Pieczywo: jakie jeść, a którego unikać?

Odżywianie
Pieczywo to podstawowy element diety prawie każdego z nas. Statystyczny Polak zjada rocznie nawet 100 kilogramów chleba. Choć liczba ta z roku na rok się zmniejsza, wielu z nas zapewne nie wyobraża sobie całkowitej eliminacji pieczywa z diety. W ostatnim czasie pojawiało się sporo głosów, że pieczywo jest szkodliwe i tuczy, a moda na niejedzenie chleba przybrała na sile. Dietetycy podkreślają, że informacje o szkodliwym wpływie pieczywa na nasze zdrowie są zdecydowanie przesadzone. Grunt to prawidłowo dobrać jego rodzaj do naszych potrzeb i uwarunkowań zdrowotnych. Poniżej tłumaczymy, które pieczywo warto jeść, a którego unikać i dlaczego nie powinniśmy całkowicie eliminować go z diety.

Czarny czosnek i jego drogocenne właściwości

Warzywa
Czarny czosnek znany był już w starożytności. Wtedy po raz pierwszy doceniano jego niezwykłe właściwości lecznicze. Szybko został uznany za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów. Nie jest, jak mylnie może się wydawać, oryginalną odmianą pospolitego czosnku. Powstaje w wyniku fermentacji białej odmiany, której efektem jest czarny kolor ząbków i ich wyrafinowany smak. Stąd czarny czosnek zyskał swoją popularność również w kuchni. Obecnie zaliczany jest do grupy produktów superfood. Dietetycy zachwycają się jego właściwościami leczniczymi, a kucharze namiętnie wykorzystują go w kuchni. Czym zasłużył sobie na to czarny czosnek? Na to pytanie odpowiadamy poniżej.

Jabłka i ich drogocenne właściwości

Owoce
Jabłko to prawdziwa witaminowa bomba i doskonałe źródło minerałów oraz wyjątkowo cennego błonnika. Trudno się zatem dziwić, że dietetycy zachęcają, aby każdego dnia zjeść przynajmniej jeden owoc i dzięki temu zapewnić sobie doskonałe zdrowie i piękny wygląd skóry. Jabłko stanowi też doskonałą, a co najważniejsze naturalną i znacznie mniej kaloryczną alternatywę dla białego cukru. Co znajdziemy w porcji jabłka? Porcja, czyli koło 100 gram, jabłka dostarcza nam przede wszystkim cennego błonnika. Znajdziemy w nim też witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, witaminę B6, witaminę A, witaminę K, witaminę E, kwas foliowy oraz żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk oraz sód.
Obrany granat

Jak obrać granat?

Owoce
Możesz odciąć koronę granata i zamoczyć go w zimnej wodzie na 15 minut, aby skórki same odeszły od nasion, jednak nie jest to konieczne. Poniżej znajdziesz prosty sposób obierania i jedzenia granatów.

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa
Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:
jabłka pieczone w piekarniku

Jak zrobić jabłka pieczone w piekarniku?

Proste przepisy
To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska. Jabłka możesz nafaszerować innymi owocami. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze. Prosty i szybki przepis na ten owocowy deser znajdziesz poniżej.
sok z natki pietruszki

Jakie są właściwości soku z natki pietruszki?

Zdrowe Odżywianie
Natka pietruszki to roślina, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Doskonale nadaje się do doprawienia zup, sosów, sałatek – jednak najwięcej korzyści daje przygotowanie z niej soku. Sok z natki pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Regularne jego spożywanie pomaga pozbyć się wielu dolegliwości i zapobiec groźnym chorobom. Właściwości soku z natki pietruszki opisane poniżej to zaledwie czubek góry lodowej. Zapoznaj się z nimi jednak, by następnym razem docenić potęgę tej niepozornej rośliny.
zielony groszek

Jakie właściwości ma zielony groszek?

Zdrowe Odżywianie
Zielony groszek to jedno z najczęściej nienawidzonych warzyw przez dzieci. Ale i niektórzy dorośli za nim nie przepadają. Te zielone kuleczki maja jednak wiele zalet i mogą dla nas i dla naszych organizmów zrobić wiele dobrego. Warto więc przemycać go dzieciom i dorosłym niejadkom w różnej formie, aby mimo wszystko groszek trafił do ich brzuchów. Jakie zalety ma zielony groszek i dlaczego warto go jeść – odpowiedź poniżej.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy: