Kurka: Wszystko, co musisz wiedzieć o tym grzybie

Grzyby
Kurka to jeden z najpopularniejszych grzybów. Sezon na nie trwa zazwyczaj od czerwca do listopada, więc mamy jeszcze sporo czasu, by wybrać się po nie do lasu i cieszyć się ich smakiem. Kurki to grzyby chętnie stosowane w kuchni, a także pełne witamin oraz minerałów. Wykazują więc wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Między innymi świetnie wpływają na mózg, wzmacniają mięśnie oraz łagodzą stres. Dlaczego jeszcze warto jeść kurki? O tym poniżej.

Jak wykorzystać smak ziół i do jakich potraw je dodawać?

Przyprawy
Zioła to dla wielu z nas niezbędny dodatek do rozmaitych przekąsek czy dań. To właśnie dzięki nim przyrządzane przez nas potrawy zyskują niepowtarzalny aromat i smak. Jednak mimo że sięgamy po nie często i chętnie, to nie zawsze do końca wiemy, jak optymalnie wykorzystać ich potencjał. Podpowiadamy, z jakimi rodzajami dań najlepiej komponuje się bazylia i rozmaryn, a z jakimi estragon i tymianek. Zdradzamy też, które z ziół stosować w postaci suszonej, a które najlepiej wzbogacą smak potraw, gdy są świeże.

Jak przedłużyć trwałość przetworów?

Przetwory
Sezon na apetyczne owoce, warzywa i grzyby trwa w najlepsze, a my chętnie wykorzystujemy ich smak, aromat i walory odżywcze, robiąc z nich smakowite konfitury, dżemy, powidła, marynaty, przeciery czy sałatki. Przepisów na przetwory jest bez liku, ale o błąd w trakcie ich przygotowywania i przechowywania bardzo łatwo. Podpowiadamy, jak przedłużyć trwałość domowych specjałów i gdzie najlepiej je przechowywać, aby móc rozkoszować się ich smakiem aż do przyszłego lata.
dżem malinowy

Jak zrobić dżem malinowy?

Przetwory

Samodzielne przygotowanie pysznego dżemu może być bardzo proste, jeśli tylko zastosujesz się do poniższej metody. Maliny są owocami, które doskonale nadają się na dżem, ponieważ bardzo dobrze się je konserwuje. Co więcej, dodanie do nich cukru jeszcze bardziej zwiększa ich trwałość. Wiele przepisów wymaga, by dżem przez długi czas gotować, zmniejszając w ten sposób jego objętość. Jeśli jednak zawczasu dodamy do owoców cukru, etap gotowania znacznie się skróci, a dżem zyska bardziej intensywny smak. Oto, jak zrobić dżem malinowy krok po kroku:

Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje nie jeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

ubita śmietana

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Podstawy gotowania
Ubicie śmietany na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję to sztuka, ale tylko wówczas, jeżeli nie wie się jak to zrobić. Dzięki tej prostej poradzie dowiesz się jak ubijać śmietanę do deserów, wypieków i innych kulinarnych zastosowań. Przekonaj się jakie to proste.
amerykańskie naleśniki

Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

Proste przepisy
Naleśniki po amerykańsku nieco różnią się od ich polskich odpowiedników. Są grubsze i nieco przypominają racuchy. W niektórych przepisach znajdziesz nawet informację, że zamiast mleka, należy zastosować do ich przygotowania maślankę. Nie jest to jednak prawda. Oryginalne amerykańskie naleśniki robi się następująco:
pikle

Jak zrobić pikle z ogórków?

Przetwory
Chrupiące, cierpkie i soczyste - pikle stanowią doskonały dodatek do sałatek i kanapek, a spożywane solo są świetną przekąską. To idealny pomysł na „sezon ogórkowy”. Przetwory te są niedrogie, a przygotowanie kilku słoików domowych pikli z ogórków zajmuje nie więcej, niż pół godziny. Podstawą jest oczywiście dobry przepis. Instrukcję krok po kroku jak zrobić dobre pikle znajdziesz poniżej.