Ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi z mlekiem?

OlaSOlaS - specjalista Tipy.pl

Ciasto na pierogi z mleka, jajka i oleju jest dobre do pierogów smażonych oraz do wielkich pierogów typu czebureki. Kolejna rzecz, która różni ten przepis od innych, to podgrzanie mleka do temperatury wrzenia przed zmieszaniem z pierwszą partią mąki. Dzięki temu ciasto jest bardziej elastyczne. Dobrze jest użyć miksera z końcówką do ciasta, w innym przypadku należy je ugnieść dłońmi.

P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 4 szklanki mąki
* Szklanka mleka
* 1 jajo
* 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
* 1 łyżeczka soli

1
Przygotować składniki: jak w przypadku każdego innego ciasta, ilość mąki może się różnić, bo używa się zarówno do ciasta, jak i podsypywania tacki i pierogów.
2
Dodawanie oleju do mleka
Wlać mleko do garnka, dodać 2 łyżki oleju i łyżeczkę soli.
3
Mleko na gazie
Zmieszać mleko, gotować na średnim ogniu do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
4
Mieszanie mleka z mąką
Zdjąć garnek z ognia i dodać 1/2 filiżanki mąki (dobrze jest użyć sitka) i zamieszać.
5
Mieszanie ciasta
Mieszać tak długo, aż nie będzie żadnych grudek (najlepiej łyżką) i konsystencja będzie jednolita, odłożyć na bok aż ostygnie do temperatury pokojowej.
6
Dodawanie jajka do ciasta
Rozbić jajko.
7
Mieszanie ciasta
Dodać jajko do ciasta i wymieszać.
8
Dodawanie mąki
Stopniowo dodawać resztę mąki przy użyciu łyżki, mieszając okrężnymi ruchami (bądź przy użyciu miksera z końcówką do ciasta).
9
Mieszanie ciasta
Mieszać aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
10
Ciasto
Wysypać mąkę na stolnicę i wyjąć ciasto z garnka.
11
Ugniatanie ciasta
Obficie posypać ciasto mąką i ugniatać.
12
Ugniatanie ciasta na pierogi
Ugniatać ciasto, aż przestanie się lepić.
13
Ciasto w folii
Owinąć ciasto plastikową folią i zostawić na 20 minut.
14
Rozwałkowane ciasto
Rozwałkować ciasto i zabrać się za przygotowywanie pierogów.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Kalafior panierowany
Purre ziemniaczane
Spaghetti z pieczarkami i pomidorami

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie