Jak uratować zbyt ostre danie?

Techniki gotowania
Przesadziłaś z dodawaniem ostrych przypraw i masz obawy, że twoja świeżo przygotowana potrawa nie będzie nadawać się do spałaszowania i wyląduje w koszu? Najgorszy scenariusz wcale nie musi się sprawdzić. Wystarczy, że sięgniesz po mleko, śmietanę, apetyczne pomidory, sok z cytryny lub sok z limonki albo ocet balsamiczny. Efekt gwarantowany!

Zdrowe przekąski przed telewizor

Inne zdrowe przepisy
Uwielbiasz spędzać czas przed telewizorem na oglądaniu filmów, wciągających programów czy ulubionych meczów? Jeśli tak, to z pewnością lubisz również zajadać miniprzekąski, których nie może zabraknąć podczas dobrego seansu. Warto wiedzieć, że najpopularniejsze z nich, czyli chipsy lub popcorn są jednocześnie najbardziej niezdrowe. Ich częste jedzenie przed telewizorem może skończyć się katastrofalnie dla naszego układu pokarmowego. Zachęcamy, by zastąpić je zdrowymi przekąskami, które samodzielnie przygotujemy w domu, szczególnie, że rozpoczął się mundial! Podpowiadamy kilka najlepszych przepisów.

Jak zrobić klasyczną konfiturę truskawkową? Prosty przepis

Przetwory
Nic tak nie umili nam jesiennych i zimowych posiłków, jak świeże pieczywo z domową konfiturą truskawkową. Najlepiej zaprawić ją jeszcze w czerwcu, czyli w sezonie truskawkowym. Właśnie w tym miesiącu w sklepach znajdziemy najlepszej jakości okazy, a w dodatku w dobrej cenie. Wszystkim wielbicielom tych pysznych owoców podpowiadamy prosty przepis na klasyczną konfiturę truskawkową. Zachwyci każde podniebienie!
Dżem z czereśni

Jak zrobić dżem z czereśni?

Przetwory
Dżem jest dobry praktycznie do wszystkiego - do tostów z masłem, do marynaty do żeberek, do glazury do kurczaka, do lodów i deserów. Przepis na około 2 szklanki dżemu.
gotowe kompoty na zimę

Jak zrobić kompot z wiśni na zimę?

Owoce
Wiśnie mają śliczny kolorek a w tym roku jest ich sporo. Warto zatem zrobić z nich kompoty i przechować na zimę. Nie wymaga to wiele pracy a satysfakcja gwarantowana.
Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje nie jeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

dżem malinowy

Jak zrobić dżem malinowy?

Przetwory

Samodzielne przygotowanie pysznego dżemu może być bardzo proste, jeśli tylko zastosujesz się do poniższej metody. Maliny są owocami, które doskonale nadają się na dżem, ponieważ bardzo dobrze się je konserwuje. Co więcej, dodanie do nich cukru jeszcze bardziej zwiększa ich trwałość. Wiele przepisów wymaga, by dżem przez długi czas gotować, zmniejszając w ten sposób jego objętość. Jeśli jednak zawczasu dodamy do owoców cukru, etap gotowania znacznie się skróci, a dżem zyska bardziej intensywny smak. Oto jak zrobić dżem malinowy krok po kroku:

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2327863&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.