Tag: Jajka

przechowywanie jaj

Jak przechowywać jaja?

Nabiał
Jaja zawsze należy traktować jako produkt wrażliwy na zewnętrzne warunki, należy je chronić przed światłem, przed wilgocią i dość wysoką temperaturą. Czas przechowywania zależy przede wszystkim od ich świeżości i czystości. Poniżej podajemy kilka sposobów odpowiedniego przechowywania jaj.
Jajka z fioletowym białkiem

Jak zrobić jajka z fioletowym białkiem?

Potrawy Wielkanocne
Pisanki są piękne, ale jak zdejmiesz skorupkę pozostaje zwykłe białe jajo. Ale nie tylko, często na żółtku jest ciemna obwódka lub jajko nie che się ładnie obierać. Poniższa instrukcja pozwoli otrzymać łatwo obierające się jajo z zabarwionym białkiem i będzie ono zdatne do spożycia, bo barwnikiem będzie sok z buraków a żółtko będzie bez ciemnej obwódki, jeżeli zastosujesz się dokładnie do wskazówek.
Kupowanie jajek

Jak kupować jajka?

Potrawy Wielkanocne
Kupowanie jajek nie jest takie proste jakby się wydawało. Po pierwsze jajka mają pewne oznaczenia o których większość z nas nie zdaje sobie sprawy. Po drugie, zwykle decydujemy się na kupno jaj dużych i czystych, co jest błędem. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek i porad, które pomogą w wyborze jajek.
jajka z żółtym serem

Jak zrobić jajka z żółtym serem?

Przystawki
Jajo jest bogatym źródłem substancji odżywczych dzięki czemu jest również podstawą wielu potraw. Spodziewasz się gości i nie masz czym ich poczęstować? Nie ma nic prostszego jak jajeczka z serkiem żółtym - pycha!
Jaja przepiórcze

Dlaczego warto jeść jaja przepiórcze?

Przepisy niskokaloryczne
Gdy słyszymy jajko, widzimy piękne bielutkie kurze jajo, które jadamy o każdej porze dnia. Doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację. Niestety często słyszymy o działaniu cholesterolu, a białko jaja kurzego stanowi dość częsty alergen. Tu z pomocą przychodzą nam małe nakrapiane jajeczka, które przewyższają tradycyjne jajka zarówno pod względem zdrowotnym jak i smakowym.
świeże jaja

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Nabiał
Każdy z nas lubi zapach pysznej jajecznicy o poranku. Generalnie lubimy jeść jajka, są zdrowe, smaczne i stosunkowo niedrogie. Niestety nie zawsze potrafimy wykonać odpowiedniego wyboru w sklepie. Najlepiej byłoby kupować jajka oznaczone symbolem "O" czyli z hodowli ekologicznej, niestety te są droższe i dosyć ciężko dostępne. W naszych koszykach lądują więc najczęściej jajka oznaczone "3", czyli z chowu klatkowego. Pomińmy póki co aspekt dobrostanu zwierząt, ale warto nauczyć się czy jajko, które zamierzamy zjeść nadaje się jeszcze do spożycia.

Jak przyrządzić faszerowane jajka?

Przepisy Wielkanocne
Faszerowane jajka są przebojem wielkanocnych stołów. Lubi je każdy, a z ich przygotowaniem powinien sobie poradzić nawet największy amator w kuchni. Jajka są smaczne i pięknie prezentują się na półmisku wyłożonym sałatą.Jest to dobry pomysł na przełamanie rutyny, którą najczęściej stanowią jaja gotowane na twardo i zjadane z dodatkiem soli, majonezu lub sosu tatarskiego.
Oddzielanie żółtka od białka

Jak oddzielić żółtko od białka?·

Podstawy gotowania

Niektóre desery, ciasta, kremy oraz niektóre potrawy wymagają użycia białek lub żółtek, lub obydwu naraz. Zatem, aby je przygotować musisz oddzielić białka od żółtek. Oczywiście są różnego rodzaju narzędzia przeznaczone do tego, ale na wypadek jeśli nie masz żadnego pod ręką, albo jeśli po prostu chcesz mieć trochę zabawy, naucz się jak oddzielić białko od żółtka bez użycia specjalnych narzędzi w oparciu o moją instrukcje krok po kroku.

Ubijanie białka

Jak ubić białko bez miksera?

Podstawy gotowania

Ubijanie jajek może być wykonywane ręcznie lub za pomocą miksera elektrycznego. Zazwyczaj do ubijania białek lub żółtek używamy ubijaczki w kształcie balona. Używanie miksera polecane jest kiedy ubijasz białka jaj do ciast takich jak babki czy biszkopty.

farbowane jajka

Jak farbować ugotowane jajka – marmurek?

Dekoracje Wielkanocne
Pisanki marmurkowe są chyba jednymi z najpiękniejszych. Barwnik tworzy na nich ciekawe, nieregularne wzory zamieniając je w prawdziwe dzieła sztuki. Robi się je z już ugotowanych jajek, więc nie ma obawy, że coś pójdzie nie tak i jajko się zbije. Zobacz jak w prosty sposób zrobić takie pisanki.