zupa krem z bobu

Jak zrobić zupę krem z bobu?

SwittySwitty - specjalista Tipy.pl
Bardzo łatwa w przygotowaniu i szybka zupa. Na dodatek zdrowa. Zupy krem ostatnimi czasy są bardzo chętnie przygotowywane przez gospodynie domowe jako świetny pomysł na lekką zupę na lato. Dodatkowym jej atutem jest to, że można w niej przemycić warzywa dzieciom, które na ich widok uciekają od stołu. W ten postaci na pewno nie będą w stanie rozpoznać co się w zupie znajduje. Zupa z bobu? Czemu nie!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 cebula, posiekana,
* 1 ząbek czosnku, sprasowany,
* 1 łodyga selera naciowego, pokrojony cienko,
* 25g masła,
* 2 łyżki ryżu,
* garść świeżego tymianku,
* 350g bobu,
* 1l bulionu warzywnego lub drobiowego (plus ok. 100ml),
* 100g groszku zielonego,
* 7 łyżek jogurtu greckiego,
* 7 łyżek posiekanych listków mięty.

1
Cebulę, czosnek i seler zeszklij na rozgrzanym na patelni maśle. Powinny być miękkie.
2
Dorzuć na patelnię ryż i tymianek. Podsmaż przez minutę. Następnie dorzuć bób i zalej wszystko bulionem.
3
Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj groszek i gotuj przez kolejne 5 minut. Do tego czasu ryż powinien się ugotować.
4
Teraz zmiksuj zupę blenderem na krem, po czym ponownie postaw ją na ogień. Dopraw do smaku. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
5
Nalej zupę do bulionówek. Ozdób jogurtem na środku zupy, posyp miętą i pieprzem.

Powiązane porady

zupa krem z cukinii i awokado
Zupa z bobu
rosół z makaronem na talerzu

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie