Jak upiec baranka wielkanocnego? Prosty przepis

Proste przepisy
Baranek wielkanocny to jeden z podstawowych elementów świątecznego stołu, a także nieodłączny składnik święconki. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pysznego drożdżowego lub kruchego baranka, obsypanego cukrem pudrem. Dlatego specjalnie dla miłośników tego przysmaku proponujemy oryginalny przepis na baranka z nutą pomarańczy. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera!

Masa do mazurka wielkanocnego: Trzy przepisy

Podstawy pieczenia
Mazurek to jeden z najpopularniejszych symboli Wielkanocy. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole. I choć tradycyjny mazurek przygotowujemy z masą grysikową, warto w te święta postawić na coś bardziej oryginalnego i ekstrawaganckiego. Dlatego proponujemy dwa przepisy na niecodzienną masę do mazurka, a także przypominamy, jak zrobić tę klasyczną. Smacznego i powodzenia!

Jak ustroić świąteczny koszyczek?

Dekoracje Wielkanocne
Koszyczek świąteczny to integralny symbol Wielkiej Nocy. Masz już pomysł, jak go udekorować? Jeśli nie, poniżej przedstawiamy kilka naszych pomysłów. Być może któryś z nich przypadnie ci do gustu i wykorzystasz go przy najbliższej okazji, czyli już w Wielką Sobotę. Prześledźmy wskazówki krok po kroku.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2256542&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jajka po szkocku

Jak zrobić jajka po szkocku?

Kuchnie świata
Przepis na szkockie jajka jest bardzo stary i pochodzi on oczywiście ze Szkocji. Dawniej nadzienie w okół jajka robiło się z szynki, anchovies oraz bułki tartej. Jajka te w Szkocji są tradycyjnym daniem śniadaniowym i ulubionym produktem piknikowym. Można je dostać zapakowane w foliowe woreczki niemal na każdej stacji benzynowej w Anglii. Jeśli jednak nie będziesz w najbliższym czasie jechać angielską drogą M1 możesz zrobić sobie ten przysmak sam. Szybko, łatwo i bezboleśnie. Poniżej przedstawiam przepis na jajka po Szkocku.
naczynie z gipsu

Jak zrobić naczynie z gipsu - skorupa jaja?

Sztuka i akcesoria
Oto ciekawa ozdoba wielkanocnego stołu, gipsowa misa przypominająca skorupę strusiego jaja. Już samo naczynie wygląda niezwykle intrygująco i ciekawie, ale jeszcze lepiej prezentuje się, gdy umieścisz w nim zieleninę, gałązki bazi czy np. doniczkę z niewielkim kwiatem. A że skorupki jaj nie muszą być kojarzone jedynie z Wielkanocą, możesz cieszyć się jej widokiem przez cały rok, dopóki ci się nie znudzi. Może nawet uda ci się wkręcić znajomych, że ozdobę tę zrobiłeś ze skorupy prawdziwego strusiego jaja.
tulipany z papieru

Jak zrobić papierowe tulipany?

Dekoracje Wielkanocne
Nie ma nic piękniejszego niż wiosenne kwiaty w doniczce na wielkanocnym stole lub jako wielkanocna dekoracja. Wykonać je może twój mały ogrodnik. I potem wstawić do doniczki z fasolą lub ryżem i zmieniać aranżację w zależności od upodobań.
Papryka nadziewana na zimno

Jak zrobić paprykę nadziewaną na zimno?

Przekąski Zimne
Papryka nadziewana serem i jajkiem będzie wspaniałą przystawką wielkanocną, ale również na zwykły dzień. Co najlepsze - papryka ta będzie również pyszna po podgrzaniu na ciepło.
Babka ziemniaczana

Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

Dania z wieprzowiny
Babka ziemniaczana czyli starte ziemniaki upieczone z jajkiem i przyprawami, to danie typowe dla kuchni północno-wschodniej. Danie to jest naprawdę przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno a co najlepsze - jest tanie i proste do przygotowania. Babka ziemniaczana jest podobna w smaku do placków ziemniaczanych jednak zwykle jest z kawałkami mięsa (wegetarianie mogą zrobić babkę bez niego).