Jak zrobić szarlotkę z kruszonką i bitą śmietaną?

Proste przepisy
To wymyślne i proste w zrobieniu ciasto uprzyjemni nam niejedno spotkanie. Możesz podać je na ciepło z bitą śmietaną. Podaję przepis na ten szybki wypiek.
Jak zrobić domową pastę Tahini

Jak zrobić domową pastę Tahini

Kuchnia arabska
Wszyscy miłośnicy humusu czy kuchni indyjskiej znają pastę Tahini. Czym jest? To pasta przygotowywana z nasion sezamu, która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i jednym ze składników humusu. Niestety dobrej jakości Tahini nie jest łatwo znaleźć. Często kupując tanie produkty spotykamy się z grudkowatą konsystencją lub mnóstwem niezdrowych dodatków, konserwantów i zagęszczaczy. Jak sobie z tym radzić? Przygotować Tahini w domu.
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
jajka po koreańsku

Jak zrobić jajka po koreańsku?

Potrawy z jajka
Jajka po koreańsku to egzotyczna, ale i bardzo smaczna propozycja przyrządzenia jajek na twardo. Gdy tylko ich skosztujesz, od razu zachwyci cię ich wyrazisty smak. Potrawa nie wymaga zbyt wielu składników, łatwo ją również przygotować. Z poniższego przepisu otrzymasz 2-3 porcje jajek po koreańsku.
Ryż na sypko

Jak ugotować ryż na sypko?

Dania wegetariańskie
Aby ryż był sypki należy przede wszystkim dobrze wypłukać ziarenka przed gotowaniem ze skrobi, która powoduje ich sklejanie. Chińczycy uważają, że w dobrze przygotowanym ryżu każde ziarenko powinno zostać zachowane w całości. Trudno temu zaprzeczyć, ponieważ kuchnia chińska w głównej mierze bazuje na tym właśnie składniku. Warto zauważyć, ze taki ryż zupełnie inaczej smakuje. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu sypkiego ryżu.
farsz do taco

Jak zrobić farsz do taco?

Kuchnia meksykańska
Tacos przypadną do gustu nie tylko fanom meksykańskiej kuchni. Aromatyczna i doskonale doprawiona mieszanka mięsa i warzyw, zamknięte w klasycznej tortilli lub – w wersji dietetycznej – zawinięte w liście sałaty to smaczna przekąska na każdą porę dnia. Łatwy i ekspresowy przepis na farsz do taco znajdziecie poniżej.
Kurczak w miodzie po chińsku

Jak zrobić kurczaka w miodzie po chińsku?

Dania z drobiu
Kurczak z tego przepisu jest najpierw panierowany, następnie smażony na głębokim oleju a na koniec polany pysznym, gęstym sosem. Sos przygotowany jest z miodu, czosnku, imbiru oraz octu ryżowego. Kurczak w miodzie najlepiej będzie smakował z ryżem. Smacznego!
Paratha chlebek

Jak zrobić indyjski chlebek paratha?

Kuchnia indyjska
Indyjskie potrawy zaczynają coraz częściej gościć na naszym stole. Indyjski chlebek paratha, który jest doskonała propozycją jako dodatek do ryżu, potraw z warzywami, zup i serów. Ten warstwowy chlebek zachwyca swoją prostotą i smakuje świetnie również bez dodatków. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, a w dodatku nie wymaga zakupu drogich składników. Poniżej znajdziecie przepis na wyśmienity chlebek paratha.
kurczak z sezamem i pomarańczami

Jak zrobić kurczaka po chińsku z sezamem i pomarańczami?

Dania z drobiu
Kuchnia chińska jest zdrowa i smaczna. Kuchnia chińska jest prosta w przygotowaniu. Kuchnia chińska to między innymi kurczak, koniecznie z sezamem, miodem i pomarańczami. Dlaczego właśnie w takiej wersji? Skosztuj, a zrozumiesz. Przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto na pierogi

Jak zrobić ciasto na pierogi z mlekiem?

Dania wegetariańskie

Ciasto na pierogi z mleka, jajka i oleju jest dobre do pierogów smażonych oraz do wielkich pierogów typu czebureki. Kolejna rzecz, która różni ten przepis od innych, to podgrzanie mleka do temperatury wrzenia przed zmieszaniem z pierwszą partią mąki. Dzięki temu ciasto jest bardziej elastyczne. Dobrze jest użyć miksera z końcówką do ciasta, w innym przypadku należy je ugnieść dłońmi.