Triki przydatne podczas pieczenia ciasta

Ciasta
Wiele osób marzy o tym, by stać się kulinarnymi mistrzami. Tym bardziej że przepisy na imponujące torty i ciasta mamy w zasięgu ręki. Szczegółowo czytamy receptury i staramy się je realizować krok po kroku, by osiągnąć wymarzony cel. Tymczasem w cieście znajdujemy zakalec, biszkopt opada, a masie daleko do idealnej konsystencji. Każdy powie, że praktyka czyni mistrza i najważniejsze jest doświadczenie. Ale prawda jest też taka, że diabeł tkwi w szczegółach. I to w takich, których próżno szukać w przepisach. Wystarczy, że użyjesz złych akcesoriów albo dodasz składniki w nieodpowiedniej temperaturze, by wszystko skończyło się katastrofą. Podpowiadamy, na co szczególnie uważać w trakcie pieczenia i co zrobić, by zachwycić wszystkich przygotowanymi przez siebie ciastami.

Gęsi smalec: Zdrowy czy nie?

Zdrowe Odżywianie
Smalec to wytopiony tłuszcz zwierzęcy, który może stanowić dodatek do chleba. Większości z nas kojarzy się wyłącznie jako kaloryczny dodatek, zatem niektórzy się go wystrzegają. Jednak okazuje się, że wbrew pozorom smalec z gęsi jest stosunkowo zdrowy, a poza tym był powszechnie wykorzystywany w medycynie ludowej. O zastosowaniach gęsiego smalcu przeczytasz w artykule.

Oleje w sprayu: Czy rzeczywiście są zdrowe i bezkaloryczne?

Techniki gotowania
Spożywanie smażonych potraw zajmuje pierwsze miejsce na liście dietetycznych grzechów. Lekarze i dietetycy przestrzegają przed konsekwencjami tłustego i kalorycznego jedzenia: miażdżycą, cukrzycą, problemami z nadwagą i otyłością. Zachęcają do gotowania i przyrządzania posiłków na parze lub w piekarniku bez użycia tłuszczu. Niestety, przygotowywane w ten sposób potrawy nie są aż tak smaczne jak te smażone. Dlatego na rynku pojawiły się oleje w sprayu, a ich producenci zapewniają, że są zdrowe i bezkaloryczne. Czy to rzeczywiście prawda? Jakie składniki można w nich znaleźć?
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje niejeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

szparagi

Jak jeść szparagi?

Przystawki
Szparagi szturmem wdzierają się na nasze stoły. Choć obecne są od dawna, to dopiero ostatnimi czasy zyskały na popularności. Dla wielu z nas są więc nowością. Zadajemy sobie pytania dotyczące ich przygotowania do jedzenia, samego gotowania oraz ich spożywania. A niepotrzebnie w sumie, bo to nic trudnego. Szparagi jednak to bardzo kruche warzywa i należy je traktować z delikatnością.
Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.
Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania

W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.

pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.
smoothie

Koktajle owocowe (smoothie) – przepisy

Koktajle Owocowe
W ciągu dnia należy zjadać 5-6 małych posiłków. Czasami ciężko temu sprostać,ale warto. Dobrze, jeśli jeden z tych posiłków zastąpisz samodzielnie przygotowanym koktajlem, tzw. smoothie. Pomysłów i przepisów na zdrowe i pożywne koktajle jest niezliczona ilość. Każdy bowiem próbuje robić je na własne sposoby, eksperymentując ze składnikami i szukając nowych, ciekawych smaków. Jeśli jesteś początkująca osobą i szukasz inspiracji do przygotowywania różnych koktajli to jesteś w dobrym miejscu. Znajdziesz tutaj dwadzieścia pięć przepisów na zdrowe i pożywne koktajle. Wybierz te najlepsze dla siebie, a potem twórz własne. Możesz się również dzielić swoimi przepisami pod artykułem.