Jak gotować na parze?

Techniki gotowania
Jeśli chcemy, by warzywa i mięso zachowały swój naturalny smak oraz nie straciły witamin, warto ugotować je na parze. Ten sposób polecany jest również dla wszystkich tych, którym zależy na zachowaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. Jak skutecznie gotować na parze? Jakie są zalety takiego rozwiązania? Przekonajmy się.

Czego nie można wkładać do mikrofalówki?

Techniki gotowania
Mikrofalówka to przydatne urządzenie w kuchni, z którego chętnie korzystamy. Szybko i łatwo możemy podgrzać i przygotować w nim jedzenie. Miłośnicy kuchenki mikrofalowej wkładają do niej większość wszelakiego rodzaju żywności, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że wielu rzeczy nie można w niej umieszczać. Nie chodzi tu tylko o produkty spożywcze, gdyż powszechnie wiadomo, że w mikrofalówce nie powinny znaleźć się m.in. metalowe przedmioty. Jakich jeszcze naczyń i jedzenia nie można wkładać do tego urządzenia, żeby uniknąć awarii, groźnego wybuchu, pożaru lub wydzielania się niebezpiecznych związków? Sprawdźmy.

Co robić, żeby mięso nie było suche?

Techniki pieczenia
Sprawdzony pomysł na pyszny obiad? Soczysta pieczeń albo kruchy stek. Zalet spożywania mięsa jest wiele: dostarcza nam pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, czy żelaza. Jednak jego przygotowanie może stanowić dla niektórych wyzwanie: mięso często się rozwarstwia, jest suche i przesiąka tłuszczem. Aby pieczeń czy stek zawsze zachwycał podniebienia domowników, trzeba przestrzegać kilku zasad. Co robić, żeby mięso zawsze smakowało idealnie? Sprawdźmy.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje niejeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

triki kuchenne - osłonka na mikser

14 kuchennych trików przydatnych podczas pieczenia ciast

Podstawy pieczenia
Jeżeli pieczenie to twoja pasja to z pewnością szukasz sposobu aby ułatwić sobie pracę. Istnieje wiele przydatnych sztuczek, które pomogą ci stać się mistrzem pieczenia ciast i ciasteczek. Przedstawiamy listę 14 najlepszych i niezawodnych trików, które z łatwością wykorzystasz w trakcie pieczenia.
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
odmierzanie składników

Jak odmierzać składniki bez wagi?

Podstawy gotowania
Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.
Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.