Tag: Gryka właściwości

kasza gryczana

Jakie właściwości ma kasza gryczana?

Produkty Zbożowe

Kasza gryczana, choć wygląda zupełnie niepozornie, ma bardzo cenne właściwości lecznicze. Zaczęto ją uprawiać już 4000 lat temu, a mimo to Polacy wciąż mają problem z włączeniem jej na stałe do swojej diety. A szkoda, jest ona bowiem bogatym źródłem błonnika i trudno dostępnych witamin. Dlaczego jeszcze warto docenić kaszę gryczaną, dowiesz się z dalszej lektury.

Czym zastąpić pszenicę? Najlepsze alternatywy

Produkty Zbożowe
Komosa ryżowa, brązowy ryż, gryka, kaniwa czy amarantus mogą śmiało zastąpić popularną pszenicę czy kukurydzę, a pod względem właściwości zdrowotnych często biją je na głowie. Nie tylko dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, ale regulują też poziom cukru we krwi. Co więcej, z racji tego że nie zawierają glutenu, stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób zmagających się z celiakią. Przyjrzyjmy się im bliżej, bo naprawdę warto.

Ziele gryki: Na zdrowe oczy i kości, hamuje starzenie

Ziołolecznictwo
O gryce mówi się często i dobrze głównie w kontekście zdrowotnych właściwości jej nasion, z których pozyskuje się pożywną kaszę. O zielu gryki wspomina się znacznie rzadziej, tymczasem i ono bardzo dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Sporządzane na jego bazie napary, nalewki i proszki wzmacniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy, poprawiają kondycję oczu, chronią siatkówkę i pomagają pozbyć się problemu pękających naczynek. Ponadto wzmacniają nasze stawy, kości i ścięgna, przyspieszają gojenie się ran, niszczą wolne rodniki i hamują procesy starzenia się skóry. Sprawdźmy, w jakich jeszcze dolegliwościach i schorzeniach pomoże nam ziele gryki i jak go najlepiej zastosować.

Gryka: Chroni przed cukrzycą i ułatwia odchudzanie

Produkty Zbożowe
Produkty zbożowe (razem z warzywami i owocami) znajdują się na dole piramidy żywieniowej. Fakt, że mają być naszym głównym składnikiem codziennej diety, powinien skłonić nas do rozsądnego wyboru pieczywa, makaronów i kasz. Najpopularniejszymi w Polsce zbożami są pszenica, kukurydza, owies, żyto czy jęczmień. Warto jednak zwrócić uwagę na „grykę jak śnieg białą”, o której pisał w „Panu Tadeuszu” nasz największy wieszcz. Kasza gryczana, zwana też tatarką, była prawdziwym przysmakiem na szlacheckich stołach. Dziś została trochę zapomniana, a szkoda, bo poza walorami smakowymi posiada wiele innych cennych właściwości i zastosowań.