Jak wyhodować  kiełki w domu?

Jak uprawiać kiełki w domu?

Warzywa
Kiełki są nie tylko modnym dodatkiem wielu potraw, ale także są smaczne i zdrowe. Możesz dodać je do gotowanych potraw, kanapek, przekąsek czy nawet zjadać same. Oprócz smaku oferują nam wiele witamin i innych cennych składników odżywczych. Jeżeli chcesz wprowadzić kiełki do swojej diety, spróbuj uprawiać je w domu. Jak to zrobić? Jest to bardzo proste!
Jak zrobić domowe rodzynki

Jak zrobić domowe rodzynki

Owoce
Kupiłeś zbyt dużo winogron i nie wiesz co z nimi zrobić? Przygotuj domowe, pyszne rodzynki. Przygotowanie jest niezwykle proste i z pewnością nie przysporzy ci trudności. Taki domowe rodzynki są pyszną przekąską lub dodatkiem do wypieków, śniadań, naleśników czy deserów. Jakość jest z kolei znacznie wyższa, od produktów dostępnych w sklepach. Chcesz przygotować porcję domowych rodzynek? Dokładną instrukcję jak to zrobić znajdziesz poniżej!
Jak zrobić domową mąkę owsianą

Jak zrobić domową mąkę owsianą

Produkty Zbożowe
Płatki owsiane znajdziemy w niemal każdym domu. Wykorzystujemy je zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry. Czy wiesz jednak, że z płatków owsianych możesz przygotować domową mąkę owsianą? Jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna od zwykłej mąki pszennej, dlatego idealnie sprawdzi się u wszystkich dbających o sylwetkę. Jak przygotować taką domową mąkę owsianą? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
sery

Jakie sery do sałatek?

Sałatki
Uwielbiasz od czasu do czasu przekąsić pyszną i zdrową sałatkę? Ser doskonale wzbogaci jej smak. Oczywiście tylko wówczas, gdy będzie się on dobrze komponował z pozostałymi składnikami dania: źle dobrany ser nie tylko nie przyczyni się do efektu “wow”, ale może nawet popsuć smak sałatki. Podpowiadamy, które sery wybrać i z jakimi składnikami je łączyć, by powstały najsmaczniejsze, pożywne kompozycje!
kwiatki z cytryny

Jak elegancko pokroić cytrynę?

Owoce
Nawet zwykła cytryna może czasami zaskoczyć. A stanie się tak, gdy zamiast zwykłych plasterków pokroisz ją w nietypowy, pokazany na zdjęciu obok sposób. Kwiatki z cytryny ozdobią herbatę, lemoniadę, czy drinka. Udekorują każdy talerz i wzbudzą zachwyt wszystkich gości. A wszystko to wymaga tak niewiele wysiłku... Przekonasz się o tym poniżej.
pieczeń

Jak wykorzystać pieczone mięso?

Podstawy pieczenia
To już pewne: znów przygotowałaś znacznie więcej pieczeni, niż twoi bliscy są w stanie zjeść... Nawet najbardziej smakowite danie może się znudzić, dlatego nie serwuj tego samego dania trzeci czy czwarty dzień z rzędu. Nie pozwól jednak, by mięso się zmarnowało! Podpowiadamy, co zrobić, aby tak się nie stało. Okazuje się, że pieczeń można wykorzystać jako bazę do pożywnych dań. Wystarczy kilka dodatków, które akurat masz pod ręką, by przyrządzić smakowite potrawy z mięsem w roli głównej!
pieczarki faszerowane serem

Jak zrobić pieczarki faszerowane serem żółtym?

Grzyby
Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby. Zazwyczaj decydujemy się posiekać je na kawałeczki, podsmażyć i w takiej formie dodawać do risotto i różnego rodzaju sosów i zapiekanek. Niewiele osób wie jednak, że grzyby te wspaniale smakują „w całości”, faszerowane według naszego upodobania. Możesz nadziewać je czymkolwiek, ja jednak polecam najprostsze rozwiązanie – żółty ser i zioła. Satysfakcja gwarantowana.
Owocowe szaszłyki

Jak zrobić owocowe szaszłyki?

Potrawy wegańskie
Zdrowe, owocowe szaszłyki idealne na przekąskę. Fajna opcja zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Oczywiście miks owoców może być różny, w zależności od upodobań. To jest moja tęczowa propozycja.
pieczone warzywa

Jak przyprawić pieczone warzywa?

Podstawy pieczenia
Dla wybrednych smakoszy odpowiednie doprawienie warzyw (i generalnie wszystkich potraw) to podstawa. Ma zresztą ono coraz większe znaczenie dla wszystkich. Wychodzimy poza ramy, sól oraz pieprz już nam nie wystarczają. Chcemy czegoś więcej. Ale jak prawidłowo używać przypraw, żeby nasze warzywa nabrały odpowiednio oryginalnego smaku, który na długo zapamiętasz. Podpowiedź poniżej.