Pięć przepisów na sosy do potraw z grilla

Odżywianie
Sezon na grillowanie można uznać za otwarty. Potrawy z grilla będziemy teraz przygotowywać regularnie i przesiadywać w ogródku. Oprócz mięs, kiełbasek i szaszłyków warto przygotować również dodatki, które wzbogacą smak głównych dań z grilla. Mowa o sałatkach i dipach. Zarówno dla miłośników grillowania, jak i dla początkujących przygotowaliśmy pięć przepisów na pyszne dipy, które zachwycą gości w czasie majówkowego grillowania.

Lekkie sałatki do potraw z grilla

Sałatki
Właśnie rozpoczął się sezon na grillowanie, a potrawy z rusztu będą królowały w niejednym ogrodzie podczas majówki. Jako dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków i innych przekąsek doskonale sprawdzą się lekkie sałatki, które wzbogacą smak głównych dań. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy, które zrobią furorę podczas majówkowego grillowania.

Sos sojowy: Czy warto go jeść?

Sosy i Dipy
Kuchnia azjatycka jest coraz bardziej popularna. Nawet my, Polacy, przekonaliśmy się do jedzenia i przyrządzania azjatyckich przysmaków. Jednym z kluczowych składników tych potraw jest sos sojowy. Jego ciemny kolor, aromatyczny zapach i bardzo specyficzny smak pozwalają nam poczuć klimat kultury azjatyckiej. Obecnie na rynku spotkamy wiele rodzajów sosów sojowych, które różnią się od siebie nie tylko ceną, ale i składem. Podpowiadamy, jak nie dać się nabrać tanim podróbkom i wybrać dobrej jakości sos sojowy.
frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?

Szybkie i proste dania

Nie potrzeba pół garnka oleju, żeby zrobić smaczne i chrupiące frytki. Te przygotowane w piekarniku nie tylko są zdrowsze od ich smażonych odpowiedników. Mają też idealną konsystencję – kruche na zewnątrz i miękkie, kremowe w środku. Przygotuj porcję pieczonych frytek według zamieszczonego tutaj przepisu, a gwarantuję, że gdy skosztujesz choć jedną, nie będziesz mogła się oprzeć pozostałym.

 

Gotowanie kukurydzy

Jak gotować kukurydzę w kolbach?

Przekąski Ciepłe
To zdrowa i pyszna przekąska, którą naprawdę łatwo przygotować. Kukurydzę w kolbach kojarzymy zazwyczaj z wakacjami nad morzem, gdzie sprzedawana jest na stoiskach z jedzeniem, a także z USA - krajem, któremu zawdzięcza swoją popularność. Kupisz ją w wielu sklepikach z warzywami i dużych supermarketach. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na kukurydze w kolbach z masłem. Gwarantujemy, że nie poprzestaniesz na zjedzeniu jednej!
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy

Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.

sos serowy do makaronu

Jak zrobić sos serowy do makaronu?

Sosy i Dipy
Każdy z nas powinien znać jakąś potrawę na leniwe dni, kiedy nie mamy ochoty iść na zakupy i cały dzień spędzać w kuchni. Makaron z serem jest klasycznym daniem - jest wygodne i szybkie do zrobienia, smaczne i niedrogie. Szczególnie lubiane przez dzieci, ale z pewnością posmakuje również rodzicom. W kilka chwil wyczarujesz sycący obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos serowy do makaronu. Smacznego!
popcorn

Jak zrobić popcorn?

Przekąski Zimne
Naszła cię ochota na popcorn? Nie wyobrażasz sobie filmu bez prażonej kukurydzy? Nie odmawiaj sobie tej przyjemności. Zrobienie popcornu w domu jest łatwe i tanie. Jedyne czego potrzebujesz, to opakowanie ziaren popcornu, trochę oleju i patelnia lub garnek (ewentualnie mikrofalówka). Jeśli chcesz się dowiedzieć jak się robi prawdziwy, amerykański popcorn, przeczytaj tą poradę.
Sosy viniagrette

Jak zrobić sos winegret do sałatek?

Sosy i Dipy
Sos winegret to prosty sos do sałatek. Wystarczy parę składników i gotowe. Znając ten przepis nie musisz sięgać po gotowe sosy z torebki. Oprócz suszonych przypraw znajdziesz tam dodatkowo sztuczne konserwanty i barwniki. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka przepisów na sosy winegret do sałatek. Oto one:
Popcorn z mikrofali

Jak zrobić popcorn w mikrofali?

Przekąski Ciepłe
Popcorn, któż go nie lubi. Dzieci domagają się szybkiej przekąski. Popcorn ze sklepowej półki ma w sobie tyle sztucznych składników. Doskonale wiesz, że jest za tłusty za słony i zbyt często nie powinno się go jeść. Istnieje jednak sprytny sposób, aby przyrządzić popcorn w domowy sposób bez smażenia go na oleju. Sprawdź go!