Domowej roboty masło w kilka minut - przepis

Nabiał
Ten, kto kiedykolwiek poczuł smak swojskiego masła, wie, że to produkt nie do podrobienia! Masła, które kupujemy w sklepach, nie tylko odstają smakiem od wersji naturalnej, ale przede wszystkim mają o wiele mniej wartości odżywczych niż masło domowej roboty. Okazuje się, że samodzielne przygotowanie masła to nie tak skomplikowana czynność, jakby się wydawało i do której wcale nie potrzeba archaicznej ubijaczki, którą posługiwały się nasze babcie. Domowej roboty masło przygotujesz w zaledwie 10 minut! Wystarczy trochę chęci, czasu i dobrej jakości składników. Do dzieła!

Kostki rosołowe: Co zawierają i czy warto je dodawać do potraw?

Podstawy gotowania
Kostki rosołowe są niezwykle praktyczne i wygodne w użyciu. Na ich bazie możemy szybko i łatwo "wyczarować" ulubioną zupę czy sos i choćby dlatego dla wielu z nas stanowią niezbędny dodatek do przyrządzanych potraw. Zasadnicze pytanie jednak brzmi, czy ich regularne wykorzystywanie w kuchni ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Eksperci do spraw żywienia twierdzą, że nie i zwracają uwagę na ich co najmniej kontrowersyjny skład. W popularnych kostkach rosołowych znajdziemy, co prawda tak ważne w naszym jadłospisie warzywa, ale tylko w ilościach śladowych i wyłącznie w postaci suszu. Podstawę stanowi za to - w ilości znaczącej, bo sięgającej aż 50 procent zawartości - kuchenna sól oraz substancje wzmacniające smak i zapach - w tym między innymi szkodliwy glutaminian sodu oraz inozynian - substancje smakowe, roślinne i zwierzęce tłuszcze, barwniki i kwas cytrynowy. Jak pewnie nietrudno się domyślić, niemal wszystkie wymienione - poza solą - pozbawione są jakichkolwiek wartości odżywczych. Zanim zatem znów sięgniemy po popularne kostki rosołowe, rozważmy, czy bardziej opłacalne dla naszej kondycji nie okazałoby się jednak dodanie do gotowanej przez nas zupy świeżych warzyw i przypraw.

Jak upiec biszkopt?

Techniki pieczenia
Miłośnicy słodkości wprost nie wyobrażają sobie bez nich życia, podobnie jak profesjonalni cukiernicy, czy rozmiłowane w pieczeniu panie domu, które wykorzystują je do rozmaitych celów. Biszkopty, bo o nich mowa, stanowią podstawę efektownych tortów, kuszących kolorami letnich ciast z owocami, czy tych dekorowanych rozmaitymi kremami, od których równie trudno oderwać wzrok. Na pierwszy rzut oka można ulec - bardzo mylnemu skądinąd - wrażeniu, że są bardzo proste w wykonaniu. Praktyka pokazuje jednak, że z uwagi na ich wyjątkową delikatność wymagają specjalnego traktowania. Podpowiadamy, jak dzięki zastosowaniu sprawdzonych, babcinych sposobów upiec biszkopt doskonały, czyli jakich składników użyć, aby prezentował się idealnie, "nie opadł", kusił miękkością, był, rzecz jasna, wyśmienity w smaku i wyjaśniamy, dlaczego warto dodać do niego... ocet.
Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania
Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje nie jeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.
pita

Jak zrobić pitę w domu?

Kuchnia arabska
Ciasto pita to niezastąpiony dodatek do kebabu, czy shoarmy. Nie kupisz go w sklepie, a bez niego nawet najlepsze orientalne danie nie będzie smakować tak jak powinno. Najprościej jest zrobić pitę w domu. Nie jest to wcale skomplikowane. Przekonasz się o tym poniżej.
jabłka pieczone w piekarniku

Jak zrobić jabłka pieczone w piekarniku?

Proste przepisy
To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska. Jabłka możesz nafaszerować innymi owocami. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze. Prosty i szybki przepis na ten owocowy deser znajdziesz poniżej.
jajko w koszulce

Jak ugotować jajka w koszulkach?

Techniki gotowania
Jajka w koszulkach to jeden z najłatwiejszych, najszybszych i najmniej kalorycznych sposobów na przyrządzenie jajka. Jajka w koszulkach są świetnym dodatkiem do niektórych sałatek, na przykład francuska sałatka Lyonnaise z parzonymi jajkami, boczkiem i grzankami (przepis tutaj), czy kanapek lub tostów. Gorąco polecam przygotowanie takiego jajka. Poniżej podaję metodę na przygotowanie jajka w koszulce.
nuggetsy

Jak zrobić nuggetsy?

Proste przepisy
Jeśli masz ochotę na nuggetsy, wcale nie musisz wychodzić z domu i kierować się w stronę miejsc, w których możesz je zakupić. No, chyba, że do sklepu po kurczaka, lub inne składniki. Zrobienie nuggetsów wcale nie jest trudne, a przynajmniej masz pewność, co znajduje się na Twoim talerzu.
Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania
W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.