Jak jeść marakuję?

Owoce
Marakuja to owocowy hit. W Brazylii używa się jej pestek jako środka nasennego. Mieszkańcy Amazonii jedzą bogaty w witaminy miąższ, by ukoić kaszel, wzmocnić serce i obniżyć ciśnienie. Na Maderze natomiast po posiłkach pije się wspomagający trawienie sok z marakui.

Jakich potraw spróbować podczas pobytu w Grecji?

Podróż i Kultura
Grecja to jeden z najpiękniejszych europejskich krajów, który może pochwalić się nie tylko robiącym wrażenie krajobrazem, ale także wyśmienitą kuchnią. Wybierając się na greckie wakacje, koniecznie musimy spróbować specjałów tamtejszej kuchni. Zapewniamy, że zachwycą podniebienia miłośników wykwintnych, ale jednocześnie zdrowych przekąsek. Oto klasyki greckiej kuchni, obok których nie można przejść obojętnie będąc w tym kraju.

Co warto jeść, gdy wyjeżdżamy na urlop do Hiszpanii?

Kuchnia hiszpańska
Hiszpania to od wielu lat jeden z najchętniej odwiedzanych miejsc na świecie, również przez Polaków. Ten, kto choć raz tam był, przyzna, że można zakochać się w tym kraju od pierwszego wejrzenia. W Hiszpanii urzekają nie tylko ludzie - otwarci oraz pełni dobrej energii i gorącego temperamentu, ale także historia oraz kultura tego kraju. Szczególne wrażenie na turystach zawsze robi hiszpańska kuchnia - różnorodna, barwna i niepowtarzalna. Tym, którzy planują urlop w Hiszpanii, podpowiadamy, jakich specjałów hiszpańskich należy koniecznie spróbować. Uprzedzamy, że w każdym z nich można się zakochać od pierwszego kęsa!
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy

Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.

Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
pita

Jak zrobić pitę w domu?

Kuchnia arabska

Ciasto pita to niezastąpiony dodatek do kebabu, czy shoarmy. Nie kupisz go w sklepie, a bez niego nawet najlepsze orientalne danie nie będzie smakować tak jak powinno. Najprościej jest zrobić pitę w domu. Nie jest to wcale skomplikowane. Przekonasz się o tym poniżej.

Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.
Jajka po szkocku

Jak zrobić jajka po szkocku?

Kuchnie świata
Przepis na szkockie jajka jest bardzo stary i pochodzi on oczywiście ze Szkocji. Dawniej nadzienie w okół jajka robiło się z szynki, anchovies oraz bułki tartej. Jajka te w Szkocji są tradycyjnym daniem śniadaniowym i ulubionym produktem piknikowym. Można je dostać zapakowane w foliowe woreczki niemal na każdej stacji benzynowej w Anglii. Jeśli jednak nie będziesz w najbliższym czasie jechać angielską drogą M1 możesz zrobić sobie ten przysmak sam. Szybko, łatwo i bezboleśnie. Poniżej przedstawiam przepis na jajka po Szkocku.
Kapusta z jabłkami

Jak zrobić kapustę z jabłkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Kapusta z jabłkami jest staropolską potrawą, która stanowi niebanalny dodatek do obiadu. Powszechnie uważa się jednak, że najlepiej smakuje z smażonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje po prostu obłędnie. Bez wątpienia zachwyci zarówno miłośników prostych potraw, jak również tych o bardziej wysublimowanych podniebieniach. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu.