Tag: Masło a zdrowie

masło

Czy masło jest zdrowe?

Zdrowe Odżywianie
Co myślisz widząc przed sobą kostkę masła? Cholesterol? Tłuszcz? Nasycone kwasy tłuszczowe? Od dawna masło nie kojarzy się nam z niczym dobrym. Niemała w tym zasługa wielkich koncernów, które od dziesięcioleci próbują nas przekonać, że masło to samo zło. Jednak prawdziwe, zrobione na bazie śmietany masło to źródło wielu niezbędnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Przeczytaj poniższy artykuł i sam oceń, czy masło rzeczywiście jest niezdrowe. Weź to pod uwagę gdy następnym razem będziesz się zastanawiać czym posmarować kanapki.
Właściwości różnych rodzaji tłuszczów

7 najczęstszych mitów o tłuszczach

Dania niskotłuszczowe
W przeciwieństwie do innych składników odżywczych, kwasy tłuszczowe mają złą reputację. To myślenie powinno jednak jak najszybciej się zmienić, ponieważ "tłuszcz tłuszczowi nierówny". Wyróżnić możemy kwasy nasycone i nienasycone, jednonienasycone i wielonienasycone, a każdy z nich ma inne właściwości i wpływ na zdrowie. Eksperci ds. żywienia już dawno docenili cechy niektórych kwasów tłuszczowych, między innymi tych zawartych w awokado lub oleju kokosowym, jednak wciąż krąży wokół nich wiele teorii na "nie". Poniżej chcemy obalić najbardziej popularne mity związane ze spożywaniem tłuszczów i wyjaśnić, dlaczego nie warto wykluczać ich z codziennej diety:
masło zdrowe

Czy warto jeść masło?

Produkty Mleczne
Masło, chociaż w swym składzie zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których spożywanie w nadmiarze uważa się za szkodliwe dla organizmu, jest wskazane w codziennej diecie. Kiedy jemy racjonalnie i nie popadamy w skrajności, masło może nieść wiele korzyści dla naszego zdrowia.


Podobne porady

brodawki

Jak leczyć brodawki?

Skóra
Leczenie brodawek możemy przeprowadzić na kilka sposobów. Niektórzy uważają, że przypadłość tą można leczyć za pomocą skórki banana. Przeczytaj poniższe wskazówki, a być może znajdziesz rozwiązanie odpowiednie dla siebie.
masło klarowane

Jak zrobić masło klarowane?

Nabiał
Masło klarowane przydatne jest szczególnie do głębokiego smażenia i pieczenia. Dlaczego? To proste, można je podgrzać do wysokiej temperatury, nie obawiając się przypalenia. Jego zaletą jest również to, że z powodu małej zawartości wody jest dużo trwalsze niż zwykłe masło. Szczelnie zamknięte w chłodziarce możesz przechowywać nawet kilka miesięcy. Jak zrobić takie masło przeczytasz poniżej.
chory kotek

8 najczęstszych kocich chorób i problemów ze zdrowiem

Pielęgnacja Kotów
Musisz zadbać o to, by kot dostał wszystkie zastrzyki i szczepionki. Powinieneś również badać kota regularnie, by wykryć ewentualne choroby. Jeśli zauważysz jakieś objawy wystarczająco szybko, jeszcze może nie być za późno. Oto lista kocich przypadłości, o których powinien wiedzieć każdy właściciel kota.
zerwanie

10 najczęstszych powodów, dla których ludzie się rozstają

Rozstania
Nikt nie wchodzi w nowy związek oczekując, że źle się skończy, jednak tak często się zdarza. Niekiedy dzieje się tak dlatego, że kiedy spotykasz się z kimś nowym, możesz przeoczyć różnice, jakie was dzielą. Czasami ludzie się zmieniają lub też odkrywają swoje prawdziwe ja po pewnym czasie. Miłość wówczas może nie wytrzymać takiej próby. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego tak wiele związków kończy się rozstaniem, przeczytaj niniejszy artykuł, w którym poznasz 10 najczęstszych przyczyn końca związku pomiędzy dwojgiem ludzi.

Dlaczego klarowane masło jest tak ważne dla zdrowia?

Nabiał
Klarowane masło powstaje, gdy topi się zwykłe masło i wszelkie osady oraz powstała na wierzchu piana są usuwane. Pozostałość czystych tłuszczów, to właśnie masło klarowane. Tradycyjne masło klarowane jest tworzone, gdy tylko tłuszcz oddziela się od innych składników mleka. Jest to jedno z największych źródeł żywnościowych kwasu masłowego, wypełnione kwasami tłuszczowymi krótko, średnio i długołańcuchowymi, zarówno nienasyconymi jak i nasyconymi. Ma też mnóstwo kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 9, jak i witaminy A, D, E i K.

Długoletnia tradycja

W Azji, szczególnie w Indiach, masło klarowane jest stosowane od tysięcy lat. Oprócz zastosowań kulinarnych, jest ono również stosowane do wielu rytuałów religijnych oraz w celach leczniczych. W ostatnich latach masło klarowane zyskało popularność na całym świecie z powodu jego potencjalnych korzyści zdrowotnych. Ale podobnie jak inne produkty masło klarowane musi być spożywane w umiarkowanych ilościach, aby móc czerpać z niego korzyści. Umiarkowane użycie jest równe około 3 do 4 łyżeczkom (lub mniej ) dziennie. Gdy jest spożywane w dużych ilościach, może być szkodliwe dla organizmu.