Balut: Kontrowersyjny afrodyzjak z Azji

Nabiał
Podróże kształcą i uczą, a często obfitują też w interesujące przygody kulinarne. Egzotyczne potrawy potrafią mocno nas zaskoczyć – często, żeby zasmakować w lokalnym przysmaku, musimy przymknąć oko na jego estetyczne braki i przełamać obrzydzenie. Tak też jest w przypadku baluta. Egzotyczny rarytas jest uznawany za afrodyzjak, ale kontrowersję wzbudza nie tylko jego zawartość, ale przede wszystkim sposób przygotowania. Polega on bowiem na gotowaniu jajka z żywym 16- lub 18-dniowym zarodkiem kaczki w środku… Jak wygląda i smakuje balut? Dlaczego jest tak cenny dla Azjatów i czy warto go próbować?

Pizza: W jaki sposób ją przyrządzać i jak długo piec?

Pizza
Wypiekana na drożdżowym cieście i serwowana z rozmaitymi dodatkami pizza to włoski przysmak, który zdobył popularność na całym świecie. W zależności od osobistych upodobań można przyrządzać ją z pomidorami, mięsem, grzybami, wędlinami, sałatami, kukurydzą, cebulą, tuńczykiem, owocami morza, oliwkami, serami oraz ziołami. Specjaliści zaznaczają, że sekret jej smaku tkwi nie tylko w odpowiednio przygotowanym drożdżowym cieście i adekwatnie skomponowanych dodatkach, ale i w temperaturze pieczenia. Co jeszcze warto wiedzieć na temat pizzy? Jak ją wypiekać? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.

Galangal: Przyprawa, która leczy i odchudza

Przyprawy
Ta niezwykła przyprawa jest podobna do imbiru, ale ma bardziej gorzki, pieprzny smak oraz intensywny korzenny zapach. Potrawom nadaje wspaniałego aromatu i w dodatku posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. Od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej Azji, skąd pochodzi. Nic dziwnego, bo zwalcza zły cholesterol, obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, wspiera organizm w walce z wirusami, bakteriami i grzybami. Udowodniono, że pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Gdzie kupić galangal i jak stosować go w codziennej diecie?
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy

Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.

Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
pita

Jak zrobić pitę w domu?

Kuchnia arabska

Ciasto pita to niezastąpiony dodatek do kebabu, czy shoarmy. Nie kupisz go w sklepie, a bez niego nawet najlepsze orientalne danie nie będzie smakować tak jak powinno. Najprościej jest zrobić pitę w domu. Nie jest to wcale skomplikowane. Przekonasz się o tym poniżej.

Kimchi

9 właściwości zdrowotnych koreańskiej potrawy Kimchi

Kuchnia azjatycka
Kimchi to niskotłuszczowe i bogate w błonnik azjatyckie danie. To czerwona potrawa ze sfermentowanej kapusty (czasami z dodatkiem rzodkiewki) doprawiona mieszanką między innymi soli, octu, czosnku oraz papryczek chili. Składniki te kisi się w szczelnie zamkniętym słoju, a gotowe podaje z ryżem, makaronem lub w zupie. Dlaczego powinieneś rozważyć włączenie tego egzotycznego dania do diety? Oto dziewięć powodów:
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.
chrupiące warzywa z patelni

Jak zrobić chrupiące warzywa z patelni?

Podstawy gotowania

Warzywa podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj idealnie ugotowane – miękkie, ale wciąż chrupiące, odpowiednio doprawione, o pięknym, żywym kolorze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak trudno taki efekt osiągnąć. Nie musimy jednak posiadać skośnych oczu i nazwiska Kim, by przyrządzić je samemu. Dzięki sposobowi opisanemu poniżej nie będzie ci nawet potrzebny wok. Chrupiące warzywa przygotujesz wprost na patelni. Jak? Dowiesz się tego z dalszej lektury.