Dlaczego warto jeść zupę na śniadanie?

Proste przepisy
W Polsce traktujemy zupy jako danie obiadowe, jadamy je też na kolację. Nie mamy jednak zwyczaju spożywania zup na śniadanie. Okazuje się, że zjedzenie miseczki zupy na śniadanie może przynieść bardzo pozytywne efekty dla naszego samopoczucia i zdrowia. Zupa to przecież bogate źródło składników odżywczych. Nie bez powodu piszemy o tym jesienią. Oto powody, dla których warto jeść zupę w okresie jesienno-zimowym.

Produkty, które warto ze sobą łączyć

Odżywianie
Wiele mówi się na temat produktów, jakich nie należy ze sobą łączyć, ponieważ niektóre zestawienia (na przykład pomidor i ogórek) mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Warto jednak wiedzieć, że istnieje również grupa połączeń żywieniowych, które - wręcz przeciwnie - działają dobroczynnie na nasz organizm. Podpowiadamy, jakie z nich koniecznie warto włączyć do naszej diety.

Pomysły na przetwory z grzybów

Grzyby
Trwa sezon na grzyby. Niektóre okazy będzie można spotkać w lasach jeszcze w listopadzie, a wśród nich gąski, kurki i kanie. Szczęśliwcom, którym uda się zebrać pokaźną liczbę grzybów, proponujemy je zasuszyć, zamrozić, a także przygotować z nich pyszne przetwory. Sprawdzą się one doskonale w jesienno-zimowe dni. Podpowiadamy sześć sprawdzonych przepisów.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje nie jeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.
amerykańskie naleśniki

Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

Proste przepisy
Naleśniki po amerykańsku nieco różnią się od ich polskich odpowiedników. Są grubsze i nieco przypominają racuchy. W niektórych przepisach znajdziesz nawet informację, że zamiast mleka, należy zastosować do ich przygotowania maślankę. Nie jest to jednak prawda. Oryginalne amerykańskie naleśniki robi się następująco:
sztuczna krew

Jak błyskawicznie zrobić sztuczną krew?

Proste przepisy

Sztuczna krew jest niezbędna podczas Halloween, bez niej przebrania nie byłyby takie ciekawe i przerażające. Na pewno przyda się, kiedy będziemy chcieli zrobić na kimś wrażenie lub kogoś nastraszyć. Poniżej znajduje się kilka prostych przepisów na sztuczną krew (bardziej leniwi mogą ją kupić tutaj).

smoothie

Koktajle owocowe (smoothie) – przepisy

Koktajle Owocowe
W ciągu dnia należy zjadać 5-6 małych posiłków. Czasami ciężko temu sprostać,ale warto. Dobrze, jeśli jeden z tych posiłków zastąpisz samodzielnie przygotowanym koktajlem, tzw. smoothie. Pomysłów i przepisów na zdrowe i pożywne koktajle jest niezliczona ilość. Każdy bowiem próbuje robić je na własne sposoby, eksperymentując ze składnikami i szukając nowych, ciekawych smaków. Jeśli jesteś początkująca osobą i szukasz inspiracji do przygotowywania różnych koktajli to jesteś w dobrym miejscu. Znajdziesz tutaj dwadzieścia pięć przepisów na zdrowe i pożywne koktajle. Wybierz te najlepsze dla siebie, a potem twórz własne. Możesz się również dzielić swoimi przepisami pod artykułem.