Tag: Dekorowanie tortów urodzinowych

dekorowanie tortów

Jak ozdobić tort?

Torty
Jak już posiądziesz umiejętność pieczenia tortu, warto się zastanowić się nad unikatowymi sposobami jego udekorowania. Mówi się, że pięknie i pomysłowo udekorowane torty smakują lepiej.
dekorowanie tortów

Jak ozdabiać torty?

Torty
Ozdabianie tortów jest sztuką, ale tak naprawdę wystarczy poznać parę trików, aby nasz tort wyglądał zjawiskowo. Niektóre już pewnie znasz, ale nie zaszkodzi, jeśli je troszkę urozmaicisz. Na pewno jednak nie znasz wszystkich poniższych sposobów, dlatego krok po kroku postaram się je opisać.
buciki na tort z masy cukrowej

Jak zrobić buciki na tort z masy cukrowej?·

Torty
Buciki z masy cukrowej to popularna i elegancka dekoracja tortu z okazji narodzin dziecka, chrzcin czy pierwszych urodzin. Zlecenie ich wykonania cukiernikowi jest jednak dla domowego budżetu nie lada wydatkiem. Okazuje się jednak, że to rzecz zupełnie zbędna, ponieważ cukrowe buciki w prosty sposób możemy przygotować same. Wystarczy odrobina chęci i tak zwane „know-how”. W tej ostatniej kwestii śpieszymy z pomocą, prezentując ilustrowany zdjęciami tutorial krok po kroku, dzięki któremu już za chwilę samodzielnie wykonasz buciki na tort z masy cukrowej.
miś z lukru plastycznego

Jak zrobić misia z lukru plastycznego?·

Torty
Miś z lukru plastycznego to wspaniała dekoracja urodzinowego tortu każdego malucha. Jego wykonanie jest dość pracochłonne, ale łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, dzięki której bez problemu zrobisz takiego misia. Polecam umieścić go na dysku z lukru plastycznego, który będzie można położyć na wierzch tortu i z łatwością zdjąć, gdy tort zechcemy pokroić.
listki z czekolady

Jak zrobić listki z czekolady?·

Babeczki i Muffinki
Liście z czekolady to doskonała dekoracja tortów i babeczek. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a listki te nie tylko wyglądają jak prawdziwe, ale są również całkowicie jadalne. Jeśli chodzi o same liście, ich wybór zależy od ciebie. Najczęściej stosuje się liście róży lub wiśni, ale jeśli potrzebujesz czegoś większego, możesz zaryzykować z listkiem klonu lub dębu. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.
róża z czekolady plastycznej

Jak zrobić kolorową czekoladę plastyczną?

Torty
Czekolada plastyczna to drugi obok masy cukrowej najbardziej popularny materiał do dekoracji tortów i babeczek. Powstaje z połączenia zwykłej czekolady z miodem lub syropem kukurydzianym. Można ją stosować niemalże do każdej formy zdobień cukierniczych, jednak wymaga nieco więcej cierpliwości i zręczności. Smak dekoracji z czekolady jest nieporównywalnie lepszy, niż jej cukrowych odpowiedników. Kremowe, słodkie, rozpływające się w ustach – to takie ozdoby chcemy jeść. Przygotowanie samej czekolady plastycznej nie jest trudne. Zależy jednak od zawartości kakao i tłuszczu w tabliczce. Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Jak zrobić czekoladowe choinki?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Takimi czekoladowymi choinkami możesz ozdobić tort lub babeczki. Ich wykonanie jest proste, choć wymaga odrobinę czasu i cierpliwości. Taka czekoladowa dekoracja z pewnością zachwyci każdego amatora wypieków, jak również wszystkie bliskie ci osoby. Poczuj atmosferę świąt i zrób urocze choineczki, którymi udekorujesz świąteczny tort. Poniżej znajdziesz szczegółowe instrukcje, które pomogą ci w wykonaniu tych niesamowitych, czekoladowych choineczek.