Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

Produkty Zbożowe
Każdy z nas choć raz w życiu skosztował naleśników, które w naszej kuchni mogą być podawane na mnóstwo sposobów. Można serwować je na słodko, w owocami czy dżemami oraz na słono, z mięsem czy wytrawnymi sosami. Amerykanie mają swoją wersję naleśników, które tradycyjnie są podawane na śniadanie. Najczęściej zjadają je z masłem i syropem klonowym. Przygotowanie amerykańskich naleśników nie jest skomplikowane i z łatwością przygotuje je osoba, która nie ma wielkiego doświadczenia kulinarnego.

Jak zrobić kompot z wiśni na zimę?

Owoce
Wielu z nas przygotowuje przetwory na zimę, ponieważ wtedy trudniej nabyć świeże owoce. Porzeczki, agrest, czereśnie truskawki dojrzewają jedynie przez kilka tygodni, dlatego chcąc cieszyć się ich smakiem, można przyrządzić z nich kompoty, które będą smacznym dodatkiem, np. do deserów czy ciast. Przykładem może być kompot wiśniowy, który ma wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera witaminy z grupy B, a także C oraz bioflawonoidy, które poprawiają odporność i mogą zminimalizować ryzyko infekcji. Wiśnie są naturalnym sprzymierzeńcem układu pokarmowego, ponieważ oczyszczają je z zalegających złogów oraz poprawiają ich prawidłowe funkcjonowanie. Przygotowanie kompotu nie sprawia większego kłopotu, wystarczy trzymać się kilku łatwych wskazówek.

Jak zrobić nuggetsy?

Kuchnie świata
Mięso drobiowe często gości na naszych stołach. Nic dziwnego, jest niedrogie i można je przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej ograniczamy się do zapiekania kurzych udek w piekarniku lub panierowania i ich smażenia. Jednak restauracje typu fast-food oferują w swoim menu nuggetsy, które cieszą się sporym powodzeniem Ta przekąska, wymyślona w latach 50. XX wieku, przebojem wkroczyła do większości kuchni na świecie. Przyrządza się je w bardzo łatwy sposób, dlatego mogą stanowić smaczną przekąskę na imprezy czy smaczne danie obiadowe. Wystarczy tylko kilka składników, aby zaspokoić apetyty największych łasuchów. Jak zrobić nuggetsy?
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
pizza z patelni

Jak zrobić pizzę z patelni?

Kuchnia włoska
Czy jest na świecie lepsze włoskie danie, niż pizza? Nie ma! A jeśli powiem ci, że możesz zrobić swoją ulubioną pizzę na cienkim cieście w zaledwie 10 minut? I to bez użycia piekarnika? Pewnie nie uwierzysz. Ten przepis powinien cię jednak przekonać.
Kiszony imbir

Jakie właściwości posiada kiszony imbir?

Kuchnia azjatycka
Imbir w postaci kłącza lub korzenia był wykorzystywany w kuchni azjatyckiej od ponad czterech tysięcy lat. W Chinach od ponad dwóch tysięcy najczęściej wykorzystywany jako napar w problemach niestrawności i rozstroju żołądka. Dzisiaj, imbir stosowany jest także w innych przypadłościach. Jego kiszona postać znana jest smakoszom sushi, gdyż oczyszcza podniebienie i pozwala wydobyć prawdziwy smak sushi.
Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.
Kimchi

9 właściwości zdrowotnych koreańskiej potrawy Kimchi

Kuchnia azjatycka
Kimchi to niskotłuszczowe i bogate w błonnik azjatyckie danie. To czerwona potrawa ze sfermentowanej kapusty (czasami z dodatkiem rzodkiewki) doprawiona mieszanką między innymi soli, octu, czosnku oraz papryczek chili. Składniki te kisi się w szczelnie zamkniętym słoju, a gotowe podaje z ryżem, makaronem lub w zupie. Dlaczego powinieneś rozważyć włączenie tego egzotycznego dania do diety? Oto dziewięć powodów:
farsz do taco

Jak zrobić farsz do taco?

Kuchnia meksykańska
Tacos przypadną do gustu nie tylko fanom meksykańskiej kuchni. Aromatyczna i doskonale doprawiona mieszanka mięsa i warzyw, zamknięte w klasycznej tortilli lub – w wersji dietetycznej – zawinięte w liście sałaty to smaczna przekąska na każdą porę dnia. Łatwy i ekspresowy przepis na farsz do taco znajdziecie poniżej.
Sos arabski

Jak zrobić sos arabski?

Sosy i Dipy
Muhammara to dip z czerwonej papryki, pochodzący z Syrii... zazwyczaj smaruje się nim chleb lub podaje do kebaba i innych grillowanych potraw, ale może być on również wykorzystywany jako dip ... powinno się go przygotowywać z bardzo pikantnych papryczek chilli, ale jeśli nie lubisz zbyt pikantnych dań, możesz wykonać go również ze zwykłej słodkiej papryki i dodać jedynie troszeczkę chilli do smaku. Do zrobienia Muhammary potrzebujesz: