Tag: Owoce

owoce i warzywa

Jak przygotować soki z warzyw i owoców, aby zachować ich wartość odżywczą?

Witaminy
Doskonale wiemy, że poprzez pasteryzowanie, gotowanie i inne procesy utrwalania żywności, można pozbawić ją cennych składników mineralnych, witamin i wówczas ich wartość odżywcza będzie znikoma. Co zrobić, aby zachować jak najwięcej tych cennych składników zawartych w owocach i warzywach? Poniżej podajemy pomocne wskazówki.
owoc borówki z uprawy ekologicznej

Jak rozpoznać ekologiczne owoce i warzywa?

Inne zdrowe przepisy
Chcesz się zdrowo odżywiać. Dbasz o swoją rodzinę. Wstajesz godziną wcześniej, aby na pobliskim rynku kupić świeżutkie i pachnące owoce i warzywa. Nie korzystasz z marketu, ani dużego warzywniaka. Biegniesz na rynek, bo tam spotkasz producenta – rolnika. Tam zawsze cię zapewniają, że jeszcze godzinę temu marchewka rosła na grządce, oddalonej od głównej drogi parę kilometrów. Tam zawsze pan przysięga, że niczym nie "sypał", a jego wnuczka je to od urodzenia! Czy to aby wszystko prawda?
przekąska owocowa

Jak zrobić przekąskę owocową?

Słodkie przekąski
Owoce są bardzo dobrym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów tak potrzebnych naszemu organizmowi. Kiedy mamy sezon na świeże owoce nie możemy go ignorować, ale w pełni go wykorzystać. Zamiast chipsów czy paluszków podjadajmy i serwujmy naszym gościom owoce. Aby zachęcić wszystkich do jedzenia owoców, należy je odpowiednio podać. Nie wystarczy położyć ich na tacy i czekać, aż goście lub domownicy sami po nie sięgną. Poniżej znajdziesz propozycję ciekawego, kolorowego a zarazem bardzo prostego sposobu na serwowanie owoców.

Czy można jeść za dużo warzyw i owoców?

Owoce
Pytanie to może się wydawać niedorzeczne, ale w rzeczywistości jest to możliwe. Niezaprzeczalnie owoce zawierają duże ilości składników odżywczych, lecz spożywanie ich w dużych ilościach nie jest zdrowe i może sprzyjać nadprogramowym kilogramom. Dlatego najważniejsze jest aby kontrolować konsumowane porcje.

15 sposobów na oryginalne podanie owoców·

Desery Owocowe
Na niemal każdej uroczystości i imprezie podawane są owoce. Zazwyczaj po prostu ułożone są na paterze i na stole. Wyglądają zawsze tak samo i nudno. Kilka osób wyskubie winogrona, ktoś weźmie mandarynkę lub banana i zazwyczaj nikt nie zwraca na nie uwagi. Owoce stwarzają mnóstwo możliwości. Oto kilka prostych sposobów, w jakie można je podać tak, by zaskoczyć gości i zwrócić uwagę na owoce, które są zdrowsze i smaczniejsze niż niejeden słodki deser.