Tag: Ryba

ryba

Jak pozbyć się zapachu ryby?

Ryby
Zapach ryby nie jest najpiękniejszym zapachem świata a co gorsze, tak jak zapachu cebuli czy czosnku, ciężko jest się go pozbyć. Podpowiemy co robić, by szybko i skutecznie pozbyć się zapachu ryby.
przechowywanie ryb

Jak przechowywać ryby?

Ryby
Ryby należą do bardzo nietrwałych surowców spożywczych. Pod wpływem enzymów, bakterii i temperatury otoczenia w rybach zachodzą przemiany fizykochemiczne dużo szybciej, niż w mięsie zwierząt rzeźnych. Poniżej podajemy najbezpieczniejsze sposoby przechowywania ryb.
ryba na słodko-kwaśno

Jak zrobić rybę na słodko-kwaśno?·

Dania rybne
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że ryby są zdrowe i smaczne. Najlepiej oczywiście piec je w piekarniku, ale można również poddusić rybę na patelni razem z warzywami i sosem. Taka właśnie jest ryba na słodko-kwaśno przygotowana w oparciu o przepis zamieszczony poniżej. Nie smażona, a jedynie lekko zarumieniona i doprawiona do smaku pieprzem cayenne i kminkiem. W towarzystwie oliwy z oliwek, cebuli, papryki i ananasa stanowi kąsek, któremu nie sposób się oprzeć.
Pstrąg z cytryną

Jak zrobić pstrąga z ziołami?

Proste przepisy
Sezon grillowy w pełni, zatem karkówka nie jest już niczym niezwykłym. Pstrąg z ziołami smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Doskonała kompozycja składników sprawi, że nie oprze mu się nawet najwybredniejsze podniebienie. Bardzo delikatne mięso pstrąga nie potrzebuje dużo czasu na grillu. Poniżej znajdziesz instrukcje, które krok po kroku pomogą ci w jego przygotowaniu. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami sałatką z pomidorów.
smażona ryba

Jak idealnie przyrządzić rybę?

Ryby
Ryba jest doskonałym źródłem wartości odżywczych – zawiera proteiny, zdrowe tłuszcze i minerały. Niestety wiele osób obawia się, że przyrządzanie ryby, świeżej czy mrożonej, wykracza poza ich kulinarne kompetencje. Przedstawiona w tym tekście metoda nie jest dobrze znana, a zapewnia danie idealne, delikatne i upieczone na złoto.
tilapia

Dlaczego nie powinniśmy jeść tilapii?

Medyczne Badania Naukowe
Mając do wyboru zjedzenie tłustego boczku  i ryby, osoby dbające o zdrowie wybiorą oczywiście to drugie. Niestety, nie każda ryba jest taka zdrowa, jak się wydaje. Jednym z gatunków który należy omijać szerokim łukiem jest tilapia. Dlaczego nie warto jej jeść? Jeżeli chodzi o ryby, zasadnicze znaczenie ma to, czy dany gatunek pochodzi ze środowiska naturalnego, czy jest to gatunek hodowlany. Zdrowe ryby to te, które łowione są w naturalnych warunkach. Te hodowane już niekoniecznie. Tilapia jest właśnie najpopularniejszą rybą hodowlaną, jaką możemy spotkać w sklepach. Inne gatunki to łosoś, okoń czy dorsz.