Jakich potraw spróbować podczas pobytu w Grecji?

Podróż i Kultura
Grecja to jeden z najpiękniejszych europejskich krajów, który może pochwalić się nie tylko robiącym wrażenie krajobrazem, ale także wyśmienitą kuchnią. Wybierając się na greckie wakacje, koniecznie musimy spróbować specjałów tamtejszej kuchni. Zapewniamy, że zachwycą podniebienia miłośników wykwintnych, ale jednocześnie zdrowych przekąsek. Oto klasyki greckiej kuchni, obok których nie można przejść obojętnie będąc w tym kraju.

Co warto jeść, gdy wyjeżdżamy na urlop do Hiszpanii?

Kuchnia hiszpańska
Hiszpania to od wielu lat jeden z najchętniej odwiedzanych miejsc na świecie, również przez Polaków. Ten, kto choć raz tam był, przyzna, że można zakochać się w tym kraju od pierwszego wejrzenia. W Hiszpanii urzekają nie tylko ludzie - otwarci oraz pełni dobrej energii i gorącego temperamentu, ale także historia oraz kultura tego kraju. Szczególne wrażenie na turystach zawsze robi hiszpańska kuchnia - różnorodna, barwna i niepowtarzalna. Tym, którzy planują urlop w Hiszpanii, podpowiadamy, jakich specjałów hiszpańskich należy koniecznie spróbować. Uprzedzamy, że w każdym z nich można się zakochać od pierwszego kęsa!

Sekret udanych ogórków kiszonych i małosolnych

Kuchnia polska
Już niedługo zacznie się sezon na zaprawianie kiszonek. Ogórki możemy śmiało kisić już na początku lata. Są pyszne i bardzo zdrowe, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka składników i trochę czasu. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne ogórki kiszone lub małosolne.
sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Sosy i Dipy

Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.

Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.
pita

Jak zrobić pitę w domu?

Kuchnia arabska

Ciasto pita to niezastąpiony dodatek do kebabu, czy shoarmy. Nie kupisz go w sklepie, a bez niego nawet najlepsze orientalne danie nie będzie smakować tak jak powinno. Najprościej jest zrobić pitę w domu. Nie jest to wcale skomplikowane. Przekonasz się o tym poniżej.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2462760&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.
Pierogi z wiśniami

Jak zrobić pierogi z wiśniami?

Dania wegetariańskie
Podobno najsmaczniejsze pierogi to te, które lepiła babcia. Czy tak musi być? Spróbuj zrobić coś równie pysznego całkiem sama. Do przepisu możesz użyć zarówno wiśni świeżych jak i mrożonych oraz tych ze słoika. Z pewnością posmakują całej twojej rodzinie, a w szczególności dzieciom. Doskonale nadają się na upalne dni, ponieważ są lekkie, choć mimo wszystko sycące. Z poniższego przepisu otrzymasz około 50-60 pierogów. Smacznego!
Kimchi

9 właściwości zdrowotnych koreańskiej potrawy Kimchi

Kuchnia azjatycka
Kimchi to niskotłuszczowe i bogate w błonnik azjatyckie danie. To czerwona potrawa ze sfermentowanej kapusty (czasami z dodatkiem rzodkiewki) doprawiona mieszanką między innymi soli, octu, czosnku oraz papryczek chili. Składniki te kisi się w szczelnie zamkniętym słoju, a gotowe podaje z ryżem, makaronem lub w zupie. Dlaczego powinieneś rozważyć włączenie tego egzotycznego dania do diety? Oto dziewięć powodów:
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.