Wielkanoc 2020: Jak przygotować wielkanocny pasztet

Potrawy Wielkanocne
Święta wielkanocne nie możemy się obejść bez wyśmienitych mięs oraz wędlin, zwłaszcza, że w wielu sklepach można liczyć na promocje. Żeby uniknąć niepotrzebnego czekania w kolejkach, można przygotować samodzielnie pyszny i aromatyczny pasztet. Taka domowa wędlina, pozbawiona konserwantów, na pewno zasmakuje domownikom. Jak przygotować wielkanocny pasztet? Sprawdźmy.

Wielkanoc 2020: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Potrawy Wielkanocne
W święta wielkanocne królują na naszych stołach jajka. W chrześcijaństwie są one związane ze zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa i symbolizują życie oraz płodność. W koszyczku umieszczamy pięknie malowane i dekorowane pisanki i kraszanki, którymi następnie dzielimy się przy stole. Z jajek przygotowujemy także pyszne ciasta i inne dania oraz dodajemy je do żurku. By nie zepsuć smaku potraw, warto sprawdzić, czy jajko, które chcemy użyć, jest świeże. W przeciwnym razie możemy się niemiło rozczarować, gdy rozbijemy skorupkę. Jak sprawdzić, czy jajko nie jest zepsute?

Siedem najczęstszych błędów w kuchni, które mogą popsuć święta

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia
Święta Bożego Narodzenia to czas radości, spotkań z bliskimi, obdarowywania się prezentami i podniosłej atmosfery. Niestety nastroje i świąteczny klimat mogą popsuć nerwowe przygotowania. Wszyscy znamy te same kulinarne kataklizmy – przypalona ryba, rozgotowane pierogi czy niezjadliwa kapusta z grochem. A wiąże się to zazwyczaj z zostawieniem wszystkiego na ostatni moment. To najprostszy sposób, by Wigilię kojarzyć z najbardziej pracowitym i męczącym dniem w roku. Podpowiadamy, jak zaplanować przyrządzenie wigilijnych i świątecznych potraw, by móc w pełni cieszyć się Bożym Narodzeniem.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
Czyszczenie ryby

Jak oczyścić rybę z łusek?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Łuski ryb usuwa się na różny sposób w zależności od sposobu ich osadzenia w skórze. Możemy je skrobać, golić lub parzyć. Każdy może wybrać sposób, który będzie dla niego najlepszy. Wbrew pozorom to wcale nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Mistrzowie kuchni wiedzą, że przy odrobinie wprawy czynność będzie coraz łatwiejsza, dlatego warto spróbować wszystkich metod i wybrać najbardziej skuteczną. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam opanować tą sztukę.
Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy do babeczek?

Babeczki i Muffinki

Takim kremem możemy ozdabiać babeczki ale również torty, placki i ciastka. Krem waniliowy możemy po prostu rozsmarować po całej powierzchni lub dekorować nim wypieki za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.

Jajka po szkocku

Jak zrobić jajka po szkocku?

Kuchnie świata
Przepis na szkockie jajka jest bardzo stary i pochodzi on oczywiście ze Szkocji. Dawniej nadzienie w okół jajka robiło się z szynki, anchovies oraz bułki tartej. Jajka te w Szkocji są tradycyjnym daniem śniadaniowym i ulubionym produktem piknikowym. Można je dostać zapakowane w foliowe woreczki niemal na każdej stacji benzynowej w Anglii. Jeśli jednak nie będziesz w najbliższym czasie jechać angielską drogą M1 możesz zrobić sobie ten przysmak sam. Szybko, łatwo i bezboleśnie. Poniżej przedstawiam przepis na jajka po Szkocku.
truskawki

Z czym podawać truskawki?

Owoce
Soczyste i pyszne, symbol lata. Wyśmienicie smakują nie tylko w daniach na słodko. Wirtuozi kulinarni coraz częściej dodają truskawki do warzywnych sałatek, dań makaronowych i mięsnych. Zawierają dużo błonnika i enzymy ułatwiające trawienie ciężkostrawnych dań. Działają moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn i są niskokaloryczne. Ciesz się nimi bez ograniczeń.

Jak przyrządzić krewetki w sosie koperkowym?

Przekąski Ciepłe
Szukasz oryginalnego dania na romantyczną kolację? Krewetki w sosie koperkowym to coś w sam raz na taką okazję, w końcu od lat uważane są one za afrodyzjak. Z poniższego przepisu stworzysz danie akurat dla dwóch osób. Nie będzie go na tyle, by się najeść do syta, ale fakt ten jest akurat zaletą. Jeśli będziesz przejedzony, zamiast cieszyć się wspólnym wieczorem, bardzo szybko pójdziesz spać, a przecież nie o to chodzi. Danie to wspaniale smakuje z lampką białego wina.
ryby

Przechowywanie ryb

Dania rybne
Hasła takie jak: „Nadeszła chwila na pstrąga z grilla” czy „Ryba wpływa na wszystko” zalewają nas z każdej strony i nawet dzieci wiedzą, ze trzeba jeść ryby bo są zdrowe. Stanowią pełnowartościowe źródło białka, są bogate w witaminę D, nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Każdy z nas wie, że niewłaściwe przechowywanie ryb może doprowadzić do zatruć pokarmowych, zatem jak to robić? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwią wam przechowywanie ryb.