Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?

Techniki gotowania
Często podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.

Jak zrobić beziki kawowe?

Techniki pieczenia
Nikt z nas nie potrafi się oprzeć bezikom kawowym. Mogą one być atrakcją każdego przyjęcia rodzinnego, będą budzić uznanie wśród gości swoim wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem.

Jak upiec chleb?

Techniki pieczenia
Chleb od lat jest jednym z najlepszych polskich przysmaków. Będzie on wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy i dekoracją każdego stołu. Świeżo upieczony sprawi, że w całym domu rozniesie się wspaniały zapach....

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

Filetowanie śledzi

Jak filetować śledzie?

Podstawy gotowania
Zapewne wiele osób się zastanawia dlaczego na własną rękę filetować śledzie, co nie należy to do zadań przyjemnych, skoro w większości sklepów można nabyć śledzie już przygotowane do konsumpcji. Jednak odpowiedź jest prosta. Gotowe filety śledziowe dostępne w sklepach najczęściej są przygotowywane przy użyciu oleju, lub octu, musztardy, majonezu, cebuli, a także innych smakowitych składników, nie mniej jednak one wszystkie zmieniają smak śledzia, który jest bardzo ważny, jeśli chcesz przygotować smaczną sałatkę śledziową. Jeśli jednak masz na tyle szczęścia, aby znaleźć marynowane śledzie peklowane tylko w soli z odrobiną ziół, to możesz pominąć ten artykuł, aby poszukać innych równie smacznych przepisów. Dla pozostałych, którzy pragną się dowiedzieć jak przyrządzić filety śledziowe, zapraszamy do zapoznania się z lekturą.
przetwory

Jak ratować psujące się przetwory?

Przetwory
Co należy robić, gdy przetwory się psują? Przede wszystkim nie należy się martwić, 1% zepsutych przetworów jest zawsze dopuszczalny. Najprostszą odpowiedzią byłoby – wyrzucić! Ale nie sama pleśń jest niebezpieczna, ale jej jady, które są toksyczne. Ważne jest zatem, by swoje przetwory w spiżarniach często przeglądać.

Jak pasteryzować butelki z sokiem?

Przetwory
Pasteryzowanie przetworów w butelkach z zakrętkami odbywa się na takiej samej zasadzie jak pasteryzowanie przetworów w słoikach typu twist-off. Pasteryzacja w słoikach z korkami, jest nieco inna i można ją przeprowadzić na dwa różne sposoby.
Blanszowanie warzyw

Jak blanszować warzywa?

Podstawy gotowania

Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.

przyrządzanie czosnku

Jak przyrządzać czosnek, żeby zachować jego właściwości?

Medycyna Naturalna
Wokół cudownych właściwości czosnku narosło wiele legend. Już w czasach starożytnych stosowano go w celu leczenia różnych schorzeń. Zawarta w czosnku allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Badania wykazały, że substancja ta jest w stanie zwalczyć nawet odporne na działanie antybiotyków szczepy bakterii E.coli. Cóż jednak z tego, skoro większość z nas przygotowuje czosnek w taki sposób, że pozbawia go jego leczniczego działania. Na czym polega nasz błąd? Jak go naprawić? Tego dowiesz się z dalszej lektury.
blok ryżowo-czekoladowy

Jak zrobić blok czekoladowy z ryżem preparowanym?

Batoniki i Czekolady
Oto przepis, którym na pewno będziesz chciała potem podzielić się z wszystkimi swoimi znajomymi. Ten ryżowy blok czekoladowy jest zarówno nieziemsko smaczny, jak i bardzo prosty w wykonaniu, co - jak wiadomo - nie zawsze idzie ze sobą w parze. Uwaga! Jedzenie go wciąga tak, że nim się obejrzysz, zostaną po nim tylko okruszki. Szczegółowa instrukcja ze zdjęciami krok po kroku w dalszej części artykułu.