Azotyn sodu - wyjątkowo szkodliwy konserwant

Mięsa i Podroby
Kupujesz pakowane mięso i wędliny? Powinieneś wiedzieć, że tego typu produkty zawierają konserwanty, które spożywane w nadmiernych ilościach, mogą spowodować poważne ubytki na naszym zdrowiu. Jedną z najpopularniejszych i zarazem najbardziej szkodliwych substancji konserwujących jest azotyn sodu, na produktach oznaczany symbolem E250. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, choć znajduje się na liście potencjalnych substancji rakotwórczych, którą stworzyła Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem. Co kryje się pod nazwą E250 i czy faktycznie należy bać się tej substancji? O tym poniżej.

Daktyle: Remedium na zatrucia alkoholowe i słabe kości

Owoce
Włączenie daktyli do codziennej diety wiąże się z mnóstwem korzyści. Stanowią one źródło cennych witamin A oraz K, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego oraz minerałów - między innymi wapnia, siarki, żelaza potasu, fosforu, manganu, miedzi oraz magnezu i jednocześnie mają zbawienny wpływ na nasze serce i pracę jelit, regulują proces trawienia, pomagają unikać przejadania się i zwalczać zaparcia oraz biegunkę. Co ciekawe, uważane są też za remedium na zatrucia alkoholowe. Właściwości daktyli doceniają również kulturyści. Regularne zjadanie tych pysznych owoców pomaga im rozbudowywać masę mięśniową.

Kiwi: Alkalizuje, wzmacnia odporność, trawienie i serce

Owoce
Kiwi - charakterystyczny włochaty owoc, zawierający pod skórką pyszny miąższ - nie tylko stanowi doskonałą przekąskę, ale jednocześnie posiada mnóstwo zdrowotnych właściwościowych. Przeprowadzone badania wykazały, że mikroelementy zawarte w owocu posiadają zdolność do odbudowania uszkodzonego DNA i zapobiegają formowaniu się komórek nowotworowych. Poza tym minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób serca i pomaga ograniczać zwyrodnienie plamki żółtej w oku. Jedno duże kiwi zawiera około 56 kalorii, 13 g węglowodanów, pokaźną ilość witamin oraz minerałów i jednocześnie posiada względnie niski indeks glikemiczny, zatem spożywanie go nie podniesie szybko poziomu cukru we krwi, co ma kluczowe znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę. Poznaj inne korzyści wynikające z jedzenia kiwi:

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
Obrany granat

Jak obrać granat?

Owoce
Możesz odciąć koronę granata i zamoczyć go w zimnej wodzie na 15 minut, aby skórki same odeszły od nasion, jednak nie jest to konieczne. Poniżej znajdziesz prosty sposób obierania i jedzenia granatów.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa
Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:
jabłka pieczone w piekarniku

Jak zrobić jabłka pieczone w piekarniku?

Proste przepisy
To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska. Jabłka możesz nafaszerować innymi owocami. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze. Prosty i szybki przepis na ten owocowy deser znajdziesz poniżej.
sok z natki pietruszki

Jakie są właściwości soku z natki pietruszki?

Zdrowe Odżywianie
Natka pietruszki to roślina, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Doskonale nadaje się do doprawienia zup, sosów, sałatek – jednak najwięcej korzyści daje przygotowanie z niej soku. Sok z natki pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Regularne jego spożywanie pomaga pozbyć się wielu dolegliwości i zapobiec groźnym chorobom. Właściwości soku z natki pietruszki opisane poniżej to zaledwie czubek góry lodowej. Zapoznaj się z nimi jednak, by następnym razem docenić potęgę tej niepozornej rośliny.
zielony groszek

Jakie właściwości ma zielony groszek?

Zdrowe Odżywianie
Zielony groszek to jedno z najczęściej nienawidzonych warzyw przez dzieci. Ale i niektórzy dorośli za nim nie przepadają. Te zielone kuleczki maja jednak wiele zalet i mogą dla nas i dla naszych organizmów zrobić wiele dobrego. Warto więc przemycać go dzieciom i dorosłym niejadkom w różnej formie, aby mimo wszystko groszek trafił do ich brzuchów. Jakie zalety ma zielony groszek i dlaczego warto go jeść – odpowiedź poniżej.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy: