Korzeń taro: Wzmacnia odporność i przeciwdziała nowotworom

Warzywa
Korzeń taro - znany również pod nazwą kolokazja jadalna lub kleśnica jadalna - nie tylko stanowi bogate źródło błonnika oraz cennych witamin i minerałów, ale jednocześnie dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy i trawienny oraz odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Taro to gatunek rośliny z rodziny obrazkowatych. Nie ma łodygi, a długie liście kształtem przypominające serce wyrastają bezpośrednio z bulwy i osiągają nawet dwa metry. Za miejsce pochodzenia taro uważa się Azję. Uprawiany jest w wielu miejscach na świecie i stanowi ważną część diety mieszkańców krajów Azji, Afryki i Ameryki Północnej. Coraz większą popularność zyskuje też w krajach Europy. Niedawno to egzotyczne warzywo zagościło również w Polsce. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem taro jest oczywiście kolokazja jadalna. Poza zastosowaniem kulinarnym coraz częściej zwraca się uwagę na zdrowotne właściwości tej rośliny.

Acerola - bogactwo cennych właściwości

Owoce
Acerola - zwana też wiśnią z Barbadosu - wyglądem do złudzenia przypomina wiśnię, a największą popularność zyskała przede wszystkim dzięki ogromnej zawartości witaminy C. Bogactwo cennych właściwości sprawia, że można ją śmiało zaliczyć do grona tzw. super foods. Stymulacja układu odpornościowego i pracy serca, zapobieganie niektórym rodzajom raka, minimalizowanie reakcji alergicznych, oznak starzenia i objawów cukrzycy oraz ochrona skóry i wspomaganie wzroku - to tylko niektóre z nich. Poza tym acerola stanowi doskonałe źródło składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zastosowanie kulinarne Owoce wiśni z Barbadosu doskonale smakują też w ciastach, lodach, galaretkach owocowych, dżemach oraz sokach. Często stanowi też dodatek do alkoholi, które zyskują dzięki temu wyjątkowy smak. Jakie są jeszcze inne korzyści wynikające z jedzenia tego niewielkiego owocu?

Środki wspierające leczenie marskości wątroby

Choroby Układu Pokarmowego
Marskość wątroby to choroba przewlekła i postępująca - zdrowe tkanki są niszczone i zastępowane przez bliznowate. W rezultacie organ ten przestaje prawidłowo funkcjonować. Główną przyczyną marskości wątroby jest długotrwałe picie alkoholu, otłuszczenie wątroby związane z nadwagą i cukrzycą oraz wirusowe zapalenie wątroby typu B i C. Na tę chorobę nie ma lekarstwa. W łagodzeniu jej objawów trzeba brać pod uwagę szczególnie źródło jej powstania. Leczenie polega zwykle na przeciwdziałaniu dalszym uszkodzeniom wątroby i zmniejszaniu nasilenia powstających powikłań. Według amerykańskiego instytutu National Digestive Diseases Information Clearinghouse, mężczyźni spożywający dziennie 3 – 4 napoje alkoholowe i kobiety spożywające dziennie 2 – 3 napoje alkoholowe, znajdują się w grupie o podwyższonym ryzyku zachorowania na marskość wątroby. Choroba ta jednak może być także wywołana takimi stanami chorobowymi jak pierwotna marskość żółciowa wątroby, autoimmunologiczne zapalenie wątroby, hemochromatoza (gromadzenie się żelaza w organizmie), niealkoholowe stłuszczenie wątroby czy mukowiscydoza.

6 subtelnych objawów raka piersi, których nie wolno ci ignorować

Rak Piersi
Każdego roku u tysięcy kobiet diagnozuje się raka piersi. W przypadku kobiet wyższą śmiertelność ma jedynie rak płuc. Nowotwór piersi może być śmiertelny, ale jest kilka sygnałów ostrzegawczych, które można zaobserwować odpowiednio wcześniej. Znajomość czynników ryzyka i objawów raka piersi może znacznie zwiększyć twoje szanse na wczesne wykrycie choroby. Najczęściej kobiety dowiadują się o raku odkrywając guza w piersi, ale istnieje kilka innych (opisanych poniżej) objawów, na które należy się wyczulić. Jeśli stwierdzisz u siebie któryś z nich, natychmiast skonsultuj się z lekarzem.
fast food

16 rakotwórczych produktów spożywczych - czego bezwzględnie unikać?

Leczenie Raka
Gdy byliśmy dziećmi, nasi rodzice w ogóle nie zastanawiali się nad tym, że jakieś jedzenie może przyczyniać się do powstawania nowotworów. Badania na ten temat dopiero wówczas raczkowały, a i samo jedzenie było zdrowsze i znacznie mniej przetworzone, niż teraz. Ludzie byli zdrowsi, ponieważ spożywali to, co było dla nich wówczas dostępne – najczęściej owoce i warzywa wyhodowane na swoim kawałku pola. Jednak czasy zmieniły się. Półki sklepowe uginają się od półproduktów, które - mimo napisów „dietetyczny”, „niskokaloryczny”, „0%” - nie mają nic wspólnego ze zdrowym sposobem odżywania. Poniżej znajdziesz listę 16 najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych, które prawdopodobnie są częstym elementem twojej codziennej diety. Badania dowodzą, że w niezwykle znaczący sposób zwiększają one ryzyko zachorowania na raka.
czerniak

Jak rozpoznać raka skóry?

Skóra
Jak każdy rak, tak i rak skóry (włączając w to czerniaka, raka podstawnokomórkowego i raka płaskonabłonkowego) zaczyna się od niepokojących objawów, tzw. stanów przedrakowych skóry. Stany przedrakowe to zmiany na skórze, które nie są rakiem, ale z biegiem czasu mogą się w niego przekształcić. Szacuje się, że 40-50% ludzi o jasnej karnacji,przed ukończeniem 65 rokiem życia zachoruje na jedną z form raka skóry. Z tego powodu tak istotna jest profilaktyka i wczesne rozpoznanie objawów choroby. Poniżej dowiesz się jak rozpoznać stany przedrakowe skóry. Pamiętaj, że wcześnie wykryty nowotwór skóry może być całkowicie uleczalny.
Czosnek

Jak zrobić tybetański eliksir młodości?

Nadciśnienie Tętnicze
Receptura tej nalewki pochodzi z Tybetu z IV wieku przed naszą erą. Mówi się, że już po jednej kuracji wiek organizmu cofa się o 16 lat. Jest to prościej mówiąc nalewka czosnkowa o niezwykłych właściwościach. Nalewka ta uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca i mózgu, tworzeniu się nowotworów, paraliżowi i miażdżycy. Poprawia wzrok, odmładza organizm, oczyszcza go z tłuszczu, wypłukuje zalegający wapń i szybko poprawia przemianę materii. Nalewka ma poza tym działanie moczopędne, wykrztuśne, wzmacniające, rozgrzewające, uśmierzające ból. Odkaża również przewód pokarmowy i zapobiega wrzodom oraz wzmacnia odporność organizmu na choroby.
znamię

Jak rozpoznać, czy znamię jest niebezpieczne?

Skóra
Każdy z nas ma jakieś znamię, pieprzyk czy ślad na skórze. U niektórych jest to przyczyną kompleksów, inni uważają je za oznakę piękna. Jednak czasami pozornie niegroźne znamię może okazać się jedną z form raka skóry. Podstawowym środkiem zapobiegawczym powinny być coroczne wizyty u dermatologa. Jednak podejrzane znamiona możemy wstępnie zidentyfikować sami. Pomogą w tym informacje zawarte poniżej. Pamiętaj, by w razie jakichkolwiek podejrzeń natychmiast udać się do lekarza, w celu potwierdzenia lub wykluczenia diagnozy.
mammografia

Zielona karta onkologiczna - do czego uprawnia?

Leczenie Raka
Od 1 stycznia 2015 roku wszedł w życie tzw. pakiet onkologiczny. Dzięki niemu pacjent będzie miał szybszy dostęp do terapii antyrakowej. Zmiany mają zapewniać chorym kompleksową opiekę medyczną od badań diagnostycznych do zakończenia leczenia. Pakiet ten obejmuje jednak tylko pacjentów ze zdiagnozowanymi nowotworami złośliwymi. Łagodne zmiany nowotworowe nie będą leczone w tym trybie. Do czego uprawnia zielona karta onkologiczna? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.
gotowanie wody

Dlaczego nie powinno się gotować wody dwa razy?

Inne Choroby
Po zagotowaniu się wody, z jakiegoś powodu zapominasz zalać nią kawę czy herbatę. Więc gotujesz wodę raz jeszcze, a to błąd. Dlaczego nie powinno się gotować wodę dwa razy? Teraz możesz się dowiedzieć!