Musztarda. Dlaczego warto ją jeść?

Sosy i Dipy
Musztarda jest produktem, który każdy z nas ma w swojej lodówce. Wzbogaca smak wędlin, jest niezbędna podczas grillowania, a marynata przygotowana bazie musztardy sprawia, że mięso jest kruche i soczyste. Najczęściej mamy ją w kuchni pod ręką, ale rzadko mówi się o jej walorach zdrowotnych: działa korzystnie na układ pokarmowy oraz jest przydatna m.in. w bólach reumatycznych czy migrenowych. Warto po nią sięgać nie tylko od święta, ale na co dzień. Co znajdziemy w musztardzie? Jakie ma właściwości? Sprawdźmy.

Kumin (kmin rzymski). Dlaczego warto go jeść?

Przyprawy
Kumin rzymski jest przyprawą pochodzącą z terenów okalających Morze Śródziemne. Choć znany i ceniony w starożytności, to dopiero w średniowieczu upowszechniono jego właściwości lecznicze. Zawarte w nim witaminy i olejki eteryczne stanowią remedium na wiele dolegliwości. Wspierają pracę żołądka, chronią przed infekcjami oraz pomagają młodym mamom, które rozpoczynają karmienie piersią. Prócz walorów zdrowotnych kumin jest świetnym dodatkiem do potraw. Co jeszcze warto wiedzieć o kuminie?

Jakie przyprawy dodawać do rosołu?

Zupy
Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez aromatycznego i rozgrzewającego rosołu. Zupa zyskała miano dania narodowego i jej obecność na polskich stołach ma wielowiekową tradycję. Powstaje ona w wyniku gotowania różnych gatunków mięs, warzyw oraz przypraw. Każda gospodyni domowa ma swoje sprawdzone i pilnie strzeżone receptury, które nadają rosołowi wyjątkowego smaku. Nie trzeba posiłkować się kostkami rosołowymi, aby uzyskać niepowtarzalny aromat. Jak przygotować idealny rosół?
Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Jak zrobić alternatywę dla sosu sojowego

Kuchnia azjatycka
Sos sojowy coraz częściej gości w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do sałatek, marynat i sosów. Niestety sos sojowy jest również źródłem glutenu, co dla osób z nietolerancją glutenu oznacza, że muszą z niego zrezygnować. Drugim składnikiem, który nie wszyscy chcą oglądać w swojej diecie jest soja, która w większości jest modyfikowana genetycznie, dlatego wielu ludzi wypiera ją z jadłospisu. Jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub nie chcesz aby kontrowersyjna soja znalazła się w twoim posiłku, to mamy dla ciebie alternatywę sosu sojowego, która smakuje niemal identycznie jak oryginalny sos sojowy.
Kimchi

9 właściwości zdrowotnych koreańskiej potrawy Kimchi

Kuchnia azjatycka
Kimchi to niskotłuszczowe i bogate w błonnik azjatyckie danie. To czerwona potrawa ze sfermentowanej kapusty (czasami z dodatkiem rzodkiewki) doprawiona mieszanką między innymi soli, octu, czosnku oraz papryczek chili. Składniki te kisi się w szczelnie zamkniętym słoju, a gotowe podaje z ryżem, makaronem lub w zupie. Dlaczego powinieneś rozważyć włączenie tego egzotycznego dania do diety? Oto dziewięć powodów:
pizza z patelni

Jak zrobić pizzę z patelni?

Kuchnia włoska
Czy jest na świecie lepsze włoskie danie, niż pizza? Nie ma! A jeśli powiem ci, że możesz zrobić swoją ulubioną pizzę na cienkim cieście w zaledwie 10 minut? I to bez użycia piekarnika? Pewnie nie uwierzysz. Ten przepis powinien cię jednak przekonać.
Sos arabski

Jak zrobić sos arabski?

Sosy i Dipy
Muhammara to dip z czerwonej papryki, pochodzący z Syrii... zazwyczaj smaruje się nim chleb lub podaje do kebaba i innych grillowanych potraw, ale może być on również wykorzystywany jako dip ... powinno się go przygotowywać z bardzo pikantnych papryczek chilli, ale jeśli nie lubisz zbyt pikantnych dań, możesz wykonać go również ze zwykłej słodkiej papryki i dodać jedynie troszeczkę chilli do smaku. Do zrobienia Muhammary potrzebujesz:
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
Pierogi z wiśniami

Jak zrobić pierogi z wiśniami?

Dania wegetariańskie
Podobno najsmaczniejsze pierogi to te, które lepiła babcia. Czy tak musi być? Spróbuj zrobić coś równie pysznego całkiem sama. Do przepisu możesz użyć zarówno wiśni świeżych jak i mrożonych oraz tych ze słoika. Z pewnością posmakują całej twojej rodzinie, a w szczególności dzieciom. Doskonale nadają się na upalne dni, ponieważ są lekkie, choć mimo wszystko sycące. Z poniższego przepisu otrzymasz około 50-60 pierogów. Smacznego!
jajka po koreańsku

Jak zrobić jajka po koreańsku?

Potrawy z jajka
Jajka po koreańsku to egzotyczna, ale i bardzo smaczna propozycja przyrządzenia jajek na twardo. Gdy tylko ich skosztujesz, od razu zachwyci cię ich wyrazisty smak. Potrawa nie wymaga zbyt wielu składników, łatwo ją również przygotować. Z poniższego przepisu otrzymasz 2-3 porcje jajek po koreańsku.