- Wieczór Panieński i Kawalerski
- Prezenty Ślubne
- Wspomnienia Weselne
- Zaręczyny
- Tradycje Ślubno-Weselne
- Planowanie Ślubu i Wesela
- Moda Ślubna
- Rodzaje Ślubów i Wesel
- Po Weselu
- Wielkanoc
- Halloween
- Dzień Matki
- Dzień Ojca
- Walentynki
- Urodziny
- Boże Narodzenie
- Sylwester i Nowy Rok
- Prezenty
- Dzień Dziecka
- Weekend Majowy
- Dzień Wszystkich Świętych
- Narodowe Święto Niepodległości
- Dzień Św. Patryka
- Pierwszy Dzień Wiosny
- Andrzejki
- Dzień Babci
- Dzień Dziadka
- Pierwsza Komunia Święta

Jak smażyć pączki, aby nie wchłaniały dużo tłuszczu?

Pączki są bombami kalorycznymi, a zatem jednymi z największych wrogów osób na diecie. Ale jak wyrzec się ich w Tłusty Czwartek? Jedzenie pączków w ten dzień jest tradycją, poza tym są przecież takie pyszne. Jeśli jednak koniecznie musisz zjeść w czwartek chociażby jednego pączka, przeczytaj poniższe rady dotyczące pieczenia pączków o niższej zawartości tłuszczu.

Tłuszcz do smażenia pączków musi być odpowiednio rozgrzany. W przeciwnym razie pączki wchłoną za dużo tłuszczu. Poza tym, że będą ociekać nadmiernymi kaloriami, będą również niesmaczne. Uważaj, aby tłuszcz nie był również zbyt gorący - wówczas pączki będą w środku surowe.
Jak sprawdzić temperaturę? Wrzuć odrobinę ciasta do tłuszczu. Jeśli zacznie skwierczeć, wypłynie na wierzch i w ciągu minuty zrobi się złote, wówczas możesz smażyć pączki.

Nasze babcie obgotowywały pączki przed ich smażeniem. Dzięki temu nie wchłaniały one nadmiaru tłuszczu. Zamiast wrzucać pączki na olej, wrzuć je najpierw do gotującej się wody, poczekaj aż wypłyną i gotuj przez 2 minuty. Wyciągnij z wody, poczekaj aż dokładnie ociekną i smaż na gorącym tłuszczu.
Wskazówki
* Aby tłuszcz nie kipiał wrzuć do oleju w czasie smażenia kawałki obranego ziemniaka.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (10)
ceniu bez przykrycia.