Kuchnia Światowa i Regionalna
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieKuchnia Światowa i Regionalna
Kuchnia chińskaKuchnia afrykańskaKuchnia francuskaKuchnia indyjskaKuchnia japońskaKuchnia hiszpańskaKuchnia niemieckaKuchnia włoskaKuchnia rosyjskaKuchnia węgierskaKuchnia arabskaKuchnia azjatyckaKuchnia tajskaKuchnia greckaKoszerne jedzenieKuchnie świataKuchnia polskaKuchnia meksykańskaKuchnia marokańskaKuchnia turecka
Pokaż wszystkie 
Jak zrobić szarlotkę z kruszonką i bitą śmietaną?
Proste przepisyTo wymyślne i proste w zrobieniu ciasto uprzyjemni nam niejedno spotkanie. Możesz podać je na ciepło z bitą śmietaną. Podaję przepis na ten szybki wypiek.

Jak zrobić domową pastę Tahini
Kuchnia arabskaWszyscy miłośnicy humusu czy kuchni indyjskiej znają pastę Tahini. Czym jest? To pasta przygotowywana z nasion sezamu, która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i jednym ze składników humusu. Niestety dobrej jakości Tahini nie jest łatwo znaleźć. Często kupując tanie produkty spotykamy się z grudkowatą konsystencją lub mnóstwem niezdrowych dodatków, konserwantów i zagęszczaczy. Jak sobie z tym radzić? Przygotować Tahini w domu.

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego
Kuchnia azjatyckaSos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.

Jak zrobić pizzę z patelni?
Kuchnia włoskaCzy jest na świecie lepsze włoskie danie, niż pizza? Nie ma! A jeśli powiem ci, że możesz zrobić swoją ulubioną pizzę na cienkim cieście w zaledwie 10 minut? I to bez użycia piekarnika? Pewnie nie uwierzysz. Ten przepis powinien cię jednak przekonać.

Jak zrobić farsz do taco?
Kuchnia meksykańskaTacos przypadną do gustu nie tylko fanom meksykańskiej kuchni. Aromatyczna i doskonale doprawiona mieszanka mięsa i warzyw, zamknięte w klasycznej tortilli lub – w wersji dietetycznej – zawinięte w liście sałaty to smaczna przekąska na każdą porę dnia. Łatwy i ekspresowy przepis na farsz do taco znajdziecie poniżej.

Jak zrobić kurczaka w miodzie i sezamie?
Dania z drobiuTen kurczak jest wprost przepyszny. Poniższy przepis i ilość zdjęć mogą cię zniechęcić jednak w rzeczywistości, jest to bardzo proste i szybkie danie.

Jak zrobić lahmacun (turecka pizza)?
Kuchnia tureckaLahmacun zwany jest powszechnie turecką pizzą. To aromatyczne danie składające się z chrupiącego cienkiego ciasta z dodatkiem mięsa, warzyw i specjalnej mieszanki przypraw. Smakiem w ogóle nie przypomina dań z „włoskiej pizzerii”. Jest pikantne, chrupkie, nie zawiera sera, a głównym jego składnikiem jest mielone mięso. Tradycyjnie podaje się je z sałatką i dużą ilością płatków pikantnej papryki. Jeśli jednak nie lubisz zbyt ostrych smaków, te ostatnie śmiało możesz pominąć. Jeśli chodzi o sam przepis, może się on nieco różnić w zależności od regionu. Tradycyjną i sprawdzoną recepturę znajdziesz poniżej.

Jak zrobić bakłażana po chińsku?
Dania wegetariańskieTen bakłażan nie wymaga jakiś specyficznych składników. Wszystko to co jest potrzebne znajdziesz w swojej kuchni. Ostry i zarazem słodki sos sprawia, że bakłażan ten jest pyszny.

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?
MakaronySpaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.

Jak ugotować ryż na sypko?
Dania wegetariańskieAby ryż był sypki należy przede wszystkim dobrze wypłukać ziarenka przed gotowaniem ze skrobi, która powoduje ich sklejanie. Chińczycy uważają, że w dobrze przygotowanym ryżu każde ziarenko powinno zostać zachowane w całości. Trudno temu zaprzeczyć, ponieważ kuchnia chińska w głównej mierze bazuje na tym właśnie składniku. Warto zauważyć, ze taki ryż zupełnie inaczej smakuje. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu sypkiego ryżu.