Okoń, szczupak, sandacz: Co trzeba wiedzieć o rybach słodkowodnych?

Ryby
Wizyta nad polskim morzem nie może się odbyć bez skosztowania zdrowej tłustej ryby. Niestety, nie każdego ma możliwość wyjazdu nad Bałtyk, a nawet będąc na nim, wiele osób skarży się na horrendalne ceny. Na szczęście w wielu miejscach w Polsce można bez problemu kupić świeże ryby słodkowodne, które nie dość, że są bardzo zdrowe, to ich ceny są bardziej przystępne. Polskie rzeki i jeziora obfitują w ryby, takie jak sandacze, okonie, leszcze i szczupaki, które zawierają cenne wartości odżywcze. Jakie jeszcze korzyści wynikają z włączenia do diety ryb słodkowodnych? Co trzeba o nich wiedzieć? Przekonajmy się.

Których produktów nie powinno się mrozić?

Warzywa
Mrożenie jest jedną z najprostszych i najskuteczniejszych metod przechowywania żywności. Dzięki niemu można cieszyć się niektórymi owocami poza sezonem, a także zapobiec nadmiernemu wyrzucaniu żywności. Zalet z mrożenia jest zdecydowanie więcej: produkty spożywcze nie tracą witamin i wartości odżywczych, a także zachowują swój kolor, zapach i smak. Niestety, istnieje całą gama artykułów, którym mrożenie nie służy: tracą walory zarówno estetyczne jak i zdrowotne. Niektóre z nich mogą być również być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych. Zatem czego nie wolno pod żadnym pozorem wkładać do zamrażalnika? Przekonajmy się.

Nalewka z malin: Jak działa? Na co pomoże? Jak ją zrobić?

Nalewki
W sezonie letnim możemy korzystać z dobrodziejstw, jakimi są dojrzewające owoce. Często wykorzystujemy je do różnego rodzaju przetworów, po które chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Do takich rarytasów należy z pewnością przepyszna nalewka malinowa. Nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze wykazuje lecznicze właściwości. Świetnie rozgrzewa i pomaga zwalczyć gorączkę, dlatego sprawdzi się w przypadku przeziębienia i grypy. Malinówka może także złagodzić kobiece dolegliwości podczas miesiączki i problemy żołądkowo-jelitowe. Dlaczego jeszcze warto mieć nalewkę malinową w swojej spiżarce? Jak ją wykonać samodzielnie w domu? Oto najlepsze przepisy.
Mięta właściwości

6 sposobów jak wykorzystać miętę

Przyprawy
Nie wiesz, co zrobić z obfitością mięty, która rośnie w twoim ogrodzie?Mięta jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Oto kilka prostych i szybkich sposobów na jej wykorzystanie:
Czego nie trzeba trzymać w lodówce

15 produktów, których nie musisz przechowywać w lodówce

Przechowywanie
Być może zauważyliście, że oferowane w sklepach lodówki z każdym rokiem robią się coraz większe. W pewnym momencie zrobiliśmy nagłe przejście z urządzeń o racjonalnej wielkości do potworów, które potrafią pomieścić w sobie żywność dla połowy armii. Niezależnie od powodów tej zmiany - będącej bez wątpienia mieszanką mody i naszej skłonności do gigantycznych zakupów - aby utrzymać pracę tak wielkich lodówek zużywamy bardzo dużo energii. Szukasz sposobów na "odchudzenie" swojej lodówki lub po prostu zmniejszenie obciążenia na jej półkach? Istnieje wiele produktów, które naprawdę nie muszą stale pozostawać w chłodzie. Chociaż bezpieczeństwo żywności powinno być przedmiotem naszego zainteresowania, to nie wszystkie produkty muszą stale przebywać w lodówce. Dla niektórych jest nawet lepiej, jeżeli pozostawi się je w temperaturze pokojowej. Biorąc to wszystko pod uwagę, przygotowaliśmy dla was krótką listę pokarmów, które często wkładamy do lodówki, chociaż wcale nie musimy.
gotowe kompoty na zimę

Jak zrobić kompot z wiśni na zimę?

Owoce
Wiśnie mają śliczny kolorek a w tym roku jest ich sporo. Warto zatem zrobić z nich kompoty i przechować na zimę. Nie wymaga to wiele pracy a satysfakcja gwarantowana.

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki

Owoce
Może ci się wydawać, że wiesz wszystko o mikrofalówkach, ale to nie jest prawda. Mikrofalówka potrafi szybko i mocno podgrzewać jedzenie, jednak potrafi być również niebezpieczna. Niektóre produkty mogą w niej wybuchnąć, zapalić się czy roztopić, zaś resztki jedzenia obklejające jej wnętrze będą tak trudne do usunięcia, że szybciej dorobisz się nowej mikrofalówki niż doczyścisz starą.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.

Jedzenie ananasa zalety

12 korzyści wynikających z jedzenia ananasa

Owoce
Ananas jest przepysznym owocem, który posiada wiele właściwości, o których pewnie nie wiedziałeś. Zanim następnym razem udasz się do sklepu i będziesz rozważać czy sięgnąć po ten owoc, dowiedz się o nich! Wymienionych tutaj 12 korzyści rozwieje wszystkie twoje wątpliwości.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy: