Maliny: Najlepsze na serce i odchudzanie

Owoce
Kuszące wyglądem apetyczne maliny amatorów mają bez liku, a pod względem zastosowań śmiało mogą stanąć w szranki z truskawkami. Fantastycznie sprawdzają się w roli przekąski, dodatku do deserów i ciast czy bazy do przetworów i soków. Jednocześnie skrywają w sobie całą gamę niezbędnych składników odżywczych i tym samym wzmacniają cały organizm. Jedząc maliny zapewniamy ochronę sercu i naczyniom krwionośnym, dbamy o zdrowie kości czy ścięgien i stymulujemy układ immunologiczny. Dzięki nim możemy też poprawić kondycję skóry i wspomóc walkę z nadprogramowymi kilogramami. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o malinach? Podpowiadamy.

Papaja: Oczyszcza, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami

Owoce
Papaja - zwana również melonowcem zwyczajnym lub owocem aniołów - wyróżnia się nietuzinkowym wyglądem, bardzo oryginalnym smakiem i fantastycznymi właściwościami. Świetnie wpływa na układ pokarmowy, reguluje trawienie i oczyszcza organizm. Poza tym przyspiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie, stymuluje pracę układu sercowo-naczyniowego, redukuje stres, poprawia wzrok i - co potwierdziły badania - przeciwdziała rozwojowi nowotworów, wylewom i zawałom. Równie dobroczynnie wpływa na skórę. Zatrzymuje degenerację komórek i spowalnia proces starzenia, poprawia koloryt cery i nawilża naskórek. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o papai? Jak ją wykorzystać w lecznictwie, diecie i codziennej pielęgnacji? Podpowiadamy.

Jagody cloudberry i ich fantastyczne właściwości

Owoce
Nietuzinkowe właściwości jagód cloudberry - zwanych również malinami nordyckimi - sprawiają, że ich popularność stale rośnie. Fenomenalnie wpływają na urodę - zwłaszcza skórę czy włosy - i szybko stały się cenionym składnikiem szamponów, balsamów i kremów. Ponadto fantastycznie działają na cały organizm i znalazły szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Jagody cloudberry mogą śmiało posłużyć jako środek przeciwgorączkowy, przeciwzapalny czy przeciwwirusowy; przynoszą też ulgę w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu i łagodzą problemy trawienne. Podpowiadamy, jak je wykorzystać w terapii rozmaitych dolegliwości i schorzeń oraz zastosować w pielęgnacji skóry i włosów.
kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:
smazone tofu

Jak przyrządzić smażone tofu?

Przepisy wegetariańskie
Tofu jest substytutem białka dla wegetarian, który może mieć zarówno gęstą, jak i kremową konsystencję. Wykazuje dużo właściwości zdrowotnych i istnieje niezliczona ilość sposobów jego przyrządzania.
Skutki oczyszczania organizmu

8 skutków ubocznych oczyszczania organizmu

Diety

Podczas początkowego okresu oczyszczania organizmu z toksyn, możesz odczuwać pewne skutki uboczne. Na szczęście nie trwają one długo i oznaczają, że proces detoksykacji przebiega prawidłowo. Skutki uboczne zależą także od rodzaju diety oczyszczającej, którą stosujesz. Na przykład w przypadku diety polegającej na spożywaniu tylko organicznych produktów, objawy spowodowane są usuwaniem toksyn pozostałych po przetworzonym jedzeniu. Istnieje również dieta, podczas której żywimy się tylko wodą i wyciskanymi sokami. W tym przypadku skutki uboczne będą bardziej odczuwalne, ponieważ nasz organizm przyzwyczajony jest do stałych pokarmów. Oto 8 skutków ubocznych detoksykacji.

mięśnie

Co jeść na przyrost masy mięśniowej?

Diety
Twoja zdolność do przyrostu mięśni ma tak samo dużo wspólnego z tym co jesz, jak z tym, ile i jak ćwiczysz. W czasie diety i podczas ćwiczeń należy zwracać uwagę na wszystko, aby osiągnąć dany cel. Obok odpowiednich ćwiczeń, bardzo ważna jest dieta. Spożywanie odpowiednich produktów pomoże tkance mięśniowej w prawidłowej rozbudowie. Co zatem jeść, aby nasz trud na siłowni szedł w mięśnie, a nie tylko w pot?
mniszek

Jak zrobić olejek z mniszka lekarskiego?

Inne zdrowe przepisy
Jedni uważają go za chwast, inni nie przywiązują do niego zbyt dużej wagi. Istnieje jednak grupa wtajemniczonych, którzy wiedzą, że mniszek lekarski to roślina o niezwykle cennych właściwościach leczniczych. Dlatego zawsze, gdy tylko mniszek zakwitnie, zbierają jego kwiaty w celu przygotowania cennych domowych mikstur. Jedną z nich jest olejek z mniszka. Jak go zrobić dowiesz się z dalszej lektury.
Owsianka

5 korzyści regularnego jedzenia owsianki

Diety
W owsiance można zakochać się od pierwszego posiłku. Jest to ciepła, wypełniona pożywnym ziarnem potrawa, którą w dodatku bardzo łatwo przygotować. Być może zastanawialiście się kiedyś, jaka jest różnica między płatkami owsianymi a owsem ciętym? Płatki przed zapakowaniem są gotowane na parze i odpowiednio spłaszczane. Natomiast owies cięty to po prostu zwykły owiec, pocięty na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Otrzymany produkt, niezależnie od sposobu przygotowania, pozostaje pełnoziarnisty. Dzięki temu możesz spokojnie wybrać wersję, którą najbardziej ci smakuje - obie są równie zdrowe. Codzienne jedzenie owsianki pociąga za sobą pewne konsekwencje dla twojego życia. Poznaj najważniejsze z nich:
Szparagi

Jakie są lecznicze właściwości szparagów?

Diety
Smakosze szparagów wiedzą na czym polega ich wyrafinowany, gorzki smak. Przede wszystkim szparagi są źródłem wielu witamin. Ich wartość odżywczą docenili już starożytni Rzymianie. Jadalny szparag lekarski swoją nazwę zawdzięcza naturalnym właściwościom zdrowotnym. Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni w roku. Zaczyna się w połowie kwietnia, a kończy najpóźniej pod koniec czerwca.