Jarzynka: Co szkodliwego kryje popularna przyprawa?

Przyprawy
Kiedyś była jedną z najbardziej popularnych przypraw. Dodawaliśmy ją wręcz do każdej potrawy - zup, sałatek i mięs. Producenci jarzynek kusili niską ceną i fenomenalnym smakiem przyprawy. Zadanie jarzynki było jasne - wzmocnić smak i aromat potraw. Dzisiaj, choć wiadomo, że jarzynka to jeden z najmniej wartościowych, a nawet szkodliwych produktów, nadal używana jest w wielu kuchniach. Z tego względu postanowiliśmy przypomnieć, dlaczego raz na zawsze powinniśmy się z nią rozstać!

Dlaczego nie warto wylewać wody z kiszonek?

Warzywa
Kiszonki, czyli kapusta, ogórki inne fermentowane pyszności, to niewątpliwie ważny element kuchni polskiej. Bigos i kapuśniak nie mają racji bytu bez kiszonej kapusty! Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Szczególne właściwości prozdrowotne mają jednak nie same kiszonki, ale woda, w której dojrzewają. Już w 76 roku przed naszą erą docenił je rzymski historyk Piliniusz, który zalecał je chorym na zapalenie jelit i żołądka. Sok spod kiszonek doskonale wzmacnia odporność, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. Poza tym, ma wiele praktycznych zastosowań, które zaskoczą niejednego z nas! Zachęcamy, by nigdy go nie wylewać, a za to na własnej skórze przekonać się o jego cennych właściwościach.

Cynamon odstraszy mole i mrówki. Usunie też przykry zapach

Przyprawy
Odrobina aromatycznego cynamonu może wyjątkowo wzbogacić smak naszej ulubionej mięsnej potrawy, deseru czy ciasta. Ale czy wiesz, że tę niezastąpioną w kuchni przyprawę możesz wykorzystać w zupełnie innych niż kulinarne i często zaskakujących celach? Cynamon pomoże ci między innymi pozbyć się paskudnych zapachów w kuchni czy w piekarniku, pozwoli wygrać z plagą mrówek, czy też zapewni skuteczną ochronę ubrań przed wszędobylskimi molami. Zapoznaj się ze sprytnymi trikami, a z pewnością się nie zawiedziesz.
Obrany granat

Jak obrać granat?

Owoce
Możesz odciąć koronę granata i zamoczyć go w zimnej wodzie na 15 minut, aby skórki same odeszły od nasion, jednak nie jest to konieczne. Poniżej znajdziesz prosty sposób obierania i jedzenia granatów.

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania
W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa
Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:
jabłka pieczone w piekarniku

Jak zrobić jabłka pieczone w piekarniku?

Proste przepisy
To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska. Jabłka możesz nafaszerować innymi owocami. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze. Prosty i szybki przepis na ten owocowy deser znajdziesz poniżej.
nuggetsy

Jak zrobić nuggetsy?

Proste przepisy
Jeśli masz ochotę na nuggetsy, wcale nie musisz wychodzić z domu i kierować się w stronę miejsc, w których możesz je zakupić. No, chyba, że do sklepu po kurczaka, lub inne składniki. Zrobienie nuggetsów wcale nie jest trudne, a przynajmniej masz pewność, co znajduje się na Twoim talerzu.
sok z natki pietruszki

Jakie są właściwości soku z natki pietruszki?

Zdrowe Odżywianie
Natka pietruszki to roślina, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Doskonale nadaje się do doprawienia zup, sosów, sałatek – jednak najwięcej korzyści daje przygotowanie z niej soku. Sok z natki pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Regularne jego spożywanie pomaga pozbyć się wielu dolegliwości i zapobiec groźnym chorobom. Właściwości soku z natki pietruszki opisane poniżej to zaledwie czubek góry lodowej. Zapoznaj się z nimi jednak, by następnym razem docenić potęgę tej niepozornej rośliny.