faworki

Jak zrobić faworki?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Faworki inaczej chrust, chruściki bądź jaworki to tradycyjne polskie ciastka o kształcie kokardek. Od dawien dawna towarzyszą nam na stole w Tłusty Czwartek i w ostatki tj. we wtorek przed Środą Popielcową. Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 5 żółtek
* 2 szklanki mąki
* 4 łyżki śmietany
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki masła
* 1 łyżka spirytusu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania

1
Wszystkie składniki należy zagnieść tak samo jak w przypadku robienia makaronu. Ciasto należy później wybijać uderzając nim o stół lub bijąc je drewnianym wałkiem.
2
Ciasto należy rozwałkować na cieniutki placek. Potnij go na kawałki o długości 12 cm i szerokości 3 cm. W każdym paseczku w środku zrób podłużne nacięcie. Chwyć jeden koniec paska, przełóż go przez dziurkę i wywiń na drugą stronę.
3
W frytkownicy bądź rondelku rozgrzej olej. Włóż faworki i smaż aż do czasu aż uzyskają złoty kolor co pewien czas je przewracając.
4
Gotowe faworki podawaj posypane cukrem pudrem.

Powiązane porady

pączki z czekoladowym sosem
pączki ziemniaczane

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

MUCHOMOREK
01.01.2012
ej Bandzior a moze bys tak tego chrusciku z lasu se pojadl heheh smacznego !
Jak Ci wiury z tylka wyleca to poznasz roznice pomiedzy chrustem pieczonym a z lasu przyniesionym.!
bandziorr1987
04.03.2011
Ten wasz chrust łatwiej z lasu przyniesc niz piprac sie z ciastem :/