kurczak w sosie morelowym

Jak zrobić kurczaka w sosie morelowym?

mugga - specjalista Tipy.pl
Świeże morele, białe wino i estragon to mieszanka prawie wybuchowa. 'Prawie' dlatego, że wszystkie te składniki tworzą coś niesamowitego. Jeśli połączymy ich smak z kurczakiem mamy gotowy sposób nowatorski obiad. Niech ten podstawowy przepis zainspiruje Cię do dalszych eksperymentów w kuchni.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 4 filety z kurczaka,
* 1/4 szklanki mąki,
* 1 łyżka oliwy,
* 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
* 1 średniej wielkości szalotka, drobno pokrojona,
* 4 świeże morele, obrane i pokrojone,
* 2 łyżeczki dżemu z moreli,
* 2 łyżeczki estragonu,
* sól,
* pieprz.

1
Rozbij filety tak jak na kotlety.
2
Każdy filet posyp solą i pieprzem.
3
Wysyp mąkę na talerzyku. Otocz w niej każdy filet. Strzep nadmiar.
4
Rozgrzej oliwę na patelni. Usmaż na niej filety. Około 3-5 minut na każdą stronę.
5
Przenieś filery na talerz i przykryj, aby nie ostygły.
6
Na chłodną patelnię wylej wino i szalotki. Postaw na ogniu i zeszklij cebulkę. W tym czasie 1/2 wina powinna wyparować.
7
Dodaj morele i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj estragon, dżem i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj wszystko dokładnie.
8
Teraz na patelnię połóż usmażone filety. Smaż wszystko przez około 2 minuty.
9
Kurczaka w sosie morelowym podawaj z ryżem lub kaszami.

Powiązane porady

kurczak w mleku kokosowym
Stek w marynacie
Kurczak w sosie grzybowo-śmietanowym

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie