Tag: Przepis na bezy z białek

beza

Jak zrobić bezy?

Proste przepisy
Bezy to bardzo słodki i prosty w wykonaniu deser. Możesz podawać je osobno lub też mogą stanowić podstawę do przeróżnych smakołyków. Chcesz samodzielnie wykonać bezy? Nic prostszego. Przeczytaj poniższe wskazówki, a dowiesz się, jak je zrobić.
Bezy z białek

Jak zrobić bezy z białek?

Ciastka

Bezy są jednym z tych deserów, które możesz połączyć praktycznie ze wszystkim. Dwa białka i odrobina cukru - jest wszystkim czego potrzebujesz, aby wyśmienicie zakończyć romantyczną kolację lub po prostu wtedy kiedy chcesz osłodzić sobie życie. Używanie rękawa cukierniczego do zdobienia ciast może być nieco kłopotliwe, szczególnie jeśli operujesz bąbelkowym i cukrowym ciastem. Z czasem jednak nabierzesz wprawy i zrobi się to o wiele łatwiejsze. Jeśli możesz - wybierz większy worek, tak więc będziesz miał większe pole manewru napełniając je ciastem.



Podobne porady

Ubijanie białka

Jak ubić białko bez miksera?

Podstawy gotowania

Ubijanie jajek może być wykonywane ręcznie lub za pomocą miksera elektrycznego. Zazwyczaj do ubijania białek lub żółtek używamy ubijaczki w kształcie balona. Używanie miksera polecane jest kiedy ubijasz białka jaj do ciast takich jak babki czy biszkopty.

Oddzielanie żółtek od białek

Jak oddzielić żółtka od białek za pomocą butelki?

Podstawy gotowania
Jeśli metoda przelewania żółtka z jednej połówki skorupki do drugiej się nie sprawdza to wypróbuj poniższy sposób. Jest on świetny wówczas kiedy należy oddzielić żółtka od białek większej ilości jajek.
bezy z migdałami

Jak zrobić bezy z migdałami?

Ciastka
Choć lista rzeczy potrzebnych do upieczenia bez ogranicza się do dwóch składników, przygotowanie tych smakołyków wcale nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać. Jedne są za suche, inne zbyt gumowate – a przecież idealna beza powinna mieć chrupiąca skorupkę i miękki, lekko ciągnący się środek. Takie właśnie są bezy przygotowane według tej receptury. Sekretem są odpowiednie proporcje. Żeby deser był jeszcze smaczniejszy, do masy dodamy migdały. Palce lizać!
różowe bezy

Masa bezowa - jakie dodatki?

Podstawy pieczenia
Bezowe łakocie upieczone z białka jajka kurzego i cukru pudru, to wyśmienity przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale także przez ich rodziców. Choć ilość składników jest niewielka, uchodzą one niestety za niezbyt łatwy do upieczenia deser. Niejedna pani domu ma za sobą nawet kilka nieudanych prób upieczenia bez. Bo bezy są… kapryśne. Jeśli jednak znajdziemy na nie sposób i dojdziemy w pieczeniu niemal do perfekcji, możemy pokusić się o odmienienie tradycyjnego przepisu na bezowe smakołyki. Oto kilka propozycji na dodatki do bezowego ciasta.
bezy piwne

Jak zrobić bezy o smaku piwa?

Ciastka
Bezy to słodka i smaczna przekąska, którą każdy z nas lubi się od czasu do czasu uraczyć. Do ich przygotowania wystarczą dwa składniki: białka jaj i cukier. A co powiesz na jeszcze pyszniejsze bezy piwne? Zaskoczą cię niesamowicie oryginalnym połączeniem słodyczy i gorzkiego smaku piwa. Jeśli chodzi o wybór trunku, polecam dowolne piwo górnej fermentacji (ale). Ma ono znacznie bogatszy smak i aromat.

Jak zrobić ciasteczka w kształcie chmurek?

Ciastka
Te słodkie małe ciasteczka zrobią furorę wśród członków twojej rodziny. Te małe bezy są zaskakująco łatwe w wykonaniu. Wystarczy zaledwie 10 minut. Sekret ich smaku tkwi w dokładnym ubiciu piany i pieczeniu w niskiej temperaturze. Dzięki temu beza będzie delikatna i puszysta. Na sam widok ciastek uśmiech sam pojawia się na twarzy. Doskonale sprawdzą się na przyjęciu urodzinowym dla dziecka. Oto wskazówki, które pomogą ci w ich wykonaniu.