Tag: Sorbet

sorbet bananowy

Jak zrobić sorbet bananowy?

Lody
Banany są znane i cenione nie tylko z powodu ich znakomitego smaku, ale również dzięki dużej zawartości potasu, magnezu, selenu, białka oraz witamin (m.in. B1, B2, C). Warto je więc jeść dbając o organizm. Wiadomo jednak, że jedzenie można sobie urozmaicać. Dlatego proponujemy Wam banany w formie sorbetu. Jest to bardzo proste i pyszne!
sorbet bananowo-jagodowy

Jak zrobić sorbet bananowo-jagodowy?

Lody
Chcesz szybko i łatwo przygotować jakiś deser w gorące popołudnie? Nie ma nic lepszego od sorbetu. Zwłaszcza sorbetu jagodowo-bananowego. Kto nie wierzy niech spróbuje. Oto przepis na sorbet domowej roboty, który swym smakiem zaskoczy nie tylko Twoją rodzinę i znajomych, ale i Ciebie!
sorbet malinowy

Jak zrobić sorbet malinowy?

Lody
Sorbet malinowy jest deserem niezmiernie łatwym w przygotowaniu. Doskonale nadaje się na imprezę z przyjaciółmi, ale też jako ochłoda w gorące, letnie dni. Poniżej znajdziesz przepis jak go zrobić.
lody malinowe z bitą śmietaną

Jak zrobić lody malinowe?

Lody
Te lody nie tylko są pyszne. Dzięki temu, że są w całości wykonane z malin, mają również wiele cennych witamin. Możesz jeść je w postaci sorbetu lub podawać z dodatkiem bitej śmietany. Wszystko zależy od tego jaki sposób bardziej preferujesz (i oczywiście – jak bardzo obawiasz się dodatkowych kalorii).
Granita arbuzowa z imbirem

Jak zrobić granitę arbuzową z imbirem i limonką?

Lody
Granita to deser podobny do sorbetu wywodzący się z Włoch. Ma orzeźwiający, chłodny smak idealny na upalne dni a co lepsze jest prosty i szybki do zrobienia.
lody sorbety

Czy lody są zdrowe?

Lody
Porcja lodów śmietankowych może z powodzeniem zastąpić szklankę mleka, bo lody na bazie śmietany dostarczają sporo witamin, wapnia i białka. Sorbet jagodowy można podawać dzieciom skłonnym do biegunek i z nadwagą. Lody owocowe są najmniej kaloryczne. Są odżywcze i zdrowe, a niektóre ich rodzaje sprzyjają chudnięciu. W sklepach pełno jest jednak również ciężkostrawnych, kalorycznych lodów, które stanowią prawdziwe wyzwanie dla wątroby i trzustki. Jak odróżnić jedne od drugich?