Wielkanocna nalewka bakaliowa - przepis

Nalewki
Po Wielkanocy w szafkach kuchennych często znajdziemy resztki bakalii, których używaliśmy do ciast. Nie zostawiajmy ich na następną okazję, ponieważ mogą zeschnąć i utracić smak. Możemy wykorzystać je do przygotowania bakaliówki, czyli nalewki na bazie suszonych owoców i orzechów. Bakaliówka świetnie wpływa na serce i poprawia nastrój. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Oto przepis.

Sosy i farsze do jajek na Wielkanoc

Przepisy Wielkanocne
Jajka to podstawowy element wielkanocnego stołu. Przyrządzamy je na różne sposoby: z sosami, pastami, w sałatkach i mięsach. By nieco urozmaicić Wielkanoc, warto przygotować oryginalne dodatki do jajek, które wprowadzą trochę nowości na stół i zaciekawią gości. Dlatego proponujemy sześć niecodziennych przepisów na pasty i sosy do jajek wielkanocnych.

Tradycyjna baba wielkanocna: Prosty przepis

Przepisy Wielkanocne
Baba drożdżowa polana lukrem lub posypana cukrem pudrem to jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkanocnych. Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez tego pysznego ciasta. Jak go przygotować? Oto prosty i sprawdzony przepis. Ta baba zachwyci podniebienie każdego!
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Naturalne barwniki

Czym zastąpić barwnik spożywczy?

Ciasta
Każda osoba mająca dzieci może potwierdzić, że barwniki spożywcze poprawiają postrzeganie smaku potraw. Niestety złą wiadomością jest fakt, że wiele barwników zawiera szkodliwe substancje, których chcemy unikać. Barwniki spożywcze możemy jednak zastąpić naturalnymi barwnikami, które nie zaszkodzą zdrowiu naszemu ani naszych dzieci. Wszystkie poniższe przepisy dotyczą zabarwienia około 1 szklanki lukru. Pamiętaj, że sok z owoców rozcieńczy lukier. Należy zatem zrobić lukier stosunkowo gęsty i później w razie potrzeby dodać więcej wody. Jeśli chcesz zabarwić coś innego niż lukier eksperymentuj z ilością naturalnych barwników aż uzyskasz pożądany kolor.
Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy do babeczek?

Babeczki i Muffinki

Takim kremem możemy ozdabiać babeczki ale również torty, placki i ciastka. Krem waniliowy możemy po prostu rozsmarować po całej powierzchni lub dekorować nim wypieki za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.

herbata z imbirem

Jak zrobić herbatę z imbirem?

Herbata
Imbir jest jedną z przypraw o najbardziej intensywnym zapachu. Ma też bardzo dużo walorów zdrowotnych, między innymi leczy nudności, poprawia trawienie czy cyrkulację krwi. Ze względu na swój zapach i smak, imbir ciężko byłoby jeść na surowo. Jednak doskonale nadaje się jako przyprawa, np. do sporządzenia imbirowej herbaty. Ten napój jest bardzo smaczny i z pewnością przyniesie ulgę wszystkim cierpiącym na przeziębienie.
Krem maślany

Jak zrobić krem maślany?

Babeczki i Muffinki
Krem maślany jest świetnym dodatkiem do tortów, muffinek, babeczek i ciast. Poniżej przedstawiam najlepszy sprawdzony i przede wszystkim prosty przepis którego się trzymam już od wielu lat.
Dekorowanie ciasteczek

Jak dekorować ciasteczka?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Dekorowanie ciasteczek nie jest dla każdego. Trzeba mieć trochę zdolności plastycznych i bogatą wyobraźnię. Jednak jeśli nie jesteśmy utalentowani w tym zakresie to nic straconego - możemy zawsze znaleźć zdjęcia ładnych ciasteczek i je skopiować.
gruszki w cieście francuskim

Jak zrobić gruszki w cieście francuskim?

Proste przepisy
Gruszki w cieście to idealny deser na pochmurne jesienne i zimowe wieczory. Nie ma chyba osoby, której nie uwiodłoby to danie. Ja uwielbiam smak zamkniętych w cieście gruszek na tyle mocno, że mogłabym spędzać całe godziny na ich przygotowywaniu. Co więcej, zapach goździków i cynamonu przywołuje na myśl święta, sprawiając, że chwile spędzone w kuchni są radością nie tylko dla zmysłów, ale i dla ducha.