Fasola: Która jest najzdrowsza i jak ją przyrządzać?

Warzywa
Fasola jest jednym z najcenniejszych pokarmów. Zawiera więcej białka niż mięso, jest bogata w potas, wapń, fosfor, cynk i żelazo, a także w błonnik i kwas foliowy. Znajdują się w niej również substancje, które hamują powstawanie komórek nowotworowych i chronią przed innymi chorobami. Wśród 400 gatunków fasoli można wyróżnić te najzdrowsze i najsmaczniejsze. Która będzie idealna dla ciebie? Biała, czerwona, czarna, a może fasola mung? Zobacz właściwości zdrowotne popularnych gatunków i sprawdź, jak je przyrządzać.

Pestka awokado: Zdrowsza od owocu?

Owoce
Pestka awokado: Zdrowsza od owocu? Awokado posiada wiele właściwości leczniczych – obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i działa antynowotworowo. Warto je spożywać mimo bardzo dużej kaloryczności, ponieważ zawarte w nim tłuszcze są bardzo zdrowe dla organizmu. Uprawą tego egzotycznego owocu zainteresowały się nawet meksykańskie kartele narkotykowe. Awokado skrywa w sobie bowiem bardzo cenny skarb – pestkę. Znajdują się w niej ogromne ilości antyoksydantów chroniących przed nowotworami, błonnika regulującego procesy trawienia i innych substancji, które działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, a nawet odmładzająco. Sprawdź, co zyskasz, włączając ją do swojej diety.

Ziemniaki: Jak i ile gotować, właściwości

Warzywa
Polska kuchnia nie istnieje bez ziemniaków. Ich zwolenników jest mniej więcej tyle samo, ile przeciwników. Jedni chwalą wartości odżywcze ziemniaków, inni straszą, że są tuczące. Jaka jest prawda o ziemniakach i czy warto je jeść? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej. Ziemniaki nie tuczą Wartość odżywcza ziemniaków wciąż jest niedoceniana. Ciekawostką jest, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynie, a tyle samo co cukinie. Wbrew temu, co często się słyszy, ziemniaki nie są też tuczące. Zgubne dla naszej wagi mogą być z kolei dodatki, z którymi podajemy ziemniaki np. panierowany i smażony w oleju kotlet. Co jeszcze warto wiedzieć o ziemniakach?
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa

Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:

owoc kiwi

Co zrobić, aby owoc kiwi szybciej dojrzał?

Owoce
Kiwi to niesamowity owoc, posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wielu ludzi uwielbia te owoce, nie tylko ze względu na jego właściwości, ale za jego smak. Ale co zrobić, kiedy kiwi są niedojrzałe?
Obrany granat

Jak obrać granat?

Owoce

Możesz odciąć koronę granata i zamoczyć go w zimnej wodzie na 15 minut, aby skórki same odeszły od nasion, jednak nie jest to konieczne. Poniżej znajdziesz prosty sposób obierania i jedzenia granatów.

mango obieranie

3 sposoby, jak obierać mango

Owoce
Ten tropikalny owoc pochodzi z Indii i Azji Południowo -Wschodniej. Mango ma niesamowity smak. Prócz niezwykłego smaku i aromatu, mango jest pełne przeciwutleniaczy, które mają zdolność zwalczania raka jelita grubego, piersi, prostaty, płuc i białaczki. Mango utrzymuje poziom cholesterolu i cukru w normie. Wspomaga układ odpornościowy i trawienie, pomaga stracić na wadze oraz poprawić wzrok i życie seksualne. A jak szybko dobrać się do wnętrza tego słodkiego owocu? Wskazówki znajdziesz w dalszej części artykułu.
Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.