Oryginalna panna cotta - prosty przepis

Produkty Mleczne
Panna cotta to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. W dosłownym tłumaczeniu na język polski brzmi on: ugotowana śmietanka, ale w praktyce śmietany się nie gotuje. Mimo że to wysokokaloryczny przysmak, większość z nas go uwielbia. Panna cotta urzeka swoją delikatnością i specyficzną konsystencją. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Podpowiadamy prosty przepis na oryginalną pannę cottę.

Błyskawiczny sernik z malinami bez pieczenia - przepis

Nabiał
Każdy z nas czasami ma ochotę na ciasto, ale co zrobić, gdy nie mamy czasu na jego pieczenie lub wystarczająco dużo składników w kuchni? Jeśli zdarzają nam się takie sytuacje, zawsze warto mieć w lodówce zapas gotowego sera do ciast i świeże owoce, a w szafce paczkę biszkoptów. Zapewniamy, że z tych trzech składników można błyskawicznie przygotować pyszny sernik. My proponujemy zrobić go z malinami. Oto przepis.

Niecodzienne nadzienia do pączków - trzy przepisy

Proste przepisy
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W ten dzień z wielu domów będzie dochodził zapach smażonych pączków oraz chrustu, a cukiernie będą przeżywały prawdziwe oblężenie. Pączka, choć to kaloryczny przysmak, mało kto potrafi sobie odmówić w tłusty czwartek. Szczególnie, gdy jest pulchny, a jego nadzienie rozpływa się w ustach. Specjalnie dla fanów pączków oraz wielbicieli niecodziennych połączeń smakowych przygotowaliśmy trzy oryginalne propozycje nadzienia do pączków, których wykonanie wcale nie jest skomplikowane. Smacznego!
lody domowej roboty

Jak zrobić lody domowe?

Lody

Domowej roboty lody są najlepsze. Dlaczego? Bo są robione na bazie żółtek, dzięki czemu mają niepowtarzalny smak. Takich lodów nie kupimy w sklepie. Poniższy przepis pozwoli przygotować 1,5 litra lodów.

 

młode pędy świerku

Jak zrobić syrop z młodych pędów świerku?

Ciasta
Domowy tradycyjny syrop z młodych pędów świerku można znaleźć na regionalnych jarmarkach. Można też go zrobić samemu. Syrop z młodych pędów posiada nie tylko lecznicze właściwości, lecz też niesamowicie smakuje. Ma ciekawy leśny aromat. Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw. Przygotuj tradycyjny syrop z młodych pędów świerku.
sorbet truskawkowy

Jak zrobić sorbet truskawkowy?

Desery Owocowe
Sezon na truskawki w pełni, dlaczego więc ich nie wykorzystać w letnie upalne dni? Sorbety są idealne przy wysokiej temperaturze. Podajemy przepis na sorbet truskawkowy ze świeżych truskawek, ale jeśli będziesz mieć ochotę na niego poza sezonem, możesz użyć truskawek mrożonych.
shake bananowy

Jak zrobić shake bananowy?

Koktajle Owocowe
Bananowe szejki są bardzo popularne i bardzo zdrowe. Banany zawierają dużo potasu. Jego niedobór prowadzi do osłabienia organizmu, mięśni i zmniejszenia kurczliwości mięśnia sercowego. Dlatego banany jeść należy regularnie. Przygotowanie szejka bananowego jest nie tylko bardzo proste, ale również zaoszczędzi Ci pieniędzy. Zrobisz go w kilka minut.
mleko skondensowane

Jak zrobić mleko skondensowane?

Słodkie przekąski
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.

Jak udekorować tort żywymi kwiatami?

Torty
Kto nie lubi tortów? Jednak oprócz smaku liczy się także wygląd. Jeśli potrzebujesz pięknego tortu na urodziny, rodzinne spotkanie czy inną uroczystość, dlaczego nie udekorować go samemu? Nie ma znaczenia czy ciasto jest własnoręcznie upieczone czy kupione. Najprostszym sposobem na dekorację jest wykorzystanie żywych kwiatów. Nie ma obawy, że coś nie wyjdzie, dekoracje pokruszą się czy odbarwią. Dodatkowo obok takiego małego arcydzieła nikt nie przejdzie obojętnie.
Naturalne barwniki spożywcze

Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze?

Desery Owocowe
Białe lub czarne jedzenie nie może być apetyczne. Kolor dodaje naszemu pożywieniu atrakcyjności i sprawia, że wygląda smakowicie, nawet jeśli jeszcze go nie spróbowaliśmy. Jednak zanim ugryziesz kawałek tych kolorowych przysmaków, sprawdź, czy barwniki do nich użyte są naturalne. Sztuczne barwniki dodawane do żywności zawierają chemikalia takie jak pochodne smoły, węglowodory i petrochemikalia. Składniki te nie mają żadnych wartości odżywczych i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów związanych ze zdrowiem i zachowaniem. Z tego też powodu wielu ludzi woli unikać sztucznych barwników. I ty możesz tak zrobić.