Co to jest besan i jakie ma właściwości?

Produkty Zbożowe
Besan, zwany również gram, to mąka wytwarzana z ciecierzycy. Ten rodzaj mąki wykorzystamy nie tylko w kulinariach, ale również w kosmetyce. Okazuje się, że besan ma świetny wpływ na skórę - złuszcza naskórek, wygładza skórę, a także wspomaga leczenie trądziku. Poza tym, ma jeszcze kilka cennych właściwości. Podpowiadamy, dlaczego warto zaopatrzyć się w ten produkt.

Fakty i mity na temat ciemnego i jasnego pieczywa

Produkty Zbożowe
Wokół pieczywa narosło sporo mitów, szczególnie, gdy zaczęliśmy przywiązywać większą wagę do kwestii żywienia. Jedną z popularniejszych tez brzmiała: pieczywo ciemne jest zdrowsze od białego. Zapewne wielu z nas słyszało to zdanie. Czy jest ono prawdziwe? Obalamy popularne mity na temat jasnego i ciemnego pieczywa.

Co jeść, żeby być bardziej produktywnym w pracy?

Inne zdrowe przepisy
Szczególnie w okresie jesienno-zimowym narzekamy na brak energii. Przyczyną może być niski poziom serotoniny, którą w lecie dostarczało nam słońce, ale także przemęczenie i znudzenie obowiązkami i codzienną rutyną. Jednak poziom energii w naszym organizmie możemy podnieść włączając do diety konkretne produkty, które działają na nas energetyzująco.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
Sok z marchwi właściwości

10 cudownych właściwości soku z marchwi

Warzywa

Picie soku marchwiowego pozwoli ci na przyswojenie w skoncentrowanej formie wszystkich zdrowych składników zawartych w tym warzywie. Marchew jest źródłem witamin oraz beta-karotenu, który stanowi fantastyczny przeciwutleniacz. Jedna szklanka soku dziennie wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Sok marchwiowy wspomaga zdrowie naszych oczu, stabilizuje poziom cukru, wzmacnia działanie układu odpornościowego i zwalcza stany zapalne. To tylko kilka ze zdrowotnych właściwości marchwi. Oto lista dziesięciu kolejnych:

Obrany granat

Jak obrać granat?

Owoce

Możesz odciąć koronę granata i zamoczyć go w zimnej wodzie na 15 minut, aby skórki same odeszły od nasion, jednak nie jest to konieczne. Poniżej znajdziesz prosty sposób obierania i jedzenia granatów.

mango obieranie

3 sposoby, jak obierać mango

Owoce
Ten tropikalny owoc pochodzi z Indii i Azji Południowo -Wschodniej. Mango ma niesamowity smak. Prócz niezwykłego smaku i aromatu, mango jest pełne przeciwutleniaczy, które mają zdolność zwalczania raka jelita grubego, piersi, prostaty, płuc i białaczki. Mango utrzymuje poziom cholesterolu i cukru w normie. Wspomaga układ odpornościowy i trawienie, pomaga stracić na wadze oraz poprawić wzrok i życie seksualne. A jak szybko dobrać się do wnętrza tego słodkiego owocu? Wskazówki znajdziesz w dalszej części artykułu.
Naturalne barwniki spożywcze

Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze?

Desery Owocowe
Białe lub czarne jedzenie nie może być apetyczne. Kolor dodaje naszemu pożywieniu atrakcyjności i sprawia, że wygląda smakowicie, nawet jeśli jeszcze go nie spróbowaliśmy. Jednak zanim ugryziesz kawałek tych kolorowych przysmaków, sprawdź, czy barwniki do nich użyte są naturalne. Sztuczne barwniki dodawane do żywności zawierają chemikalia takie jak pochodne smoły, węglowodory i petrochemikalia. Składniki te nie mają żadnych wartości odżywczych i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów związanych ze zdrowiem i zachowaniem. Z tego też powodu wielu ludzi woli unikać sztucznych barwników. I ty możesz tak zrobić.
avokado dojrzałe

Co zrobić, żeby avocado szybciej dojrzało?

Owoce
Co zrobić kiedy kupiliśmy avocado, które okazało się być twarde jak skałą i niedojrzałe? Możesz poczekać aż samo dojrzeje, lecz jeżeli nie masz na to czasu możesz mu  w tym pomóc. Natura dała nam rozwiązanie, które skutecznie rozwiąże ten problem. Jeżeli chcesz wiedzieć co zrobić aby przyspieszyć proces dojrzewania, przeczytaj koniecznie.