Dania Główne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić pilaw?
Sooonia - specjalista Tipy.pl
Typowy pilaw (Plov, pilav) otrzymuje się z ryżu i mięsa oraz doprawia przyprawami. Jest to danie, którego różne receptury można znaleźć na Bliskim Wschodzie, w Europie Środkowej, Południowej Azji i kulturach Afryki Wschodniej, skąd został wypożyczony do różnych kuchni i tak teraz podobne dania można znaleźć w każdym kraju.
Mający swoje korzenie na Wschodzie, oryginalny pilaw, zazwyczaj wykonany jest z jagnięciny lub baraniny. Można jednak wykonać go również z innego rodzaju mięsa: wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, kaczki, co wolisz.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 60 dkg mięsa wieprzowego (bez kości)
* 2 opakowania ryżu basmanti
* 3 duże marchewki
* 2-3 cebule
* 3 średniej wielkości główki czosnku
* 1 łyżka kminku
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 1 łyżka stołowa zmielonego czarnego pieprzu
* 1 łyżka papryki
* Olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek (około 1/2 szklanki)
* Sól do smaku
14

Przykryj pokrywką i gotuj aż ryż będzie gotowy (ok. 20-25 min), ale upewnij się, aby nie rozgotować ryżu, czyli żeby nie był zbyt miękki. Następnie skręć trochę gaz i dokładnie wymieszaj całą zawartość gotującego się garnka za pomocą drewnianej łyżki. Podawaj na gorąco z pilawem z wieprzowiny, bez żadnej dodatkowej potrawy. Smacznego!