Sos sojowy: Co zawiera i czy warto go stosować?

Przyprawy
Sos sojowy nierozerwalnie kojarzy się z kuchnią azjatycką, w której stanowi bazę dla wielu potraw. Jego ciemny kolor oraz charakterystyczny zapach i smak zyskały uznanie na całym świecie. Dobrej jakości przyprawa nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Tradycyjny sos, zanim trafi na stoły, powinien dojrzewać nawet pół roku. Czy warto sięgnąć po ten orientalny dodatek do dań? Jaką ma zawartość? Czy może być zamiennikiem soli w kuchni? Przekonajmy się.

Dlaczego warto pić kwas chlebowy?

Drinki i Napoje Bezalkoholowe
Kwas chlebowy to tradycyjny napój ludowy. Przed wiekami trafił z wiejskich chat na szlacheckie dwory – świetnie gasił pragnienie i rozweselał ludzi. Dziś wraca do łask jako specyfik regulujący trawienie, ułatwiający odchudzanie i wzmacniający odporność. Pomoże również osobom zmagającym się z cukrzycą, zapaleniem stawów czy grzybicą. Jest naturalnym probiotykiem i bogatym źródłem witamin z grupy B. Sprawdź, w jaki sposób przygotować go samodzielnie w domu, by wesprzeć organizm w walce z infekcjami i niestrawnością.

Dziki ryż: Właściwości i zastosowania

Dla diabetyków
Gdy znudzą nam się tradycyjne ziemniaki, w popłochu szukamy jakiegoś ich zamiennika. Często sięgamy po ryż - z racji jego powszechności i szybkości w przygotowaniu. Istnieją różne jego odmiany: biały, brązowy, jaśminowy, basmati. Mogłoby się wydawać, że o nim wiemy już wszystko, tymczasem mamy jeszcze do wyboru dziki ryż. Ma szeroki wachlarz właściwości zdrowotnych, zatem warto mu się przyjrzeć z bliska. Co zawiera dziki ryż? Z czym się dobrze komponuje? Na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy jego zakupie? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Spaghetti z mięsem mielonym

Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym?

Makarony
Spaghetti z mięsem mielonym jest bardzo dobrym pomysłem na szybki i pożywny obiad. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.
Kimchi

9 właściwości zdrowotnych koreańskiej potrawy Kimchi

Kuchnia azjatycka
Kimchi to niskotłuszczowe i bogate w błonnik azjatyckie danie. To czerwona potrawa ze sfermentowanej kapusty (czasami z dodatkiem rzodkiewki) doprawiona mieszanką między innymi soli, octu, czosnku oraz papryczek chili. Składniki te kisi się w szczelnie zamkniętym słoju, a gotowe podaje z ryżem, makaronem lub w zupie. Dlaczego powinieneś rozważyć włączenie tego egzotycznego dania do diety? Oto dziewięć powodów:
Gołąbki z ryżem i mięsem

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem?

Dania z wieprzowiny
Dla wielu z nas nie ma lepszego dania od babcinych gołąbków. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, możecie być pewni, że zaskoczą niejedną osobę. Kluczem do sukcesu jest doskonała kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso. Już sam zapach gołąbków zaprosi domowników do stołu. Poniżej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem polane pysznym sosem śmietankowym z cebulką, które rozpływają się w ustach.

Jak zrobić kurczaka z sezamem?

Dania z drobiu
Kurczak z sezamem na słodko jest bardzo prosty do przygotowania - nawet się nie spodziewasz jak bardzo! Danie to najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, zieloną cebulką oraz surówką z kapusty. Do tego przepisu możesz użyć mięsa z udek, skrzydełek lub piersi z kurczaka. Wybór zależy od ciebie. Poniższy przepis jest na 4 porcje.
Pierogi z wiśniami

Jak zrobić pierogi z wiśniami?

Dania wegetariańskie
Podobno najsmaczniejsze pierogi to te, które lepiła babcia. Czy tak musi być? Spróbuj zrobić coś równie pysznego całkiem sama. Do przepisu możesz użyć zarówno wiśni świeżych jak i mrożonych oraz tych ze słoika. Z pewnością posmakują całej twojej rodzinie, a w szczególności dzieciom. Doskonale nadają się na upalne dni, ponieważ są lekkie, choć mimo wszystko sycące. Z poniższego przepisu otrzymasz około 50-60 pierogów. Smacznego!
Kurczak w miodzie i sezamie

Jak zrobić kurczaka w miodzie i sezamie?

Dania z drobiu
Ten kurczak jest wprost przepyszny. Poniższy przepis i ilość zdjęć mogą cię zniechęcić jednak w rzeczywistości, jest to bardzo proste i szybkie danie.