Sól: Biała śmierć czy niezbędny element diety?

Odżywianie
Nie raz nie dwa słyszymy, że sól to biała śmierć. Tymczasem odpowiednia jej dawka (czyli ok. jedna łyżeczka soli dziennie) jest wręcz niezbędna dla zdrowia. Badania pokazują, że wspomaga pracę serca, stymuluje pracę mięśni, działa antyseptycznie, wspiera nasz układ immunologiczny, niweluje bóle gardła i uporczywe migreny, a nawet jest w stanie poprawić samopoczucie, ukoić skołatane nerwy i poprawić męską sprawność. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o soli? Jaki gatunek wybierać? Co uznać w kontekście soli za mit, a co za prawdę? Sprawdźmy!

Dlaczego warto jeść bakalie nie tylko w święta?

Owoce
Bakalie to jeden z produktów, które chętnie wykorzystujemy w świątecznych kulinarnych przygotowaniach. Dodajemy je nie tylko do ciast, ale także do potraw wigilijnych, na przykład do kutii. Bakalie są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, dlatego polecamy jeść je przez cały rok.

Sposoby na zamrażanie mięsa

Mięsa i Podroby
W przedświąteczny i świąteczny czas, gdy nasza lodówka zaczyna uginać się pod ciężarem jedzenia, warto dokonać selekcji sposobów przechowywania potraw mięsnych i uwzględnić w praktyce te najlepsze i najbardziej efektywne. Jak długo można mrozić pasztet? Jak bezpiecznie przechowywać w zamrażarce wędlinę? Czy koniecznie musimy rozmrażać gulasz? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziecie poniżej.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Skutki oczyszczania organizmu

8 skutków ubocznych oczyszczania organizmu

Diety

Podczas początkowego okresu oczyszczania organizmu z toksyn, możesz odczuwać pewne skutki uboczne. Na szczęście nie trwają one długo i oznaczają, że proces detoksykacji przebiega prawidłowo. Skutki uboczne zależą także od rodzaju diety oczyszczającej, którą stosujesz. Na przykład w przypadku diety polegającej na spożywaniu tylko organicznych produktów, objawy spowodowane są usuwaniem toksyn pozostałych po przetworzonym jedzeniu. Istnieje również dieta, podczas której żywimy się tylko wodą i wyciskanymi sokami. W tym przypadku skutki uboczne będą bardziej odczuwalne, ponieważ nasz organizm przyzwyczajony jest do stałych pokarmów. Oto 8 skutków ubocznych detoksykacji.

smazone tofu

Jak przyrządzić smażone tofu?

Przepisy wegetariańskie
Tofu jest substytutem białka dla wegetarian, który może mieć zarówno gęstą, jak i kremową konsystencję. Wykazuje dużo właściwości zdrowotnych i istnieje niezliczona ilość sposobów jego przyrządzania.
mięśnie

Co jeść na przyrost masy mięśniowej?

Diety
Twoja zdolność do przyrostu mięśni ma tak samo dużo wspólnego z tym co jesz, jak z tym, ile i jak ćwiczysz. W czasie diety i podczas ćwiczeń należy zwracać uwagę na wszystko, aby osiągnąć dany cel. Obok odpowiednich ćwiczeń, bardzo ważna jest dieta. Spożywanie odpowiednich produktów pomoże tkance mięśniowej w prawidłowej rozbudowie. Co zatem jeść, aby nasz trud na siłowni szedł w mięśnie, a nie tylko w pot?
Właściowości nasion dyni

12 niesamowitych właściwości zdrowotnych pestek dyni

Diety
Bycie na diecie jest trudne i wymaga bardzo dużej samokontroli. A co jeśli okazałoby się, że istnieje pyszna przekąska, która na dodatek jest zdrowa? Otóż okazuje się, że przekąską tą mogą być nasiona dyni. Dynia należy do rodziny dyniowatych, a każdy owoc zawiera około 500 nasion. Są one płaskie i posiadają owalny kształt ze stożkowym czubkiem. W Austrii i na Węgrzech z nasion tych powstaje olej. Nasiona dyni mają kremowy smak i używane są do przygotowywania pysznych potraw lub jako przekąska.
Siemię lniane z kefirem na oczyszczanie jelit

Prosty sposób na oczyszczenie jelit - siemię lniane i kefir

Inne zdrowe przepisy
Prawidłowe oczyszczanie jelit jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Kiedy proces ten jest zakłócony i jelita nie pracują prawidłowo, zaczynają zalegać w nich resztki pokarmowe. Mogą one doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelit, narażają organizm na kontakt z toksycznymi substancjami znajdującymi się w żywności, przyczyniają się do powstawania kamieni kałowych. Objawem nieprawidłowego funkcjonowania jelit mogą być pojawiające się wypryski na twarzy, opryszczka, zaparcia, częste przeziębienia, bóle głowy. Jeśli od razu po rozpoznaniu pierwszych symptomów nie zostaną podjęte odpowiednie działania, zanieczyszczone jelita mogą być przyczyną powstania dużo poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie pęcherza, zapalenie nerek, nadwaga.
Żelatyna

Właściwości zdrowotne żelatyny

Diety

Żelatyna jest mieszanką białek i peptydów uzyskiwana poprzez częściową hydrolizę kolagenu, który znajduje się w skórze, kościach i chrząstkach zwierząt oraz ludzi. Kolagen stanowi prawie 1/3 wszystkich białek w organizmie człowieka. Jest to białko włókniste, które wzmacnia tkankę łączną powodując jej elastyczność. Im jesteśmy starsi, tym nasz organizm wytwarza mniej kolagenu a poszczególne włókna kolagenowe łączą się w wiązki przypominające liny. Stawy stają się bardziej zesztywniałe, ścięgna i wiązadła mniej elastyczne a na skórze pojawiają się zmarszczki. Żelatyna ma szereg różnych właściwości zdrowotnych a oto one: