Jak zrobić szarlotkę z kruszonką i bitą śmietaną?

Proste przepisy
To wymyślne i proste w zrobieniu ciasto uprzyjemni nam niejedno spotkanie. Możesz podać je na ciepło z bitą śmietaną. Podaję przepis na ten szybki wypiek.
Jak zrobić domową pastę Tahini

Jak zrobić domową pastę Tahini

Kuchnia arabska
Wszyscy miłośnicy humusu czy kuchni indyjskiej znają pastę Tahini. Czym jest? To pasta przygotowywana z nasion sezamu, która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i jednym ze składników humusu. Niestety dobrej jakości Tahini nie jest łatwo znaleźć. Często kupując tanie produkty spotykamy się z grudkowatą konsystencją lub mnóstwem niezdrowych dodatków, konserwantów i zagęszczaczy. Jak sobie z tym radzić? Przygotować Tahini w domu.
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
Ryż na sypko

Jak ugotować ryż na sypko?

Dania wegetariańskie
Aby ryż był sypki należy przede wszystkim dobrze wypłukać ziarenka przed gotowaniem ze skrobi, która powoduje ich sklejanie. Chińczycy uważają, że w dobrze przygotowanym ryżu każde ziarenko powinno zostać zachowane w całości. Trudno temu zaprzeczyć, ponieważ kuchnia chińska w głównej mierze bazuje na tym właśnie składniku. Warto zauważyć, ze taki ryż zupełnie inaczej smakuje. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu sypkiego ryżu.
Paratha chlebek

Jak zrobić indyjski chlebek paratha?

Kuchnia indyjska
Indyjskie potrawy zaczynają coraz częściej gościć na naszym stole. Indyjski chlebek paratha, który jest doskonała propozycją jako dodatek do ryżu, potraw z warzywami, zup i serów. Ten warstwowy chlebek zachwyca swoją prostotą i smakuje świetnie również bez dodatków. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, a w dodatku nie wymaga zakupu drogich składników. Poniżej znajdziecie przepis na wyśmienity chlebek paratha.
farsz do taco

Jak zrobić farsz do taco?

Kuchnia meksykańska
Tacos przypadną do gustu nie tylko fanom meksykańskiej kuchni. Aromatyczna i doskonale doprawiona mieszanka mięsa i warzyw, zamknięte w klasycznej tortilli lub – w wersji dietetycznej – zawinięte w liście sałaty to smaczna przekąska na każdą porę dnia. Łatwy i ekspresowy przepis na farsz do taco znajdziecie poniżej.
Bakłażan po chińsku

Jak zrobić bakłażana po chińsku?

Dania wegetariańskie
Ten bakłażan nie wymaga jakiś specyficznych składników. Wszystko to co jest potrzebne znajdziesz w swojej kuchni. Ostry i zarazem słodki sos sprawia, że bakłażan ten jest pyszny.
Sos arabski

Jak zrobić sos arabski?

Sosy i Dipy
Muhammara to dip z czerwonej papryki, pochodzący z Syrii... zazwyczaj smaruje się nim chleb lub podaje do kebaba i innych grillowanych potraw, ale może być on również wykorzystywany jako dip ... powinno się go przygotowywać z bardzo pikantnych papryczek chilli, ale jeśli nie lubisz zbyt pikantnych dań, możesz wykonać go również ze zwykłej słodkiej papryki i dodać jedynie troszeczkę chilli do smaku. Do zrobienia Muhammary potrzebujesz:
pizza z patelni

Jak zrobić pizzę z patelni?

Kuchnia włoska
Czy jest na świecie lepsze włoskie danie, niż pizza? Nie ma! A jeśli powiem ci, że możesz zrobić swoją ulubioną pizzę na cienkim cieście w zaledwie 10 minut? I to bez użycia piekarnika? Pewnie nie uwierzysz. Ten przepis powinien cię jednak przekonać.
Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.