Czosnek askaloński: Przeciwdziała nowotworom i cukrzycy

Medycyna Naturalna
Czosnek askaloński - najczęściej nazywany cebuloczosnkiem lub szalotką - nie jest z pewnością aż tak popularny jak tradycyjna odmiana tej rośliny, ale za sprawą wyjątkowo subtelnego smaku i wszechstronnych właściwości zdrowotnych jego sława sukcesywnie rośnie. Od dawna wiadomo, że można go z powodzeniem wykorzystywać jako naturalny antybiotyk i dzięki niemu łagodzić rozmaite skutki przeziębienia, infekcji oraz grypy albo stosować jako skuteczny środek wspomagający leczenie cukrzycy. Obecnie coraz więcej mówi się o szalotce w kontekście jej zdolności do niszczenia komórek rakowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że może przeciwdziałać nowotworom jelita, żołądka, płuc czy piersi. Ponadto czosnek askaloński doskonale oczyści organizm z toksyn i pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Poznaj inne, mniej lub bardziej znane, właściwości tej aromatycznej rośliny.

Czerwona kapusta: Wspiera odchudzanie i przeciwdziała nowotworom

Warzywa
Czerwona kapusta nie tylko ubarwia i uszlachetnia smak naszych potraw, ale jednocześnie posiada cały szereg imponujących, zdrowotnych właściwości. Dobrodziejstwa warzywa doceniły już nasze prababcie, które chętnie sięgały po sporządzony z niego sok, dzięki czemu skutecznie pozbywały się dolegliwości związanych z wrzodami i stanami zapalnymi. Obecnie czerwona kapusta doceniana jest przede wszystkim za niewątpliwą rolę, jaką odgrywa w profilaktyce choroby nowotworowej oraz choroby Alzheimera. Co więcej, włączając ją do diety, możemy skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Czerwona kapusta, czyli bogactwo witamin i minerałów Jedną z głównych przyczyn popularności czerwonej kapusty jest bogactwo przeciwutleniaczy, substancji odżywczych, witamin oraz minerałów, jakich dostarcza. Stanowi między innymi bogate źródło błonnika, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, wapnia, manganu, magnezu, żelaza, potasu, a także witamin C, A, E,K oraz B.

Korzeń taro: Wzmacnia odporność i przeciwdziała nowotworom

Warzywa
Korzeń taro - znany również pod nazwą kolokazja jadalna lub kleśnica jadalna - nie tylko stanowi bogate źródło błonnika oraz cennych witamin i minerałów, ale jednocześnie dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy i trawienny oraz odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Taro to gatunek rośliny z rodziny obrazkowatych. Nie ma łodygi, a długie liście kształtem przypominające serce wyrastają bezpośrednio z bulwy i osiągają nawet dwa metry. Za miejsce pochodzenia taro uważa się Azję. Uprawiany jest w wielu miejscach na świecie i stanowi ważną część diety mieszkańców krajów Azji, Afryki i Ameryki Północnej. Coraz większą popularność zyskuje też w krajach Europy. Niedawno to egzotyczne warzywo zagościło również w Polsce. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem taro jest oczywiście kolokazja jadalna. Poza zastosowaniem kulinarnym coraz częściej zwraca się uwagę na zdrowotne właściwości tej rośliny.

6 subtelnych objawów raka piersi, których nie wolno ci ignorować

Rak Piersi
Każdego roku u tysięcy kobiet diagnozuje się raka piersi. W przypadku kobiet wyższą śmiertelność ma jedynie rak płuc. Nowotwór piersi może być śmiertelny, ale jest kilka sygnałów ostrzegawczych, które można zaobserwować odpowiednio wcześniej. Znajomość czynników ryzyka i objawów raka piersi może znacznie zwiększyć twoje szanse na wczesne wykrycie choroby. Najczęściej kobiety dowiadują się o raku odkrywając guza w piersi, ale istnieje kilka innych (opisanych poniżej) objawów, na które należy się wyczulić. Jeśli stwierdzisz u siebie któryś z nich, natychmiast skonsultuj się z lekarzem.
fast food

16 rakotwórczych produktów spożywczych - czego bezwzględnie unikać?

Leczenie Raka
Gdy byliśmy dziećmi, nasi rodzice w ogóle nie zastanawiali się nad tym, że jakieś jedzenie może przyczyniać się do powstawania nowotworów. Badania na ten temat dopiero wówczas raczkowały, a i samo jedzenie było zdrowsze i znacznie mniej przetworzone, niż teraz. Ludzie byli zdrowsi, ponieważ spożywali to, co było dla nich wówczas dostępne – najczęściej owoce i warzywa wyhodowane na swoim kawałku pola. Jednak czasy zmieniły się. Półki sklepowe uginają się od półproduktów, które - mimo napisów „dietetyczny”, „niskokaloryczny”, „0%” - nie mają nic wspólnego ze zdrowym sposobem odżywania. Poniżej znajdziesz listę 16 najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych, które prawdopodobnie są częstym elementem twojej codziennej diety. Badania dowodzą, że w niezwykle znaczący sposób zwiększają one ryzyko zachorowania na raka.
czerniak

Jak rozpoznać raka skóry?

Skóra
Jak każdy rak, tak i rak skóry (włączając w to czerniaka, raka podstawnokomórkowego i raka płaskonabłonkowego) zaczyna się od niepokojących objawów, tzw. stanów przedrakowych skóry. Stany przedrakowe to zmiany na skórze, które nie są rakiem, ale z biegiem czasu mogą się w niego przekształcić. Szacuje się, że 40-50% ludzi o jasnej karnacji,przed ukończeniem 65 rokiem życia zachoruje na jedną z form raka skóry. Z tego powodu tak istotna jest profilaktyka i wczesne rozpoznanie objawów choroby. Poniżej dowiesz się jak rozpoznać stany przedrakowe skóry. Pamiętaj, że wcześnie wykryty nowotwór skóry może być całkowicie uleczalny.
mammografia

Zielona karta onkologiczna - do czego uprawnia?

Leczenie Raka
Od 1 stycznia 2015 roku wszedł w życie tzw. pakiet onkologiczny. Dzięki niemu pacjent będzie miał szybszy dostęp do terapii antyrakowej. Zmiany mają zapewniać chorym kompleksową opiekę medyczną od badań diagnostycznych do zakończenia leczenia. Pakiet ten obejmuje jednak tylko pacjentów ze zdiagnozowanymi nowotworami złośliwymi. Łagodne zmiany nowotworowe nie będą leczone w tym trybie. Do czego uprawnia zielona karta onkologiczna? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.
Czosnek

Jak zrobić tybetański eliksir młodości?

Nadciśnienie Tętnicze
Receptura tej nalewki pochodzi z Tybetu z IV wieku przed naszą erą. Mówi się, że już po jednej kuracji wiek organizmu cofa się o 16 lat. Jest to prościej mówiąc nalewka czosnkowa o niezwykłych właściwościach. Nalewka ta uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca i mózgu, tworzeniu się nowotworów, paraliżowi i miażdżycy. Poprawia wzrok, odmładza organizm, oczyszcza go z tłuszczu, wypłukuje zalegający wapń i szybko poprawia przemianę materii. Nalewka ma poza tym działanie moczopędne, wykrztuśne, wzmacniające, rozgrzewające, uśmierzające ból. Odkaża również przewód pokarmowy i zapobiega wrzodom oraz wzmacnia odporność organizmu na choroby.
znamię

Jak rozpoznać, czy znamię jest niebezpieczne?

Skóra
Każdy z nas ma jakieś znamię, pieprzyk czy ślad na skórze. U niektórych jest to przyczyną kompleksów, inni uważają je za oznakę piękna. Jednak czasami pozornie niegroźne znamię może okazać się jedną z form raka skóry. Podstawowym środkiem zapobiegawczym powinny być coroczne wizyty u dermatologa. Jednak podejrzane znamiona możemy wstępnie zidentyfikować sami. Pomogą w tym informacje zawarte poniżej. Pamiętaj, by w razie jakichkolwiek podejrzeń natychmiast udać się do lekarza, w celu potwierdzenia lub wykluczenia diagnozy.
gotowanie wody

Dlaczego nie powinno się gotować wody dwa razy?

Inne Choroby
Po zagotowaniu się wody, z jakiegoś powodu zapominasz zalać nią kawę czy herbatę. Więc gotujesz wodę raz jeszcze, a to błąd. Dlaczego nie powinno się gotować wodę dwa razy? Teraz możesz się dowiedzieć!