Jak zrobić domową pastę Tahini

Jak zrobić domową pastę Tahini

Kuchnia arabska
Wszyscy miłośnicy humusu czy kuchni indyjskiej znają pastę Tahini. Czym jest? To pasta przygotowywana z nasion sezamu, która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i jednym ze składników humusu. Niestety dobrej jakości Tahini nie jest łatwo znaleźć. Często kupując tanie produkty spotykamy się z grudkowatą konsystencją lub mnóstwem niezdrowych dodatków, konserwantów i zagęszczaczy. Jak sobie z tym radzić? Przygotować Tahini w domu.
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
kuchnia francuska

7 sekretów kuchni francuskiej, które warto znać

Kuchnia francuska
Francuzi nie są najbardziej przyjaznym społeczeństwem, jednak znają się na gotowaniu. Ich kuchnia jest znana na całym świecie i jest bardzo zdrowa. Co jest sekretem Francuzów? W tym artykule przeczytasz o 7 sekretach kuchni francuskiej, które możesz wykorzystać we własnej kuchni.
herbata jabłkowa

Jak zrobić arabską herbatę jabłkową?

Herbata
Czy kiedykolwiek próbowałeś świeżej tureckiej herbaty z jabłek? Jest ona bardzo popularna w Turcji. Uwielbiają ją turyści. Ta wyjątkowa herbata kojarzona jest z hałasem, kolorem i pośpiechem tureckiego bazaru, gdzie najczęściej ją można dostać. Dowiedz się jak przenieść zapach herbaty jabłkowej z gwarnego bazaru wprost do swojej kuchni.
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy
Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
pita

Jak zrobić pitę w domu?

Kuchnia arabska
Ciasto pita to niezastąpiony dodatek do kebabu, czy shoarmy. Nie kupisz go w sklepie, a bez niego nawet najlepsze orientalne danie nie będzie smakować tak jak powinno. Najprościej jest zrobić pitę w domu. Nie jest to wcale skomplikowane. Przekonasz się o tym poniżej.
kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
Kartacze

Jak zrobić kartacze?

Dania z wieprzowiny
Pewnie zastanawiacie się co to są kartacze? Jest to regionalna potrawa wywodząca się z Podlasia. Wyglądem przypomina dużą pyzę jednak smakuje zupełnie inaczej. Chcecie żeby wasi znajomi z Podlasia poczuli się jak w domu? Zróbcie kartacze.
Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.