Owoce i liście czarnej porzeczki: Co zawierają? Jak je wykorzystać?

Owoce
Czarna porzeczka należy do krzewów, które chętnie uprawia się w ogrodach i na działkach. Wpływają na to nie tylko walory smakowe, ale również liczne właściwości prozdrowotne tej rośliny. W owocach czarnej porzeczki można bowiem znaleźć mnóstwo składników odżywczych, w tym spore dawki witamin C i A, minerałów oraz antyoksydantów. Dzięki temu korzystnie wpływają na odporność organizmu i pomagają zwalczać infekcje. Zawarte w nich flawonoidy spowalniają proces starzenia, działają przeciwzapalnie i odtruwają organizm. Pomocne są także w łagodzeniu bólów reumatycznych i artretycznych. Warto wiedzieć, że nie tylko owoce czarnej porzeczki wykazują lecznicze działanie. Od wieków w medycynie ludowej wykorzystuje się również jej liście. W czym mogą nam pomóc? Co można przyrządzić z czarnej porzeczki? Podpowiadamy.

Jak suszyć grzyby?

Grzyby
„Leśne mięso”, bo tak często nazywa się grzyby, to nie lada gratka dla każdego smakosza. Choć w naszych lasach najobficiej występują we wrześniu, to w lipcu i sierpniu można spotkać wiele gatunków: np. borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, rydze czy kanie. Grzyby, choć bardzo smaczne, są bardzo nietrwałe, dlatego w ciągu doby od zbioru należy przygotować z nich potrawy albo przetwory, gdyż przechowywane w lodowce bardzo szybko się psują, a na dodatek mogą powodować ciężkie zatrucia pokarmowe. Na szczęście część, którą nie udało się zjeść możesz zasuszyć.

Wszystko, co trzeba wiedzieć o ogórkach

Warzywa
Choć obecnie są dostępne w sklepach cały rok, to właśnie latem mamy ogórków pod dostatkiem. W tym czasie warto jeść je świeże, ponieważ zawierają bardzo dużo wody, co jest szczególnie przydatne podczas upałów. Dodatkowo zawierają cenne witaminy oraz substancje odżywcze, które nie są obojętne dla organizmu. Kiedy trwa sezon ogórkowy, często wytwarza się z nich różne przetwory: kisi się je albo zamyka zamarynowane w słoikach. Jedno jest pewne: z ogórków nie warto rezygnować. Co trzeba o nich wiedzieć? Czym różnią się ogórki kwaszone od kiszonych? Które z nich są zdrowsze?
rozmrażanie mięsa

Jak rozmrozić mięso w kilka minut?

Techniki gotowania

Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje niejeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.

Jak zrobić sos serowy do zapiekanki?

Sosy i Dipy

Mięsne, makaronowe czy warzywne zapiekanki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, są w końcu dość proste w wykonaniu i smaczne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dania z piekarnika, nawet te kaloryczne, są z reguły zdrowsze od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o zapiekankę, np. makaronową, spory wpływ na efekt finalny i jej ostateczny smak ma sos. Szczególnie popularny jest tu sos serowy. Zrób swoją ulubioną zapiekankę, następnie polej ją którymś z zaprezentowanych poniżej sosów, wstaw do piekarnika, a potem rozkoszuj się jej wspaniałym smakiem.

gotowe kompoty na zimę

Jak zrobić kompot z wiśni na zimę?

Owoce
Wiśnie mają śliczny kolorek a w tym roku jest ich sporo. Warto zatem zrobić z nich kompoty i przechować na zimę. Nie wymaga to wiele pracy a satysfakcja gwarantowana.
frytki odgrzewanie

Jak odgrzać frytki z poprzedniego dnia?

Szybkie i proste dania
Czy zdarzyło ci się odgrzewać frytki z poprzedniego dnia? Może robisz to w kuchence mikrofalowej? Kuchenka mikrofalowa z powodzeniem podgrzeje frytki, niestety są one papkowate i bez smaku. Na szczęście w ten prosty sposób, odgrzejesz frytki, nadając im odpowiednia kruchość i świeżość. Oto on:
chipsy z cukinii

Jak zrobić chipsy z cukinii?

Przekąski Zimne
Chcesz odżywiać się zdrowo? Zrób sobie chipsy z cukinii. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Świetnie komponuje się z różnymi składnikami, ale dobrze też smakuje samodzielnie. Zamiast kupowanych chipsów ziemniaczanych, wokół których krążą legendy związane z ich szkodliwością dla naszego zdrowia sięgnij po zdrowe chipsy z cukinii. Jest to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Najfajniejsze jest to, że dzięki odpowiedniemu doprawieniu cukinii możesz bawić się smakami swoich chipsów. Zobacz, jakie proste jest ich zrobienie.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.

pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.