Korki z wina

Nietypowe zastosowania korków po winie

Nietypowe zastosowania
Korki po winie są uważane za śmiecie. Jednak zdziwisz się, ja ciekawe zastosowania mają te niepozorne przedmioty. Jeżeli chcesz wiedzieć do czego możesz je wykorzystać. Koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
grzane wino z żurawiną

Jak zrobić grzane wino żurawinowe?

Czerwone wino
Grzane wino w takiej odsłonie zaskoczy nawet największych koneserów. Słodko-cierpki smak żurawiny, korzenny aromat przypraw, orzeźwiająca nuta cytrusów i cydru – a to wszystko połączone czerwonym winem. Lepszej kombinacji sobie nie wyobrażam. A wy?
jak wykorzystać wino

13 sprawdzonych sposobów jak wykorzystać wino

Czerwone wino
Wino jest smakowitym i zdrowym (oczywiście jeśli zachowamy umiar) trunkiem, który sprawdzi się zarówno do posiłków, jak i pity samodzielnie. Co zrobić jednak z resztkami wina, które zostaną po spotkaniu ze znajomymi? Przedstawiamy listę 13 pomysłów jak wykorzystać takie wino.
sposoby na wykorzystanie resztek wina

15 pomysłów na wykorzystanie resztek wina

Potrawy na winie
Czy wiesz że czerwone wino ma wiele zastosowań? Oprócz tego, że jest niezwykle popularnym alkoholem, to lekarze uważają, że lampka czerwonego wina pozytywnie wpływa na serce.  Jeżeli lubisz wino, jednak nie wiesz co zrobić z resztkami tego jakże lubianego alkoholu, nie musisz ich już wylewać do zlewu. Możesz wykorzystać je na zaskakująco wiele sposobów. Przedstawiamy listę 15 pomysłów na wykorzystanie resztek wina.
wino domowej roboty

Jak zrobić wino z dzikich jagód?

Produkcja wina
Lubisz wino, chciałbyś wypróbować swoich sił w jego robieniu? Nic prostszego. Poniżej znajdziesz instrukcję jak zrobić domowe wino z dzikich jagód. Będziesz mógł nim urzec podniebienia przyjaciół i swoje.
wino

Jak długo przechowywać wino po otwarciu?

Przechowywanie wina

Mówi się, że im dłużej wino leżakuje, tym lepiej smakuje. Jednak czy trunek ten zyskuje na wartości także po otwarciu? Niestety nie. Termin przydatności otwartego wina zależy od jego rodzaju. Wino likierowe można spożyć do miesiąca od otwarcia, pozostałe gatunki w zaledwie 3-5 dni. Poniżej znajdziesz informacje jak szybko należy wypić wino po jego otwarciu oraz jak najlepiej przechowywać poszczególne gatunki tego trunku.

wino ze śliwek

Jak zrobić wino ze śliwek?

Produkcja wina
Wino ze śliwek jest niezwykle proste w wykonaniu a także później niesamowite w smaku. Warto więc poświęcić chwilę czasu i wykonać go w śliwkowym sezonie. Poniżej zamieszam mój ulubiony przepis.
brandy

Jak zrobić brendy domowym sposobem?

Produkcja wina
Brandy to innymi słowy destylowane wino. Możesz przemienić swoje ulubione wino w przepyszne brandy. Będzie niepowtarzalne, a przy tym będziesz się dobrze bawił.
bimber

Jak zrobić bimber?

Produkcja wina
Bimber to potoczna nazwa alkoholu wyrabianego w zaciszu własnego domostwa. Może być on produkowany przez każdego z was. Nie wymaga to specjalnych umiejętności, a jego wytwarzanie wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Stosuj się do poniższych wskazówek i sam wyprodukuj bimber, którym będziesz mógł poczęstować odwiedzających cię gości.
Wino

Jak zrobić matkę drożdżową do wina?

Produkcja wina
Matka drożdżowa jest bardzo pomocna do wyrobu win. Należy ją przygotować na około 3 dni przed zrobieniem zacieru z drożdży winiarskich w postaci płynnej lub suszu.