Fasolka szparagowa z jajkiem

Jak zrobić fasolkę szparagową z jajkiem?
OlaSOlaS - specjalista Tipy.pl

Oto przepis na smażoną fasolkę szparagową z jajecznicą. Każda fasolka szparagowa nada się bez problemu: zielona bądź żółta, gruba bądź cienka, w całości lub posiekana - należy tylko pamiętać, aby dopasować czas gotowania, aby fasolka nie była ani zbyt twarda, ani rozgotowana. Do gotowanej fasolki można dodać w zasadzie każdą ilość jajek, od 2-3 do nawet 4 wedle uznania.

P

Rzeczy, których potrzebujesz
* ok. 50 dag fasolki szparagowej
* 2-3 jajka
* 1-2 łyżki stołowe masła
* Sól do smaku

1
Składniki na fasolkę z jajkiem
Przygotuj składniki: dowolna fasolka będzie dobra, im cieńsza, tym krócej należy ją gotować.
2
Fasolka szparagowa
Umyj fasolkę i obetnij końcówki, jeśli jest taka potrzeba, następnie opłucz pod zimną wodą.
3
Gotowanie fasolki
Zagotuj w garnku osoloną wodę i dodaj fasolkę. Gotuj przez 3-5 minut (zależnie od grubości fasolki - im grubsza, tym dłużej musi się gotować), najlepiej próbuj od czasu do czasu, czy nie jest zbyt miękka.
4
Płukanie fasolki
Wysyp ugotowaną fasolkę do durszlaka, opłucz zimną wodą aż całkowicie ostygnie i odłóż na bok.
5
Ubite jajka
Ubij jajka z odrobiną soli.
6
Roztapianie masła na patelni
Rozgrzej wysoką patelnię na średnim ogniu i roztop masło.
7
Fasolka na patelni
Wsyp na patelnię ugotowaną fasolkę i przysmaż lekko, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje woda.
8
Fasolka z jajkiem
Wlej ubite jajka.
9
Fasolka z jajkiem
Smaż, aż jajka i fasolka będą gotowe.
10
Fasolka z jajkiem, mięsem i ziemniakami
Można podawać zarówno jako danie główne, jak i dodatek do mięsa. Smacznego!

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie