Dlaczego warto regularnie pić czerwone wino?

Odżywianie
Czerwone wino to jeden z najpopularniejszych trunków. Pijemy je zarówno do posiłków, jak i w celu zrelaksowania i rozerwania się. Jednak działanie rozluźniające to nie jedyna zaleta picia czerwonego wina. Okazuje się, że trunek ten wykazuje rozliczne właściwości dla naszego zdrowia. Nie tylko pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, ale także wzmacnia odporność. Podpowiadamy, dlaczego warto pić go regularnie, oczywiście w umiarkowanych ilościach.

Grzaniec idealny - przepis

Czerwone wino
Grzaniec to jeden z najstarszych napojów na świecie. Źródła historyczne podają, że jako pierwsi przyrządzali go jeszcze starożytni Rzymianie, którzy specjalizowali się w napojach winnych. Dzisiaj grzane wino popularne jest w wielu krajach na świecie, jednak szczególnie w Europie. Uwielbiamy go ze względu na aromatyczny zapach i wyrazisty smak, a także za działanie rozgrzewające. Jednak mało kto wie, że grzaniec ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdź, dlaczego warto go pić i poznaj przepis na idealne grzane wino, które umili każdy zimowy wieczór.

Jak łączyć wina z potrawami?

Łączenie win i potraw
Dobór odpowiedniego rodzaju wina do potrawy może przysporzyć nie lada kłopotu, szczególnie osobie, która nie ma pojęcia o podstawowych zasadach łączenia win z potrawami. Kultura picia wina jest bardzo bogata i urozmaicona. Odpowiedni dobór wina nie tylko świadczy o naszej znajomości zasad sarvoir vivre i sztuki kulinarnej, ale przede wszystkim pozwala nam dokładnie poczuć smak potraw i lepiej je strawić. Poniżej znajdziesz najważniejsze zasady łączenia wina z potrawami i przekąskami. Z pewnością przydadzą się, gdy będziesz organizować przyjęcie lub podczas wizyty w restauracji.
alkohol na diecie

Jaki alkohol ma najmniej kalorii?

Piwo
Kluczem do zdrowego stylu życia jest umiarkowanie. Mimo iż na co dzień możesz przestrzegać nawet najbardziej rygorystycznej diety, zdarzają się okazje, gdy wzniesienie toastu jest konieczne lub po prostu nachodzi cię na to ochota. O ile alkohol nie ma tłuszczu i ma niską zawartość węglowodanów, nie możesz zapominać o tym, że kalorie, które dostarcza twojemu organizmowi również liczą się w diecie. Alkohol i dieta nie współgrają ze sobą. Organizm najpierw przetwarza alkohol, magazynując pozostałe węglowodany i tłuszcze w postaci niechcianej tkanki tłuszczowej. Jeśli już decydujesz się na drinka, musisz wiedzieć, że nie wszystkie alkohole zajmują tę samą pozycję na skali kaloryczności. Poniżej znajdziesz krótki przewodnik po różnych rodzajach alkoholi, który pomoże ci wybrać te najmniej kaloryczne.
właściwości białego wina

5 niesamowitych właściwości białego wina

Białe wino
Wiele ludzi zwraca uwagę tylko na korzyści oferowane przez czerwone wina, zapominając o jego kuzynie – winie białym. Chociaż nie oferuje tak wielu korzyści jak wina czerwone, również zasługuje na wyróżnienie. Korzyści zdrowotne białego wina:
bimber

Jak zrobić bimber?

Produkcja wina
Bimber to potoczna nazwa alkoholu wyrabianego w zaciszu własnego domostwa. Może być on produkowany przez każdego z was. Nie wymaga to specjalnych umiejętności, a jego wytwarzanie wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Stosuj się do poniższych wskazówek i sam wyprodukuj bimber, którym będziesz mógł poczęstować odwiedzających cię gości.
wina

Jak odczytać rodzaj wina z etykiety?

Wybór wina
Właściwie każdy lubi wino, ale nie każdy musi być jego znawcą. Czy zdążyło Wam się stać przy regale z winami i przyglądać się etykietom, nie mając pojęcia co oznaczają obce słowa? W czasach, gdy najpopularniejsze są sklepy samoobsługowe, warto zapoznać się z podstawowymi terminami określającymi ten szlachetny trunek, dzięki temu zawsze wyjdziemy ze sklepy z odpowiednią butelką.A jeśli już podajemy wino gościom należałoby orientować się do jakiej potrawy jaki trunek najlepiej pasuje i jak podany.
otwieranie wina kluczykami

Jak otworzyć wino bez korkociągu?

Podawanie wina
Właśnie przyszli goście i przynieśli wspaniałe wino? Chciałabyś je otworzyć (bo tak wypada) ale nie masz korkociągu, albo nie możesz go znaleźć? Ups! Głowisz się i zastanawiasz, co by tu zrobić.... Ale spokojnie, od tego jesteśmy my! W zależności od tego, co możesz znaleźć w swoim domu, możesz otworzyć wino na kilka sposobów. Oto kilka propozycji.
wino

Jak długo przechowywać wino po otwarciu?

Przechowywanie wina

Mówi się, że im dłużej wino leżakuje, tym lepiej smakuje. Jednak czy trunek ten zyskuje na wartości także po otwarciu? Niestety nie. Termin przydatności otwartego wina zależy od jego rodzaju. Wino likierowe można spożyć do miesiąca od otwarcia, pozostałe gatunki w zaledwie 3-5 dni. Poniżej znajdziesz informacje jak szybko należy wypić wino po jego otwarciu oraz jak najlepiej przechowywać poszczególne gatunki tego trunku.

grzane wino

Jak przyrządzić grzane wino?

Czerwone wino
Zastanawiasz się jak przyrządzić grzane wino? Przeczytaj artykuł i poznaj sztukę przygotowania tego rozgrzewającego napoju! Bez wątpienia zachwyci smakiem nie tylko ciebie, ale również wszystkich Twoich znajomych. Doskonała kompozycja przypraw korzennych, cytrusów i miodu sprawia, że powstanie napój, któremu wręcz trudno się oprzeć. Zapewniam, że takie wino rozgrzeje niejednego zmarzlucha w zimową noc. Doskonale sprawdza się również na spotkaniach w gronie znajomych.