Fakty i mity na temat mięsa drobiowego

Mięsa i Podroby
Mięso jest cennym źródłem pełnowartościowego białka i dostarcza do organizmu niezbędnych substancji odżywczych. Specjaliści radzą, by spożywać je 2-3 razy w tygodniu. Mięso drobiowe jest polecane przez lekarzy i dietetyków jako najchudsze i najmniej kaloryczne. Jednak wokół drobiu narosło w ostatnich latach wiele mitów. Uważa się, że jest naszpikowane antybiotykami, hormonami i genetycznie modyfikowanymi paszami. Jak jest w rzeczywistości i czy spożywanie drobiu może być niebezpieczne dla zdrowia?

Czym zastąpić bułkę tartą? Pomysły na panierki do mięs i warzyw

Szybkie i proste dania
Jeśli brak ci weny na stworzenie czegoś bardziej oryginalnego niż klasycznie panierowany w bułce schabowy z kapustą, nie ma co się zamartwiać. Wystarczy mała modyfikacja tego popularnego dania, aby stworzyć coś zupełnie nowego. Z artykułu dowiesz się, czym zastąpić bułkę tartą do panierowania mięs, ryb i warzyw.

Pizza: W jaki sposób ją przyrządzać i jak długo piec?

Pizza
Wypiekana na drożdżowym cieście i serwowana z rozmaitymi dodatkami pizza to włoski przysmak, który zdobył popularność na całym świecie. W zależności od osobistych upodobań można przyrządzać ją z pomidorami, mięsem, grzybami, wędlinami, sałatami, kukurydzą, cebulą, tuńczykiem, owocami morza, oliwkami, serami oraz ziołami. Specjaliści zaznaczają, że sekret jej smaku tkwi nie tylko w odpowiednio przygotowanym drożdżowym cieście i adekwatnie skomponowanych dodatkach, ale i w temperaturze pieczenia. Co jeszcze warto wiedzieć na temat pizzy? Jak ją wypiekać? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.
frytki z piekarnika

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?

Szybkie i proste dania

Nie potrzeba pół garnka oleju, żeby zrobić smaczne i chrupiące frytki. Te przygotowane w piekarniku nie tylko są zdrowsze od ich smażonych odpowiedników. Mają też idealną konsystencję – kruche na zewnątrz i miękkie, kremowe w środku. Przygotuj porcję pieczonych frytek według zamieszczonego tutaj przepisu, a gwarantuję, że gdy skosztujesz choć jedną, nie będziesz mogła się oprzeć pozostałym.

 

pieczone szparagi

Jak upiec szparagi w piekarniku?

Dania wegetariańskie

Szparagi są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Szczególnie lubię te upieczone w piekarniku. Chrupiące, a jednak wciąż miękkie, skropione oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, idealnie przyprawione. Dzięki temu przepisowi w kilkanaście minut stworzysz danie doskonałe.

Sos do pizzy z koncentratu

Jak zrobić sos do pizzy z koncentratu?

Pizza

Kiedy czasem mamy ochotę na domową pizzę to problemem może stać się sos, który jest podstawą tej potrawy. Poniżej przedstawiam sprawdzony i dobry sos, który zawsze wychodzi. Jest on również bardzo prosty i szybki w przygotowaniu - wystarczy koncentrat pomidorowy, trochę ziół i kilka minut czasu.

krewetki

Jak jeść krewetki?

Owoce morza
Krewetki to wyśmienita przekąska zarówno dla miłośników owoców morza, jak i zwolenników tradycyjnej żywności. Wyśmienicie smakują one z wyciśniętym sokiem z cytryny i odrobiną przypraw. Oczywiście miłośnicy owoców morza z pewnością wiedzą jak obrać i jeść krewetki bez żadnych problemów. Ale dla tych, którzy planują je zjeść po raz pierwszy, może to być nie lada wyzwanie. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak jeść krewetki.
amerykańskie naleśniki

Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

Proste przepisy
Naleśniki po amerykańsku nieco różnią się od ich polskich odpowiedników. Są grubsze i nieco przypominają racuchy. W niektórych przepisach znajdziesz nawet informację, że zamiast mleka, należy zastosować do ich przygotowania maślankę. Nie jest to jednak prawda. Oryginalne amerykańskie naleśniki robi się następująco:
Zioła do ryby

Jak przyprawić rybę?

Dania rybne
Zioła pomagają wydobyć szeroką gamę smaków ze wszelkiego rodzaju ryb i można ich używać w różny sposób. Ziołami możemy natrzeć ryby do grillowania, dodać ich do sosu śmietanowego lub po prostu posypać nimi rybę przed usmażeniem czy uduszeniem. Nie musisz koniecznie używać świeżych ziół. Zioła do ryb mogą być również suszone - zachowają one aromat tak długo, jak długo będą przechowywane w szczelnym pojemniku z dala od słońca.
Łosoś z piekarnika

Jak zrobić łososia z piekarnika?

Dania rybne

Ten przepis jest bardzo prosty a łosoś - niebo w gębie. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie folii, cytryny i masła! Przygotowanie łososia nie jest skomplikowane i nie zajmie ci wiele czasu. Doskonała kompozycja smaków sprawi, że nawet najwięksi smakosze będą onieśmieleni. Potrawa jest bardzo lekka, ale sycące i doskonale nadaje się na upalne dni. Poniżej znajdziesz wskazówki, które krok po kroku pomogą ci w jego przygotowaniu.