Jak upiec baranka wielkanocnego? Prosty przepis

Proste przepisy
Baranek wielkanocny to jeden z podstawowych elementów świątecznego stołu, a także nieodłączny składnik święconki. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pysznego drożdżowego lub kruchego baranka, obsypanego cukrem pudrem. Dlatego specjalnie dla miłośników tego przysmaku proponujemy oryginalny przepis na baranka z nutą pomarańczy. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera!

Masa do mazurka wielkanocnego: Trzy przepisy

Podstawy pieczenia
Mazurek to jeden z najpopularniejszych symboli Wielkanocy. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole. I choć tradycyjny mazurek przygotowujemy z masą grysikową, warto w te święta postawić na coś bardziej oryginalnego i ekstrawaganckiego. Dlatego proponujemy dwa przepisy na niecodzienną masę do mazurka, a także przypominamy, jak zrobić tę klasyczną. Smacznego i powodzenia!

Jak ustroić świąteczny koszyczek?

Dekoracje Wielkanocne
Koszyczek świąteczny to integralny symbol Wielkiej Nocy. Masz już pomysł, jak go udekorować? Jeśli nie, poniżej przedstawiamy kilka naszych pomysłów. Być może któryś z nich przypadnie ci do gustu i wykorzystasz go przy najbliższej okazji, czyli już w Wielką Sobotę. Prześledźmy wskazówki krok po kroku.
Nieświeże jajko

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Potrawy z jajka

Nie jest ważne, do czego chcemy użyć jajek - czy chcemy z nich zrobić jajecznicę, majonez czy ugotować na twardo, to zawsze przed ich wykorzystaniem powinniśmy sprawdzić ich świeżość. Jak to zrobić?

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2256542&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

tulipany z papieru

Jak zrobić papierowe tulipany?

Dekoracje Wielkanocne
Nie ma nic piękniejszego niż wiosenne kwiaty w doniczce na wielkanocnym stole lub jako wielkanocna dekoracja. Wykonać je może twój mały ogrodnik. I potem wstawić do doniczki z fasolą lub ryżem i zmieniać aranżację w zależności od upodobań.
Pascha z sera

Jak zrobić paschę z sera?

Przepisy Wielkanocne
Pascha jest tradycyjną potrawą wielkanocną, której nadaje się kształt kopca symbolizującego grób Jezusa Chrystusa. W Polsce tradycja przyrządzania paschy powoli zanika, natomiast w Rosji jest bardzo popularną potrawą wielkanocną. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Połączenie sera z bakaliami i orzechami tworzy wspaniałą kompozycję, której trudno się oprzeć. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na wyśmienitą paschę wielkanocną, która rozpływa się w ustach.
dekoracje wielkanocne – kwiaty

Jak zrobić dekoracje wielkanocne – kwiaty z papieru?

Dekoracje Wielkanocne
Szukasz pomysłu na dekoracje wielkanocne, które z łatwością może przygotować nawet dziecko? Polecam kwiaty z papieru, które na wielkanocnym stole pełnią rolę kieliszków na jajka. Pomysł bardzo prosty, ale i efektowny zarazem. Instrukcja krok po kroku poniżej.
zajączek origami

Jak zrobić królika origami?

Origami
To najtańsza i najbardziej ekologiczna dekoracja wielkanocna. Żeby wykonać tego króliczka potrzebujesz jedynie kawałka papieru i zręcznych palców. Cały projekt wymaga nieco pracy, ale gdy dojdziesz do wprawy, jego wykonanie nie zajmie ci więcej, niż 7-10 minut. Dokładną instrukcję (w języku angielskim) znajdziesz na filmiku, a opis wraz z zdjęciami krok po kroku poniżej.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
rzeżucha

Jak posiać rzeżuchę?

Inne zdrowe przepisy
Rzeżucha jest już tradycyjną ozdobą wielkanocnego stołu w Polsce. Jej zieleń i świeżość podkreśla wiosenny okres. Można ją ściąć i użyć jako posłania dla wielkanocnych jajek. Można też pozostawić ją jako zieloną łączkę i poukładać na niej jajka przepiórcze, słodkie jajeczka z czekolady lub cukrowego baranka. Niektórzy też cenią sobie dość mocny smak rzeżuchy który idealnie komponuje się w różnego rodzaju kanapkach.