Jajka: ile jeść? Jak gotować? Co warto o nich wiedzieć?

Zdrowe Odżywianie
Jajka to jedne z najłatwiej dostępnych produktów spożywczych, które często wykorzystywane są w kuchni. Jeszcze do niedawna cieszyły się złą sławą, gdyż uważano, że podnoszą poziom cholesterolu we krwi i sprzyjają miażdżycy oraz otyłości. Mit ten jednak obalono i dziś jajka uznawane są za skarbnicę wartości odżywczych, korzystnie wpływających na zdrowie. Dostarczają duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a także wielu witamin i minerałów. Jajka wspomagają nasz wzrok, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zmniejszają ryzyko chorób serca. Jakie są jeszcze korzyści ze spożywania jajek? Ile można ich spożywać w ciągu tygodnia? Jak prawidłowo je gotować? Co oznaczają kody na jajkach? Odpowiedzi na te i inne pytania przedstawiamy poniżej.

Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

Produkty Zbożowe
Każdy z nas choć raz w życiu skosztował naleśników, które w naszej kuchni mogą być podawane na mnóstwo sposobów. Można serwować je na słodko, w owocami czy dżemami oraz na słono, z mięsem czy wytrawnymi sosami. Amerykanie mają swoją wersję naleśników, które tradycyjnie są podawane na śniadanie. Najczęściej zjadają je z masłem i syropem klonowym. Przygotowanie amerykańskich naleśników nie jest skomplikowane i z łatwością przygotuje je osoba, która nie ma wielkiego doświadczenia kulinarnego.

Jak ugotować jajka w koszulkach?

Potrawy z jajka
Jajka powinny gościć w naszej codziennej diecie, ponieważ dostarczają cennych wartości odżywczych. To źródło wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, białka, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega, które mogą obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu w organizmie. Jajka można serwować na wiele sposobów, ale najczęściej przyrządzamy z nich jajecznicę, gotujemy w skorupach albo smażymy. Choć wiele osób słyszało o jajku w koszulce, niewielu stara się je przyrządzić, gdyż z pozoru wydaje się to trudne. Nic bardziej mylnego. W łatwy sposób można je przygotować i raczyć się wyśmienitym jajkiem z płynnym żółtkiem w środku. Jak ugotować jajko w koszulce?
pomysły na tosty

20 pomysłów na tosty z tostera, które dadzą ci energię na cały dzień

Tosty

Śniadanie to najważniejszy posiłek. Zdajesz sobie z tego sprawę, ale nie możesz już patrzeć na nudne kanapki, jajecznicę na boczku i tosty z dżemem. Nie dziwie ci się. Ja też nie lubię jeść cały czas tego samego. Na ratunek śpieszy ci ten artykuł. Znajdziesz tutaj 20 pomysłów na pożywne tosty, dzięki którym zyskasz energię na cały pracowity dzień. I choć niektóre połączenia mogą ci się wydać zaskakujące, gorąco zachęcam cię do ich wypróbowania. Zdziwisz się jak dobrze smakują.

Jak zrobić jajka w mikrofalówce na 3 różne sposoby?

Potrawy z jajka
Czasami zdarza się, że mamy bardzo mało czasu na przygotowywanie posiłku. Właśnie w takich chwilach naszym wybawieniem może być mikrofalówka. Jesteś miłośnikiem sycącego śniadania, które zapewni ci mnóstwo energii na cały dzień? To się świetnie składa, jajka przyrządzane na rożne sposoby obudzą cię do życia. Poniżej przedstawiam trzy sposoby na przyrządzenie jajek w mikrofalówce - jajecznicy, jajek sadzonych i jajek gotowanych bez skorupki.
pieczony boczek

Jak przyrządzić boczek w piekarniku?

Ciepłe śniadania
Masz ochotę na chrupiący boczek/ ale boisz się, że całe mieszkanie będzie zadymione i pachnące smażonym mięsem? Zamiast smażenia na patelni, upiecz boczek w piekarniku. Jakie są zalety pieczonego bekonu? Przygotujesz od razu dużą porcję dla całej rodziny. Nie musisz go obracać, tłuszcze nie będzie pryskał, nie będzie plam na ubraniach, ani oparzeń na skórze. Przygotuj chrupiący boczek na śniadanie już dziś.
Przepis na omlet

Jak zrobić zwykły omlet?

Przepisy na omlet
Wiele osób boi się robić omlety myśląc że im się to nie uda, jednak tak naprawdę tek kto umie zrobić jajecznicę to potrafi zrobić również omleta. Omlety powinny być zawsze smażone na teflonowej patelni lub innej o nieprzywierającej powłoce.
jajecznica

5 błędów, które popełniasz robiąc jajecznicę

Potrawy z jajka
Jajecznica to jedna z najbardziej znanych i najłatwiejszych potraw, a przy okazji prawdopodobnie pierwsza, którą większość z nas nauczyło się przyrządzać. Jednak czy na pewno przygotowujesz ją dobrze? Każdy ma własny sprawdzony przepis i ulubioną metodę przygotowywania pysznej jajecznicy. Mimo to istnieje kilka błędów, których każdy wielbiciel jajecznicy powinien się wystrzegać:
kolor żółtka

Zanim zjesz jajko, sprawdź kolor jego żółtka

Potrawy z jajka
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakiego koloru powinno być żółtko jajka? Okazuje się, że może to być bardzo istotne. Około 100 lat temu naukowcy odkryli, że kolor żółtka jaja zależy od ilości karotenoidów, jakie ono zawiera. Karotenoidy to przeciwutleniacze, które wspomagają wytwarzanie witaminy A, która z kolei ma wpływ na stan naszych kości. Im ciemniejsze żółtko, tym więcej zdrowych składników odżywczych się w nim znajduje.
gotowanie jajka

Jak ugotować jajka, aby się dobrze obrały ze skorupki?

Techniki gotowania
Po ugotowaniu jajka, obierasz je. Złościsz się, że część jajka zeszła wraz ze skorupką. Podpowiemy ci, co zrobić, aby skorupka zeszła całkowicie z jajka. Stosując tę sprytną sztuczkę nauczysz się gotować idealne jajka na twardo. Skorupka zostanie oddzielona w mgnieniu oka.