Jak zrobić truskawkowe cudaczki?

Przepisy wegetariańskie
Cudaczki to ciekawy i pyszny deser z truskawkami. Podczas smażenia ciasto bardzo rośnie i przybiera wiele różnych kształtów, dzięki czemu cudaczki wyglądają bardzo interesująco i skuszą nawet największego niejadka! Poniżej znajdziesz instrukcję, jak zrobić pyszne truskawkowe cudaczki.

Dziesięć zalet prozdrowotnych soczewicy

Diety
Soczewica należy do roślin strączkowych, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Jest tania, sycąca i łatwa do przyrządzenia. Ponadto zawiera duże ilości aminokwasów i składników odżywczych. Jest popularnym składnikiem w kuchni francuskiej i hinduskiej. Dowiedz się, jakie właściwości ma soczewica. Wspiera trawienie Błonnik pokarmowy to składnik pochodzenia roślinnego, który wspiera proces trawienia, choć sam nie ulega trawieniu. Lekarze zalecają, aby nasza dieta w 40 procentach zawierała produkty z błonnikiem pokarmowym. Dzięki temu unikniemy zaparć. Błonnik powoduje też oczyszczanie naszego układu pokarmowego z toksyn oraz wspiera fermentację "dobrych" bakterii. Soczewica zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, stanowiąc doskonały dodatek do naszego codziennego menu.

Dlaczego warto jeść mirunę?

Inne zdrowe przepisy
Miruna jest jedną z popularnych i powszechnie spożywanych ryb, która jednocześnie posiada wiele wartości odżywczych i nie razi nas zbyt wysoką ceną. Inwestycja w ten produkt jest zatem naprawdę opłacalna, której z pewnością nie będziemy żałować! Poniżej przedstawiamy powody, dla których warto uwzględnić w swojej codziennej diecie mirunę.

Zalety picia słonej wody

Diety
Słona woda w morzach i oceanach została naturalnie "przyprawiona" przez naturę. Od dziecka każdy nam powtarzał, że picie jej nie wpływa na nas korzystnie. Naukowcy mają jednak odmienne zdanie na ten temat. Picie szklanki słonej wody dziennie może dać wspaniałe efekty i dobroczynnie wpływać na twój organizm. Poniżej znajdziecie kilka zalet picia słonej wody. Utrata na wadze Sól sprawia, że czujesz się mniej głodny, przez co tracisz na wadze. Im mniej soli spożywasz, tym dokucza ci większy apetyt. Wypicie szklanki słonej wody chroni przed podjadaniem. Kiedy czujemy niepohamowany apetyt, szklanka wody z solą sprawi, że nie będzie on aż tak mocny. Nie będziesz dzięki temu spożywać czekolady i śmieciowego jedzenia. Woda pomoże również wchłaniać substancje odżywcze, które przyjmujesz. Pamiętaj, że optymalne odżywianie jest kluczem do dobrego zdrowia.
Skutki oczyszczania organizmu

8 skutków ubocznych oczyszczania organizmu

Diety
Podczas początkowego okresu oczyszczania organizmu z toksyn, możesz odczuwać pewne skutki uboczne. Na szczęście nie trwają one długo i oznaczają, że proces detoksykacji przebiega prawidłowo. Skutki uboczne zależą także od rodzaju diety oczyszczającej, którą stosujesz. Na przykład w przypadku diety polegającej na spożywaniu tylko organicznych produktów, objawy spowodowane są usuwaniem toksyn pozostałych po przetworzonym jedzeniu. Istnieje również dieta, podczas której żywimy się tylko wodą i wyciskanymi sokami. W tym przypadku skutki uboczne będą bardziej odczuwalne, ponieważ nasz organizm przyzwyczajony jest do stałych pokarmów. Oto 8 skutków ubocznych detoksykacji.
Siemię lniane z kefirem na oczyszczanie jelit

Prosty sposób na oczyszczenie jelit - siemię lniane i kefir

Inne zdrowe przepisy
Prawidłowe oczyszczanie jelit jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Kiedy proces ten jest zakłócony i jelita nie pracują prawidłowo, zaczynają zalegać w nich resztki pokarmowe. Mogą one doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej jelit, narażają organizm na kontakt z toksycznymi substancjami znajdującymi się w żywności, przyczyniają się do powstawania kamieni kałowych. Objawem nieprawidłowego funkcjonowania jelit mogą być pojawiające się wypryski na twarzy, opryszczka, zaparcia, częste przeziębienia, bóle głowy. Jeśli od razu po rozpoznaniu pierwszych symptomów nie zostaną podjęte odpowiednie działania, zanieczyszczone jelita mogą być przyczyną powstania dużo poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie pęcherza, zapalenie nerek, nadwaga.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
Właściowości nasion dyni

12 niesamowitych właściwości zdrowotnych pestek dyni

Diety
Bycie na diecie jest trudne i wymaga bardzo dużej samokontroli. A co jeśli okazałoby się, że istnieje pyszna przekąska, która na dodatek jest zdrowa? Otóż okazuje się, że przekąską tą mogą być nasiona dyni. Dynia należy do rodziny dyniowatych, a każdy owoc zawiera około 500 nasion. Są one płaskie i posiadają owalny kształt ze stożkowym czubkiem. W Austrii i na Węgrzech z nasion tych powstaje olej. Nasiona dyni mają kremowy smak i używane są do przygotowywania pysznych potraw lub jako przekąska.
Żelatyna

Właściwości zdrowotne żelatyny

Diety
Żelatyna jest mieszanką białek i peptydów uzyskiwana poprzez częściową hydrolizę kolagenu, który znajduje się w skórze, kościach i chrząstkach zwierząt oraz ludzi. Kolagen stanowi prawie 1/3 wszystkich białek w organizmie człowieka. Jest to białko włókniste, które wzmacnia tkankę łączną powodując jej elastyczność. Im jesteśmy starsi, tym nasz organizm wytwarza mniej kolagenu a poszczególne włókna kolagenowe łączą się w wiązki przypominające liny. Stawy stają się bardziej zesztywniałe, ścięgna i wiązadła mniej elastyczne a na skórze pojawiają się zmarszczki. Żelatyna ma szereg różnych właściwości zdrowotnych a oto one:
mięśnie

Co jeść na przyrost masy mięśniowej?

Diety
Twoja zdolność do przyrostu mięśni ma tak samo dużo wspólnego z tym co jesz, jak z tym, ile i jak ćwiczysz. W czasie diety i podczas ćwiczeń należy zwracać uwagę na wszystko, aby osiągnąć dany cel. Obok odpowiednich ćwiczeń, bardzo ważna jest dieta. Spożywanie odpowiednich produktów pomoże tkance mięśniowej w prawidłowej rozbudowie. Co zatem jeść, aby nasz trud na siłowni szedł w mięśnie, a nie tylko w pot?