Jak wyhodować  kiełki w domu?

Jak uprawiać kiełki w domu?

Warzywa
Kiełki są nie tylko modnym dodatkiem wielu potraw, ale także są smaczne i zdrowe. Możesz dodać je do gotowanych potraw, kanapek, przekąsek czy nawet zjadać same. Oprócz smaku oferują nam wiele witamin i innych cennych składników odżywczych. Jeżeli chcesz wprowadzić kiełki do swojej diety, spróbuj uprawiać je w domu. Jak to zrobić? Jest to bardzo proste!
Jak zrobić domowe rodzynki

Jak zrobić domowe rodzynki

Owoce
Kupiłeś zbyt dużo winogron i nie wiesz co z nimi zrobić? Przygotuj domowe, pyszne rodzynki. Przygotowanie jest niezwykle proste i z pewnością nie przysporzy ci trudności. Taki domowe rodzynki są pyszną przekąską lub dodatkiem do wypieków, śniadań, naleśników czy deserów. Jakość jest z kolei znacznie wyższa, od produktów dostępnych w sklepach. Chcesz przygotować porcję domowych rodzynek? Dokładną instrukcję jak to zrobić znajdziesz poniżej!
Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
Szparagi

Jak przechowywać szparagi?

Sprzątanie kuchni
Szparagi są niezwykle zdrowe i pyszne, zatem warto je często kupować - zwłaszcza w sezonie. Gotowane w wodzie, skropione oliwą i doprawione solą oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu smakują wyśmienicie. Szparagi jednak szybko się psują, stają się suche i łykowate zatem bardzo ważne jest ich właściwe przechowywanie.
ryba

Jak pozbyć się zapachu ryby?

Ryby
Zapach ryby nie jest najpiękniejszym zapachem świata a co gorsze, tak jak zapachu cebuli czy czosnku, ciężko jest się go pozbyć. Podpowiemy co robić, by szybko i skutecznie pozbyć się zapachu ryby.
Filetowanie śledzi

Jak filetować śledzie?

Podstawy gotowania
Zapewne wiele osób się zastanawia dlaczego na własną rękę filetować śledzie, co nie należy to do zadań przyjemnych, skoro w większości sklepów można nabyć śledzie już przygotowane do konsumpcji. Jednak odpowiedź jest prosta. Gotowe filety śledziowe dostępne w sklepach najczęściej są przygotowywane przy użyciu oleju, lub octu, musztardy, majonezu, cebuli, a także innych smakowitych składników, nie mniej jednak one wszystkie zmieniają smak śledzia, który jest bardzo ważny, jeśli chcesz przygotować smaczną sałatkę śledziową. Jeśli jednak masz na tyle szczęścia, aby znaleźć marynowane śledzie peklowane tylko w soli z odrobiną ziół, to możesz pominąć ten artykuł, aby poszukać innych równie smacznych przepisów. Dla pozostałych, którzy pragną się dowiedzieć jak przyrządzić filety śledziowe, zapraszamy do zapoznania się z lekturą.
Owocowe szaszłyki

Jak zrobić owocowe szaszłyki?

Potrawy wegańskie
Zdrowe, owocowe szaszłyki idealne na przekąskę. Fajna opcja zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Oczywiście miks owoców może być różny, w zależności od upodobań. To jest moja tęczowa propozycja.
kwiatki z cytryny

Jak elegancko pokroić cytrynę?

Owoce
Nawet zwykła cytryna może czasami zaskoczyć. A stanie się tak, gdy zamiast zwykłych plasterków pokroisz ją w nietypowy, pokazany na zdjęciu obok sposób. Kwiatki z cytryny ozdobią herbatę, lemoniadę, czy drinka. Udekorują każdy talerz i wzbudzą zachwyt wszystkich gości. A wszystko to wymaga tak niewiele wysiłku... Przekonasz się o tym poniżej.
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.