Jak zrobić baranka wielkanocnego z masła?

Techniki gotowania
Często podczas przygotowań do świąt wielkanocnych ozdabiamy nasz stół barankiem z masła. Jeśli mamy gotową formę, łatwo jest go zrobić. Problemów może mam przysporzyć usuwanie "baranka". Oto sposób, jak zrobić to szybko, nie powodując zniekształceń naszej figurki.

Jak zrobić beziki kawowe?

Techniki pieczenia
Nikt z nas nie potrafi się oprzeć bezikom kawowym. Mogą one być atrakcją każdego przyjęcia rodzinnego, będą budzić uznanie wśród gości swoim wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym wyglądem.

Jak upiec chleb?

Techniki pieczenia
Chleb od lat jest jednym z najlepszych polskich przysmaków. Będzie on wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy i dekoracją każdego stołu. Świeżo upieczony sprawi, że w całym domu rozniesie się wspaniały zapach....

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

Filetowanie śledzi

Jak filetować śledzie?

Podstawy gotowania
Zapewne wiele osób się zastanawia dlaczego na własną rękę filetować śledzie, co nie należy to do zadań przyjemnych, skoro w większości sklepów można nabyć śledzie już przygotowane do konsumpcji. Jednak odpowiedź jest prosta. Gotowe filety śledziowe dostępne w sklepach najczęściej są przygotowywane przy użyciu oleju, lub octu, musztardy, majonezu, cebuli, a także innych smakowitych składników, nie mniej jednak one wszystkie zmieniają smak śledzia, który jest bardzo ważny, jeśli chcesz przygotować smaczną sałatkę śledziową. Jeśli jednak masz na tyle szczęścia, aby znaleźć marynowane śledzie peklowane tylko w soli z odrobiną ziół, to możesz pominąć ten artykuł, aby poszukać innych równie smacznych przepisów. Dla pozostałych, którzy pragną się dowiedzieć jak przyrządzić filety śledziowe, zapraszamy do zapoznania się z lekturą.
blok ryżowo-czekoladowy

Jak zrobić blok czekoladowy z ryżem preparowanym?

Batoniki i Czekolady
Oto przepis, którym na pewno będziesz chciała potem podzielić się z wszystkimi swoimi znajomymi. Ten ryżowy blok czekoladowy jest zarówno nieziemsko smaczny, jak i bardzo prosty w wykonaniu, co - jak wiadomo - nie zawsze idzie ze sobą w parze. Uwaga! Jedzenie go wciąga tak, że nim się obejrzysz, zostaną po nim tylko okruszki. Szczegółowa instrukcja ze zdjęciami krok po kroku w dalszej części artykułu.
banan

Co zrobić, żeby banan szybciej dojrzał?

Techniki gotowania
Banany dostarczane do sklepów są zielone i niedojrzałe, żeby dłużej mogły zachować świeżość. I o ile znaleźć można wielu amatorów takich zielonkawych owoców, to prawdziwy dojrzały banan powinien mieć intensywny żółty kolor, bo tylko wówczas ma najlepszy smak. Czy istnieje zatem sposób, który może przyspieszyć dojrzewanie bananów tak, żebyśmy nie musieli czekać z ich zjedzeniem kilka dni? Oczywiście. Jest nawet kilka takich sposobów. Dowiesz się o ich z dalszej części artykułu.
ketchup domowy

Jak zrobić ketchup z przecieru pomidorowego?

Przetwory
Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw. Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Jak szybko i łatwo samemu zrobić ketchup? Wykorzystać przecier pomidorowy. Więcej szczegółów poniżej.
wykrawaczka z puszki

Jak zrobić wykrawaczkę do ciastek?

Naczynia do pieczenia
Chcesz upiec ciastka w wymyślonych przez siebie kształtach. Niestety w żadnym sklepie nie udało ci się do tej pory kupić odpowiednich wykrawaczek. Wszędzie są jedynie te najbardziej oklepane, czyli serduszka, samochodziki, kółka. W sezonach świątecznych jest nieco lepiej, bo - w zależności od świąt - można natrafić na choinkę czy zajączka. To jednak dla ciebie wciąż za mało. Bez obaw, po przeczytaniu tego artykułu zrobisz swoją wymarzoną wykrawaczkę.
przetwory

Jak ratować psujące się przetwory?

Przetwory
Co należy robić, gdy przetwory się psują? Przede wszystkim nie należy się martwić, 1% zepsutych przetworów jest zawsze dopuszczalny. Najprostszą odpowiedzią byłoby – wyrzucić! Ale nie sama pleśń jest niebezpieczna, ale jej jady, które są toksyczne. Ważne jest zatem, by swoje przetwory w spiżarniach często przeglądać.