Galangal: Pobudza jak guarana, skutecznie odchudza i leczy

Przyprawy
Kuszący intensywnym, ostro-korzennym zapachem galangal wciąż przegrywa z bijącym rekordy popularności imbirem, ale pod względem zdrowotnych właściwości może śmiało z nim konkurować. Pobudza równie skutecznie jak guarana czy żeń-szeń, doskonale stymuluje nasz mózg, skutecznie odchudza i detoksykuje, zabija wszelkie wirusy, bakterie czy grzyby, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Co jeszcze potrafi? Świetnie wpływa na kondycję naszej skóry, przywracając jej młodzieńczy wygląd oraz regeneruje łamliwe włosy i przyspiesza ich porost. Rzecz jasna, nie można nie wspomnieć, że idealnie sprawdza się w kuchni, wzbogacając smak potraw. Poznaj inne, mniej lub bardziej zaskakujące właściwości tej intrygującej rośliny.

Symbolika potraw wigilijnych

Tradycje Bożonarodzeniowe
Wigilia kojarzy nam się z zimą, rodziną, prezentami, ale przede wszystkim z 12 potrawami, które stały się symbolem tej wyjątkowej wieczerzy. Okazuje się, że tradycja ta nie jest tak wiekowa, jakby się mogło wydawać. Jeszcze za czasów szlachty wierzono, że na stole wigilijnym powinna znaleźć się nieparzysta liczba dań, która miała zapewnić domownikom dostatek i urodzaj przez cały kolejny rok. Co więcej, według ludowych wierzeń każdy składnik wigilijnych potraw niósł ze sobą inną symbolikę. Tak pozostało do dzisiaj. Co oznacza liczba 12 oraz każda z potraw wigilijnych? Sprawdźmy.

Czarny czosnek i jego drogocenne właściwości

Warzywa
Czarny czosnek znany był już w starożytności. Wtedy po raz pierwszy doceniano jego niezwykłe właściwości lecznicze. Szybko został uznany za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów. Nie jest, jak mylnie może się wydawać, oryginalną odmianą pospolitego czosnku. Powstaje w wyniku jego fermentacji, której efektem jest czarny kolor ząbków i ich wyrafinowany smak. Stąd czarny czosnek zyskał popularność również w kuchni. Obecnie zaliczany jest do grupy produktów superfood. Dietetycy zachwycają się jego właściwościami leczniczymi, a kucharze namiętnie wykorzystują go w kuchni. Czym zasłużył sobie na to czarny czosnek?
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy
Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.
pita

Jak zrobić pitę w domu?

Kuchnia arabska
Ciasto pita to niezastąpiony dodatek do kebabu, czy shoarmy. Nie kupisz go w sklepie, a bez niego nawet najlepsze orientalne danie nie będzie smakować tak jak powinno. Najprościej jest zrobić pitę w domu. Nie jest to wcale skomplikowane. Przekonasz się o tym poniżej.
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.
kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
Kartacze

Jak zrobić kartacze?

Dania z wieprzowiny
Pewnie zastanawiacie się co to są kartacze? Jest to regionalna potrawa wywodząca się z Podlasia. Wyglądem przypomina dużą pyzę jednak smakuje zupełnie inaczej. Chcecie żeby wasi znajomi z Podlasia poczuli się jak w domu? Zróbcie kartacze.
kebab

Jak zrobić kebab?

Kanapki
Kebab jest tureckim daniem, które w Polsce staje się coraz bardziej popularne. Wiele restauracji wprowadza kebab do swojego menu, co z pewnością przyciąga klientów, zwłaszcza tych młodszych. Każdy bowiem chce spróbować tego nowego dania. Kebab możesz wykonać samodzielnie, wymaga to jednak trochę pracy, dlatego też wiele osób decyduje się na wyjście do lokalu.