Jak zrobić truskawkowe cudaczki?

Przepisy wegetariańskie
Cudaczki to ciekawy i pyszny deser z truskawkami. Podczas smażenia ciasto bardzo rośnie i przybiera wiele różnych kształtów, dzięki czemu cudaczki wyglądają bardzo interesująco i skuszą nawet największego niejadka! Poniżej znajdziesz instrukcję, jak zrobić pyszne truskawkowe cudaczki.

Jak zrobić beziki kawowe?

Techniki pieczenia
Nikt z nas nie potrafi się oprzeć bezikom kawowym. Mogą one być atrakcją każdego przyjęcia rodzinnego, będą budzić uznanie wśród gości swoim wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem.

Jak zrobić ciasto francuskie z orzechami?

Podstawy pieczenia
Zaproszonych gości poczęstuj farszem orzechowym w cieście francuskim. Możesz je podać nie tylko do porannej kawy, lecz o każdej porze dnia. Gwarantujemy, iż zawsze będzie smakowało wyśmienicie.
tort plaster miodu

Jak udekorować tort plastrem miodu?

Torty
Szukasz inspiracji cukierniczych? Plaster miodu to bardzo efektowna dekoracja wypieków. Jej wykonanie jest banalnie proste. Przekonasz się o tym czytając tę poradę. Jedyne, czego potrzebujesz, to tabliczka czekolady i… folia bąbelkowa. To nie pomyłka. Niepozorna i niedoceniona folia bąbelkowa jest w stanie uczynić takie cuda dla twoich cukierniczych dokonań. Oto szczegóły.
jedzenie pączków

Jak smażyć pączki, aby nie wchłaniały dużo tłuszczu?

Tłusty Czwartek

Pączki są bombami kalorycznymi, a zatem jednymi z największych wrogów osób na diecie. Ale jak wyrzec się ich w Tłusty Czwartek? Jedzenie pączków w ten dzień jest tradycją, poza tym są przecież takie pyszne. Jeśli jednak koniecznie musisz zjeść w czwartek chociażby jednego pączka, przeczytaj poniższe rady dotyczące pieczenia pączków o niższej zawartości tłuszczu.

Jak udekorować tort żywymi kwiatami?

Torty
Kto nie lubi tortów? Jednak oprócz smaku liczy się także wygląd. Jeśli potrzebujesz pięknego tortu na urodziny, rodzinne spotkanie czy inną uroczystość, dlaczego nie udekorować go samemu? Nie ma znaczenia czy ciasto jest własnoręcznie upieczone czy kupione. Najprostszym sposobem na dekorację jest wykorzystanie żywych kwiatów. Nie ma obawy, że coś nie wyjdzie, dekoracje pokruszą się czy odbarwią. Dodatkowo obok takiego małego arcydzieła nikt nie przejdzie obojętnie.
Jak zrobić czekoladowe kule z niespodzianką

Jak zrobić czekoladowe kule z niespodzianką

Batoniki i Czekolady
Kto z nas nie uwielbia czekolady? Możesz wyczarować z niej pyszne sosy czy desery lub po prostu cieszyć się jej smakiem. Jeżeli chcesz zrobić z niej efektowny deser, to przedstawiamy sposób na stworzenie pysznych, czekoladowych kul z niespodzianką. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że wykonanie jest trudne, kiedy jednak spróbujesz zrobić je w domu przekonasz się, że nic bardziej błędnego.
banan

Co zrobić, żeby banan szybciej dojrzał?

Techniki gotowania
Banany dostarczane do sklepów są zielone i niedojrzałe, żeby dłużej mogły zachować świeżość. I o ile znaleźć można wielu amatorów takich zielonkawych owoców, to prawdziwy dojrzały banan powinien mieć intensywny żółty kolor, bo tylko wówczas ma najlepszy smak. Czy istnieje zatem sposób, który może przyspieszyć dojrzewanie bananów tak, żebyśmy nie musieli czekać z ich zjedzeniem kilka dni? Oczywiście. Jest nawet kilka takich sposobów. Dowiesz się o ich z dalszej części artykułu.
blok ryżowo-czekoladowy

Jak zrobić blok czekoladowy z ryżem preparowanym?

Batoniki i Czekolady
Oto przepis, którym na pewno będziesz chciała potem podzielić się z wszystkimi swoimi znajomymi. Ten ryżowy blok czekoladowy jest zarówno nieziemsko smaczny, jak i bardzo prosty w wykonaniu, co - jak wiadomo - nie zawsze idzie ze sobą w parze. Uwaga! Jedzenie go wciąga tak, że nim się obejrzysz, zostaną po nim tylko okruszki. Szczegółowa instrukcja ze zdjęciami krok po kroku w dalszej części artykułu.
cukier

Czym zastąpić cukier w ciastach i innych wypiekach?

Techniki pieczenia
Cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie, niż tylko nadawanie słodkiego smaku. Zapewnia wypiekom odpowiednią wilgotność i delikatność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Co więcej, wydłuża okres, w którym wypieki zachowują świeżość i odpowiada za chrupiącą konsystencję między innymi ciasteczek. Z powodu wielu niezwykle istotnych właściwości nie powinno się całkowicie eliminować cukru z wypieków. W wielu przepisach można jednak zredukować jego ilość nawet o 1/3 bez wpływania na ostateczną jakość produktu. Poniżej poznasz podstawowe substytuty cukru i dowiesz się w jakich proporcjach je stosować.