Skrzydełka z grilla

Jak przygotować skrzydełka na grilla?

PokaPoka - specjalista Tipy.pl
Chyba nie trzeba mówić, że grillowane skrzydełka smakują wybornie. Zwłaszcza kiedy są dobrze przygotowane. Poniżej znajdziesz przepis na skrzydełka z grilla. Palce lizać!
1
Przygotowanie skrzydełek
Przygotuj skrzydełka

Za pomocą nożyczek kuchennych lub ostrego noża ostrożnie odetnij koniec skrzydełek i je wyrzuć. Pozostałą część skrzydełka przetnij na pół w miejscu łączenia się kości.

2
Zamarynuj skrzydełka

Włóż skrzydełka do plastikowego woreczka i połóż na płytki talerz. Do woreczka wlej wcześniej przygotowaną marynatę i go zamknij. Poobracaj workiem, aby marynata pokryła całe skrzydełka a następnie odłóż całość na bok na co najmniej pół godziny (im dłużej, tym skrzydełka będą lepsze).

3
Grillowanie skrzydełek
Skrzydełka połóż na grilla

Rozgrzej grilla. Skrzydełka wyciągnij z woreczka z marynatą i połóż na grillu. Skrzydełka połóż w odległości około 10-13 cm od rozgrzanego węgla i grilluj przez około 20-25 minut, przewracając je na drugą stronę w połowie czasu (lub wówczas, jak będą lekko zabrązowione).

4
Skrzydełka podawaj z dipem z niebieskiego sera.

Powiązane porady

marynata do udek z kurczaka
Szaszłyk cielęcy z cebulą
Udka kurczaka z grilla

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie