Drewniane czy silikonowe? Jakich narzędzi i akcesoriów używać w kuchni?

Techniki gotowania
Odpowiednio wyposażona kuchnia to podstawa każdego domu. Dzięki różnym akcesoriom oraz finezyjnym gadżetom gotowanie jest sporym ułatwieniem. Obecnie na rynku mamy cała gamę przyrządów, które wykonane są z różnych materiałów: plastiku, metalu, drewna i silikonu. Najczęściej w domach dominują wykonane te z dwóch ostatnich – mają one jednak swoje wady i zalety. Z poniższego artykułu dowiesz się, w które z nich wyposażyć swoje gospodarstwo domowe.

Jak przedłużyć trwałość przetworów?

Przetwory
Nic tak dobrze nie smakuje w długie jesienne czy zimowe wieczory, jak samodzielnie przygotowane przetwory. Zatem skoro sezon na aromatyczne owoce, warzywa i grzyby trwa w najlepsze, warto wykorzystać ich nietuzinkowe walory i przygotować na ich bazie smakowite konfitury, dżemy, powidła, marynaty, przeciery czy sałatki. W jaki sposób najlepiej się do tego procesu przygotować? Jakich błędów unikać? Po jakie dodatki sięgnąć, aby przedłużyć trwałość domowych specjałów i gdzie najlepiej je przechowywać, aby możliwie jak najdłużej rozkoszować się ich smakiem? Podpowiadamy.

Jak oszczędzać wodę? Sprawdzone sposoby

Hydraulika
W dobie zmian klimatycznych, często zadajemy sobie pytanie, czy nie grozi nam brak wody pitnej. Eksperci ostrzegają, że w niedalekiej przyszłości ten czarny scenariusz może się ziścić. Trudno w to powątpiewać, zwłaszcza obserwując obecną aurę, kiedy późną wiosną i latem dominują dni upalne i pozbawione deszczu. Okazuje się, że Polacy nie traktują tej sprawy poważnie i marnują cenną wodę. Często robią to nieświadomie. Jak ją oszczędzać? Przekonajmy się.
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje niejeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

Papryczki.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Techniki gotowania
Lubimy pikantne potrawy. Jednak gdy podczas ich przygotowania zdarza nam się niechcący przesadzić, często załamujemy ręce i owoc naszych kulinarnych wysiłków wyrzucamy do kosza. Nie musi jednak tak być. Nawet zbyt ostrą potrawę da się uratować. Istnieje na to kilka skutecznych sposobów. Ich listę znajdziesz poniżej. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.

pieczona cukinia z serem

Jak zrobić pieczoną cukinię z serem?

Dania wegetariańskie
Cukinia i parmezan to prawdziwie niebiański duet. Jeśli wszystkie warzywa smakowałyby w ten sposób, już dziś przerzuciłbym się na wegetarianizm. Przygotowanie tego smacznego posiłku jest banalnie proste. Zaledwie pół godziny dzieli cię od wgryzienia się w te pyszne warzywno-serowe pałeczki. Uwaga: mogą uzależniać!
Jak gotować ziemniaki?

Jak gotować ziemniaki?

Podstawy gotowania

W całym królestwie warzyw nie ma nic tak zdrowego co byłoby tak łatwe do przyrządzenia i tańsze niż ziemniaki. Poniżej przedstawiam sposoby gotowania i przyrządzenia ziemniaków.

dżem malinowy

Jak zrobić dżem malinowy?

Przetwory

Samodzielne przygotowanie pysznego dżemu może być bardzo proste, jeśli tylko zastosujesz się do poniższej metody. Maliny są owocami, które doskonale nadają się na dżem, ponieważ bardzo dobrze się je konserwuje. Co więcej, dodanie do nich cukru jeszcze bardziej zwiększa ich trwałość. Wiele przepisów wymaga, by dżem przez długi czas gotować, zmniejszając w ten sposób jego objętość. Jeśli jednak zawczasu dodamy do owoców cukru, etap gotowania znacznie się skróci, a dżem zyska bardziej intensywny smak. Oto, jak zrobić dżem malinowy krok po kroku: