Pilaw

Jak zrobić pilaw?
Sooonia - specjalista Tipy.pl

Typowy pilaw (Plov, pilav) otrzymuje się z ryżu i mięsa oraz doprawia przyprawami. Jest to danie, którego różne receptury można znaleźć na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach Afryki Wschodniej, skąd został wypożyczony do różnych kuchni i tak teraz podobne dania można znaleźć w każdym kraju. Mający swoje korzenie na Wschodzie, oryginalny pilaw, zazwyczaj wykonany jest z jagnięciny lub baraniny. Można jednak wykonać go również z innego rodzaju mięsa: wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, kaczki, co wolisz.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 60 dkg mięsa wieprzowego (bez kości)
* 2 opakowania ryżu basmanti
* 3 duże marchewki
* 2-3 cebule
*  3 średniej wielkości główki czosnku
* 1 łyżka kminku
* 1/2 łyżeczki kurkumy
*  1 łyżka stołowa zmielonego czarnego pieprzu
* 1 łyżka papryki
*  Olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek (około 1/2 szklanki)
* Sól do smaku

1
Składniki na pilaw
Przygotuj składniki: mięso wypłucz w zimnej wodzie, marchew i cebulę obierz ze skóry, obierz czosnek.
2
Pilaw przepis ze zdjęciami 1
Umieść duży garnek (jeśli masz żeliwny, będzie on najlepszym wyborem, jednak z powodzeniem możesz skorzystać z innego) z połową szklanki oleju na średnim ogniu.
3
Pilaw przepis ze zdjęciami 2
Pokrój cebulę na piórka.
4
Pilaw przepis ze zdjęciami 3
Dodaj cebulę do garnka z podgrzewanym olejem i smaż (mieszając od czasu do czasu), aż uzyska żółty kolor.
5
Pilaw przepis ze zdjęciami 4
Pokrój mięso na kawałki o wielkości ok. 3 cm i dodaj je do garnka, smaż mięso przez 3-4 min.
6
Pilaw przepis ze zdjęciami 5
Dodaj wszystkie przyprawy - zmielony kminek, kurkuma, zmielony czarny pieprz i papryka.
7
Pilaw przepis ze zdjęciami 6
Dodaj 2 szklanki wody, przykryj garnek pokrywką i duś wszystko przez 20 min (zmniejsz ogień, żeby za bardzo nie wrzało).
8
Pilaw przepis ze zdjęciami 7
Dodaj plasterki marchewki i gotuj je przez 10 min.
9
Pilaw przepis ze zdjęciami 8
Nie przykrywaj pokrywką i nie mieszaj (właściwie od tego punktu ważne jest, aby nie mieszać, dopóki danie nie będzie gotowe).
10
Pilaw przepis ze zdjęciami 9
Ryż przepłucz zimną wodą (możesz powtórzyć płukanie, jeżeli woda wypływa zbyt niewyraźna), wylej ryż do garnka, wygładź (ale nie mieszaj!).
11
Pilaw przepis ze zdjęciami 10
Dokładnie zalej ryż ciepłą lub gorącą wodą, tak, aby woda pokrywała ryż na około 2 cm, dodaj sól. Jeśli korzystasz z garnka żeliwnego możesz również gotować w rozgrzanym piekarniku, począwszy od tego etapu.
12
Pilaw przepis ze zdjęciami 11
Gotuj na małym ogniu, aż do momentu, gdy ryż wchłonie całą wodę, a następnie włóż do ryżu główkę czosnku.
13
Pilaw przepis ze zdjęciami 12
Ponadto należy zrobić kilka otworów w ryżu za pomocą drewnianego patyczka.
14
Pilaw przepis ze zdjęciami 13
Przykryj pokrywką i gotuj aż ryż będzie gotowy (ok. 20-25 min), ale upewnij się, aby nie rozgotować ryżu, czyli żeby nie był zbyt miękki. Następnie skręć trochę gaz i dokładnie wymieszaj całą zawartość gotującego się garnka za pomocą drewnianej łyżki. Podawaj na gorąco z pilawem z wieprzowiny, bez żadnej dodatkowej potrawy. Smacznego!
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie