rosną dobrze w zimnej, mokrej glebie. Kiedy temperatura w nocy spada poniżej 13 stopni Celsjusza, rośliny rosną powoli, liście żółkną i kwiaty mogą zacząć opadać. Wysokie rabaty, pokrycie z czarnego plastiku mogą dać przewagę w uprawie papryki, poprzez ogrzanie i drenaż gleby oraz zwiększenie mikrośrodowiska młodych roślin papryki podczas trwania wiosny, kiedy chłodna pogoda może się utrzymywać.

2
Rozstaw i głębokość.

Ustaw sadzonki w odległości 18 do 24 cm od siebie w rzędzie, lub 14 do 18 cm od siebie we wszystkich kierunkach w rabatach. Kilkanaście roślin, w tym jeden lub dwa rodzaje sałatkowych i ostrych, może zapewnić wystarczająco dużo papryki dla większości rodzin, ale dla prawdziwie wiernych miłośników papryki i wielbicieli etnicznych kuchni może okazać się, że potrzebne będzie znacznie więcej rodzajów, skoro dostępnych jest tyle kolorów, smaków i typów papryki.

3
Pielęgnacja.

Papryki świetnie czują się w dobrze przepuszczalnej, żyznej glebie, która jest dobrze zaopatrzona w wilgoć. Użyj podstawowego nawozu podczas przesadzania. Zastosuj nawóz uzupełniający, kiedy pierwsza tura roślin papryki będzie zasadzona. Ponieważ równomierne dostarczanie wody jest istotne przy uprawie papryki, zwłaszcza w okresie zbiorów, podlewaj rośliny w okresach suchych. Gorące, suche wiatry i sucha gleba mogą zapobiec wyrastaniu owoców lub spowodować zmarnienie małych, niedojrzałych owoców.

4
Zbiory.

Owoce mogą być zbierane w dowolnej wielkości. Jednak odmiany zielonej papryki, są zwykle zbierane, gdy owoce są w pełni rozwinięte i dojrzałe, czyli kiedy osiągają wielkość 7,5 do 10 cm oraz kiedy są twarde i zielone. Gdy owoce są dojrzałe, łatwo oberwać je z rośliny. Mniej uszkodzeń roślin występuje jednakże w przypadku gdy owoce są wycinane, a nie obrywane. Nowe, kolorowe owoce papryki mogą pozostać na roślinie, aby uzyskać ich pełny smak i dojrzałe w pełni kolory, takie jak czerwony, żółty, pomarańczowy lub brązowy, jednak można je także zbierać kiedy są jeszcze zielone i niedojrzałe. Niektóre (w tym "biały", jasnożółty, liliowy i purpurowy) kolorowe odmiany papryki, rozwijają się w niedojrzałych owocach i powinny być zbierane, zanim rzeczywiście dojrzeją w pełni i staną się czerwone.


Ostra papryka jest zbierana na etapie czerwonych dojrzałych owoców, ale zielone, niedojrzałe owoce, są również wymagane dla niektórych przepisów. Niektóre potrawy mogą rzeczywiście wymagać szczególnej odmiany chili, aby mogły smakować autentycznie. Smak ostrej papryczki różni się w zależności od jej odmiany, bardziej niż mogłoby się to początkowo wydawać.


Aby wysuszyć chili, pojedyncze owoce mogą być zbierane i nawleczone w sznurki lub całe rośliny można zerwać jesienią przed mrozem i powiesić w piwnicy budynku gospodarczego, aby wyschły. Zawsze należy zachować ostrożność podczas obchodzenia się z ostrymi odmianami papryki, ponieważ rany, nos, czy oczy mogą zostać boleśnie podrażnione. Plastikowe lub gumowe rękawiczki mogą być pomocne podczas zbierania lub przeładunku ostrej papryki.

5
Najczęstsze problemy.

Ludzie, którzy używają tytoniu powinni myć ręce wodą z mydłem przed rozpoczęciem działań, związanych z uprawą roślin papryki, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa mozaiki tytoniu. Staraj się uprawiać odporne na tą chorobę odmiany, jeśli to możliwe.


Uważaj na gromadzenie się mszyc na spodzie liści, zwłaszcza w pobliżu rozwijających się końcówek gałęzi. Przy dużej populacji mszyc pojawia się lepka substancja na niższych liściach i owocach. Jeśli taka sytuacja nastąpi, zastosuj sugerowany środek owadobójczy. Choroby bakteryjne mogą być przenoszone w przypadku zakupionych sadzonek, więc oglądaj dokładnie potencjalne sadzonki, które chcesz nabyć, pod kątem plamek na liściach i łodydze.

Strona 1 z 3

Powiązane porady

Szczypiorek
Kwitnąca fasola
Rukola

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie