Tag: Gryka zwyczajna właściwości lecznicze

kasza gryczana

Jakie właściwości ma kasza gryczana?

Produkty Zbożowe

Kasza gryczana, choć wygląda zupełnie niepozornie, ma bardzo cenne właściwości lecznicze. Zaczęto ją uprawiać już 4000 lat temu, a mimo to Polacy wciąż mają problem z włączeniem jej na stałe do swojej diety. A szkoda, jest ona bowiem bogatym źródłem błonnika i trudno dostępnych witamin. Dlaczego jeszcze warto docenić kaszę gryczaną, dowiesz się z dalszej lektury.

Czym zastąpić pszenicę? Najlepsze alternatywy

Produkty Zbożowe
Komosa ryżowa, brązowy ryż, gryka, kaniwa czy amarantus mogą śmiało zastąpić popularną pszenicę czy kukurydzę, a pod względem właściwości zdrowotnych często biją je na głowie. Nie tylko dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, ale regulują też poziom cukru we krwi. Co więcej, z racji tego że nie zawierają glutenu, stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób zmagających się z celiakią. Przyjrzyjmy się im bliżej, bo naprawdę warto.

Ziele gryki: Na zdrowe oczy i kości, hamuje starzenie

Ziołolecznictwo
O gryce mówi się często i dobrze głównie w kontekście zdrowotnych właściwości jej nasion, z których pozyskuje się pożywną kaszę. O zielu gryki wspomina się znacznie rzadziej, tymczasem i ono bardzo dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Sporządzane na jego bazie napary, nalewki i proszki wzmacniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy, poprawiają kondycję oczu, chronią siatkówkę i pomagają pozbyć się problemu pękających naczynek. Ponadto wzmacniają nasze stawy, kości i ścięgna, przyspieszają gojenie się ran, niszczą wolne rodniki i hamują procesy starzenia się skóry. Sprawdźmy, w jakich jeszcze dolegliwościach i schorzeniach pomoże nam ziele gryki i jak go najlepiej zastosować.

Gryka: Chroni przed cukrzycą i ułatwia odchudzanie

Produkty Zbożowe
Produkty zbożowe (razem z warzywami i owocami) znajdują się na dole piramidy żywieniowej. Fakt, że mają być naszym głównym składnikiem codziennej diety, powinien skłonić nas do rozsądnego wyboru pieczywa, makaronów i kasz. Najpopularniejszymi w Polsce zbożami są pszenica, kukurydza, owies, żyto czy jęczmień. Warto jednak zwrócić uwagę na „grykę jak śnieg białą”, o której pisał w „Panu Tadeuszu” nasz największy wieszcz. Kasza gryczana, zwana też tatarką, była prawdziwym przysmakiem na szlacheckich stołach. Dziś została trochę zapomniana, a szkoda, bo poza walorami smakowymi posiada wiele innych cennych właściwości i zastosowań.