Pięć pomysłów na dania z dyni

Zupy
Dynie to niewątpliwie jeden z najważniejszych symboli jesieni. Nie bez przyczyny zyskały sympatię wielu z nas. Lubimy ich smak i oryginalny wygląd. Sprawdzają się zarówno jako dekoracja ogrodu, mroczna ozdoba na halloween, jak i główny składnik pysznego dania. Nie każdy ma tego świadomość, ale dynie to również bardzo zdrowe warzywa, które wzmacniają odporność organizmu i poprawiają jego ogólną pracę. Ponadto, przyspieszają przemianę materii i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Szczególnie w okresie jesieni warto korzystać z dobrodziejstw dyni. Na przykład przygotowując z nich zdrowe potrawy i przekąski. Poniżej przedstawiamy pięć pomysłów na dyniowe smakołyki, które rozpieszczą podniebienie każdego z nas.

Jak uratować przypalone lub przesolone danie?

Mięsa i Podroby
Zwykło się mówić, że architekci przykrywają swoje błędy bluszczem, a kucharze majonezem. Niestety, nie wszystkie kuchenne wpadki zatuszujesz grubą warstwą sosu. Czasami musisz sięgnąć po bardziej skomplikowane metody. Ale nie przejmuj się! Poniżej znajdziesz listę składników, które zrównoważą smak, zamaskują pomyłki i wcale nie będziesz musiała wyrzucać dopiero co przygotowanej potrawy do kosza.

Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną?

Sałatki
Słynna, niemiecka kartoffelsalat, jest daniem wybitnie prostym, można by rzec "chłopskim", niemniej rzadko kto jej nie lubi. Smak znają wszyscy, ziemniaczany, nieco słodkawy i odrobinę kwaśmy, pozostaje w pamięci na zawsze. W samych Niemczech znajdziemy kilka wariantów kartoffelsalad, przepis podany poniżej jest chyba tym najbardziej rozpowszechnionym. Jej przygotowanie w domu nie powinno stanowić dla nikogo większego problemu. Zatem delektujmy się tą genialną w swej prostocie sałatką. Smacznego!
frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?

Szybkie i proste dania
Nie potrzeba pół garnka oleju, żeby zrobić smaczne i chrupiące frytki. Te przygotowane w piekarniku nie tylko są zdrowsze od ich smażonych odpowiedników. Mają też idealną konsystencję – kruche na zewnątrz i miękkie, kremowe w środku. Przygotuj porcję pieczonych frytek według zamieszczonego tutaj przepisu, a gwarantuję, że gdy skosztujesz choć jedną, nie będziesz mogła się oprzeć pozostałym.
Gotowanie kukurydzy

Jak gotować kukurydzę w kolbach?

Przekąski Ciepłe
To zdrowa i pyszna przekąska, którą naprawdę łatwo przygotować. Kukurydzę w kolbach kojarzymy zazwyczaj z wakacjami nad morzem, gdzie sprzedawana jest na stoiskach z jedzeniem, a także z USA - krajem, któremu zawdzięcza swoją popularność. Kupisz ją w wielu sklepikach z warzywami i dużych supermarketach. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na kukurydze w kolbach z masłem. Gwarantujemy, że nie poprzestaniesz na zjedzeniu jednej!
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy
Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.
sos serowy do makaronu

Jak zrobić sos serowy do makaronu?

Sosy i Dipy
Każdy z nas powinien znać jakąś potrawę na leniwe dni, kiedy nie mamy ochoty iść na zakupy i cały dzień spędzać w kuchni. Makaron z serem jest klasycznym daniem - jest wygodne i szybkie do zrobienia, smaczne i niedrogie. Szczególnie lubiane przez dzieci, ale z pewnością posmakuje również rodzicom. W kilka chwil wyczarujesz sycący obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos serowy do makaronu. Smacznego!
sos grzybowy

Jak zrobić sos grzybowy?

Sosy i Dipy
Do zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Grzyby suszone mają bardziej intensywny aromat, dlatego warto spróbować zrobić dwa rodzaje sosów i wybrać ten, który lepiej przypadnie ci do gustu. Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Spróbuj zrobić sosy grzybowe według poniższych wskazówek – do jednego użyj grzybów suszonych, do drugiego grzybów świeżych.
chipsy domowe

Jak zrobić chipsy w domu?

Przekąski Zimne
Domowe chipsy ziemniaczane to istna rewolucja. Dzięki temu, że piecze się je w mikrofalówce, są całkowicie pozbawione tłuszczu, dzięki czemu w przeciwieństwie do ich sklepowych odpowiedników nie stanowią prawdziwej bomby kalorycznej. Mało tego, są naprawdę chrupiące! Kluczem jest odpowiednio cienkie pokrojenie ziemniaków i oczywiście odrobina „know-how” odnośnie tego, jak je przyrządzić, by były apetyczne. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz poniżej.
sos czosnkowy

Jak zrobić sos czosnkowy?

Sosy i Dipy
Sos czosnkowy jest jednym z ulubionych sosów większości osób. Poza tym że jest niezwykle zdrowy (czosnek jest naturalnym antybiotykiem), pasuje niemal do każdej potrawy. Sos czosnkowy jest pyszny na pizzy, do sałatek, warzyw i wszelkich mięs. Poniżej znajdziesz przepisy na sos czosnkowy.